Zenés színház

Túszdráma a chicagói operában

2012.03.02. 10:00
Ajánlom
Egy 15 évvel ezelőtti perui túszdráma történetét dolgozza fel az az operaelőadás, melyet a The Lyric Opera of Chicago 2015 decemberében állít majd színpadra. A Bel Canto címet viselő darab szerzője Jimmy Lopez perui származású komponista, de produkcióban kreatív tanácsadóként közreműködik a világhírű szoprán, Renee Fleming is.

A mű Ann Patchett azonos című beststeller regénye alapján készült. A könyv történetét egy 1996-1997-es perui túszdráma inspirálta: felkelők akkor több tucatnyi embert tartottak fogva egy limai nagykövetségen. A regény óriási siker volt 2002-ben, egymilliónál is több példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, ahol több díjat is besöpört. A Bel Canto zeneszerzője Jimmy Lopez perui származású komponista lesz, a librettót a Pulitzer-díjas kubai Nilo Cruz írja. Roxanne Cross énekesnő szerepét Danielle di Niese szoprán fogja énekelni. A darabban Cross azzal segítette fogolytársait, hogy esténként közös éneklésre invitálta őket. A The Lyric Opera of Chicago zenei vezetője, Andrew Davis vezényli az operát, amelyet Stephen Wadsworth állít színpadra.

A társulatot kreatív tanácsadóként segíti a világhírű szoprán Renee Fleming is, aki a projekt részleteit ismertető február 28-i sajtótájékoztatón elárulta: meg akarja tapasztalni, milyen egy produkció másik oldalán segíteni a munkát. Az amerikai szoprán számára újonnan hozták létre a pozíciót még 2010 decemberében, szerződése öt évre szól. A poszt és a vele járó feladatkörök a chicagóiak állítása szerint annyira új, hogy egyetlen más operaháznál sincs ilyen. Fleming emellett természetesen továbbra is énekel a Lyric Opera előadásaiban és a koncertezéstől sem vonult vissza: a Lyric Operában legutóbb 2008-ban játszotta a Traviatát, 2012 januárjában Dmitrij Hvorosztovszkijjal adott hangversenyt, 2013-ban pedig Blanche DuBois-t énekli majd André Previn A vágy villamosa című operájának koncertszerű verziójában. Ezt követően pedig Richard Strauss Capricciójában és 2014 őszében az intézmény hatvanadik évfordulóját ünneplő gálán is láthatják őt a helyi nézők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.
Zenés színház videó

Nessun dorma, más szöveggel – László Boldizsár szellemes operaáriával buzdít, hogy maradj otthon

Vírusirtás, vírusirtás – énekli az operaénekes, aki a Nessun dorma különös szövegátiratával csak annyit kér: ha lehet, ne menj el otthonról, moss kezet sűrűn, és tartsd be az előírásokat.
Zenés színház hír

Plácido Domingónak pozitív lett a koronavírus tesztje

A világhírű spanyol operaénekes saját Facebook-oldalán tette közzé a hírt.