Zenés színház

Túszdráma a chicagói operában

2012.03.02. 10:00
Ajánlom
Egy 15 évvel ezelőtti perui túszdráma történetét dolgozza fel az az operaelőadás, melyet a The Lyric Opera of Chicago 2015 decemberében állít majd színpadra. A Bel Canto címet viselő darab szerzője Jimmy Lopez perui származású komponista, de produkcióban kreatív tanácsadóként közreműködik a világhírű szoprán, Renee Fleming is.

A mű Ann Patchett azonos című beststeller regénye alapján készült. A könyv történetét egy 1996-1997-es perui túszdráma inspirálta: felkelők akkor több tucatnyi embert tartottak fogva egy limai nagykövetségen. A regény óriási siker volt 2002-ben, egymilliónál is több példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, ahol több díjat is besöpört. A Bel Canto zeneszerzője Jimmy Lopez perui származású komponista lesz, a librettót a Pulitzer-díjas kubai Nilo Cruz írja. Roxanne Cross énekesnő szerepét Danielle di Niese szoprán fogja énekelni. A darabban Cross azzal segítette fogolytársait, hogy esténként közös éneklésre invitálta őket. A The Lyric Opera of Chicago zenei vezetője, Andrew Davis vezényli az operát, amelyet Stephen Wadsworth állít színpadra.

A társulatot kreatív tanácsadóként segíti a világhírű szoprán Renee Fleming is, aki a projekt részleteit ismertető február 28-i sajtótájékoztatón elárulta: meg akarja tapasztalni, milyen egy produkció másik oldalán segíteni a munkát. Az amerikai szoprán számára újonnan hozták létre a pozíciót még 2010 decemberében, szerződése öt évre szól. A poszt és a vele járó feladatkörök a chicagóiak állítása szerint annyira új, hogy egyetlen más operaháznál sincs ilyen. Fleming emellett természetesen továbbra is énekel a Lyric Opera előadásaiban és a koncertezéstől sem vonult vissza: a Lyric Operában legutóbb 2008-ban játszotta a Traviatát, 2012 januárjában Dmitrij Hvorosztovszkijjal adott hangversenyt, 2013-ban pedig Blanche DuBois-t énekli majd André Previn A vágy villamosa című operájának koncertszerű verziójában. Ezt követően pedig Richard Strauss Capricciójában és 2014 őszében az intézmény hatvanadik évfordulóját ünneplő gálán is láthatják őt a helyi nézők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Zenés színház kult50

Frida, aki összeköt - Gubik Petra és Lantos Adriána a Kult50-ben

A Frida Kahlo életművét bemutató tárlat 2018 egyik legmeghatározóbb kiállítása volt, kurátora, Lantos Adriána helyet kapott az idei Kult50 válogatásban is. Gubik Petra pedig a Dorian Gray-ben és az István, a király nyújtott alakításaiért került be az ötven közé.
Zenés színház hír

A New York-i Metropolitan Opera bevezeti a vasárnap délutáni előadásokat

Összesen 16 matinét tartanak a hétfő esti előadások helyett - jelentette be Peter Gelb, az operaház igazgatója arra hivatkozva, hogy a hétvégi előadások iránt sokkal nagyobb az érdeklődés.