Zenés színház

Tűzmadár után Fellegajtó

2007.03.09. 00:00
Ajánlom
A Magyar Balett Színház még épp csak túl van a teltházas, Művészetek Palotájabeli előadásán, de Egerházi Attila koreográfussal már Lovász Irén énekesnő Fellegajtó című lemeze és Kathy Horváth Lajos zeneszerző-hegedűművész hatására új művön dolgoznak. A bemutató májusban lesz.

A Fellegajtó fantasztikus CD, anno volt belőle a Magyar Rádió Márványtermében lemezbemutató koncert, s ezt követően is számos előadás. Kíváncsian várjuk, mi fogja meg ebből Egerházi Attilát. Illetve hogyan simul össze a Lovász Irén féle világzene-népzene Kathy Horváth Lajos zenei világával. S miként lesz ebből kortárs balett. Mindenestre az előjelek jók, hiszen Igor Stravinsky Tűzmadár és Bartók Béla A csodálatos mandarin című művére remek koreográfiát készített Egerházi Attila, s az nemcsak a 2006-os bemutatón, de most, a február 7-i előadáson is nagy siker volt. A Fellegajtó, mint balettmű születéséhez tehát a kiváló zeneszerző-hegedűművész, Kathy Horváth Lajos és az éteri hangú énekes előadóművész, Lovász Irén művei, illetve játéka adták az inspirációt. Művészetük szorosan összefügg azzal az iránnyal, amelyet a Magyar Balett Színház vezető koreográfusa és balettigazgatója, Egerházi Attila képvisel. Az előadás igazi táncszínházi élményt kínál, zene és tánc együtt lesz látható és hallható a színpadon, a két művész ugyanis élő játékával is részt vesz az előadásban.

Hogy egy kicsit is megsejtsünk a születendő műről íme a 2005-os CD-n Lovász Irén által írottak egy része: "A Fellegajtó régi kedves témám, részben már megénekelt, másrészt még ki nem mondott formák és mondanivalók együttese. A lemez mottója a közismert kalotaszegi magyar népdal: Én vagyok az, aki nem jó, fellegajtó nyitogató. Nyitogatom a felleget, a felleget, sírok alatta eleget.... Mit is jelent az a fellegajtó nyitogatás? Diák koromban kezdett foglalkoztatni ez a kép. Akkor kezdtem figyelni és csodálni a magyar népköltészet szimbolikáját, szürreális képalkotó gazdagságát. Aztán néprajzkutatóként a szakrális népköltészet sajátosságai vonzottak. Éveket töltöttem el az archaikus népi imádságok tanulmányozásával. Igyekeztem megérteni azt az emberi világot és indítékot, ami az embert a természetfölöttivel való állandó kapcsolattartásra készteti."

Lovász Irén és Kathy Horváth Lajos művészete nincs távol egymástól, mindketten dolgoztak számos művésszel, köztük olyanokkal, akikkel a másik is, mint például Lőrinszky Attilával. Ami a Magyar Balett Színházat illeti, fiatal társulat, csupán 2006-ban alakultak Gödöllőn, de már letették a névjegyüket. Az együttes művészi gréniumát a volt Debreceni Balett fiatal, de már sokat tapasztalt 8 szólistája, valamint az együttes művészeti vezetője, Popova Aleszja Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Magyar Állami Operaház prímabalerinája alkotják. A társulat balett igazgatója Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, aki korábban a Magyar Nemzeti Balett Kortárs Koreográfus Stúdiójának, majd több évig a nagy múltú Pécsi Balett művészeti vezetőjeként dolgozott, ezt követően pedig a Debreceni Balett igazgatója lett. Az együttes közeli tervei között szerepel egy tavaszi turné Prágában, de mind emellett más külföldi vendégszereplések előkészítései is folynak. A Magyar Balett Színház számára - a hazai fellépések mellett - hangsúlyosan fontosak a külföldi vendégszereplések, ahol az együttesen keresztül minél több alkalommal eljuthat a magyar tánckultúra a határainkon túlra is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.