Zenés színház

Tűzmadár után Fellegajtó

2007.03.09. 00:00
Ajánlom
A Magyar Balett Színház még épp csak túl van a teltházas, Művészetek Palotájabeli előadásán, de Egerházi Attila koreográfussal már Lovász Irén énekesnő Fellegajtó című lemeze és Kathy Horváth Lajos zeneszerző-hegedűművész hatására új művön dolgoznak. A bemutató májusban lesz.

A Fellegajtó fantasztikus CD, anno volt belőle a Magyar Rádió Márványtermében lemezbemutató koncert, s ezt követően is számos előadás. Kíváncsian várjuk, mi fogja meg ebből Egerházi Attilát. Illetve hogyan simul össze a Lovász Irén féle világzene-népzene Kathy Horváth Lajos zenei világával. S miként lesz ebből kortárs balett. Mindenestre az előjelek jók, hiszen Igor Stravinsky Tűzmadár és Bartók Béla A csodálatos mandarin című művére remek koreográfiát készített Egerházi Attila, s az nemcsak a 2006-os bemutatón, de most, a február 7-i előadáson is nagy siker volt. A Fellegajtó, mint balettmű születéséhez tehát a kiváló zeneszerző-hegedűművész, Kathy Horváth Lajos és az éteri hangú énekes előadóművész, Lovász Irén művei, illetve játéka adták az inspirációt. Művészetük szorosan összefügg azzal az iránnyal, amelyet a Magyar Balett Színház vezető koreográfusa és balettigazgatója, Egerházi Attila képvisel. Az előadás igazi táncszínházi élményt kínál, zene és tánc együtt lesz látható és hallható a színpadon, a két művész ugyanis élő játékával is részt vesz az előadásban.

Hogy egy kicsit is megsejtsünk a születendő műről íme a 2005-os CD-n Lovász Irén által írottak egy része: "A Fellegajtó régi kedves témám, részben már megénekelt, másrészt még ki nem mondott formák és mondanivalók együttese. A lemez mottója a közismert kalotaszegi magyar népdal: Én vagyok az, aki nem jó, fellegajtó nyitogató. Nyitogatom a felleget, a felleget, sírok alatta eleget.... Mit is jelent az a fellegajtó nyitogatás? Diák koromban kezdett foglalkoztatni ez a kép. Akkor kezdtem figyelni és csodálni a magyar népköltészet szimbolikáját, szürreális képalkotó gazdagságát. Aztán néprajzkutatóként a szakrális népköltészet sajátosságai vonzottak. Éveket töltöttem el az archaikus népi imádságok tanulmányozásával. Igyekeztem megérteni azt az emberi világot és indítékot, ami az embert a természetfölöttivel való állandó kapcsolattartásra készteti."

Lovász Irén és Kathy Horváth Lajos művészete nincs távol egymástól, mindketten dolgoztak számos művésszel, köztük olyanokkal, akikkel a másik is, mint például Lőrinszky Attilával. Ami a Magyar Balett Színházat illeti, fiatal társulat, csupán 2006-ban alakultak Gödöllőn, de már letették a névjegyüket. Az együttes művészi gréniumát a volt Debreceni Balett fiatal, de már sokat tapasztalt 8 szólistája, valamint az együttes művészeti vezetője, Popova Aleszja Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Magyar Állami Operaház prímabalerinája alkotják. A társulat balett igazgatója Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, aki korábban a Magyar Nemzeti Balett Kortárs Koreográfus Stúdiójának, majd több évig a nagy múltú Pécsi Balett művészeti vezetőjeként dolgozott, ezt követően pedig a Debreceni Balett igazgatója lett. Az együttes közeli tervei között szerepel egy tavaszi turné Prágában, de mind emellett más külföldi vendégszereplések előkészítései is folynak. A Magyar Balett Színház számára - a hazai fellépések mellett - hangsúlyosan fontosak a külföldi vendégszereplések, ahol az együttesen keresztül minél több alkalommal eljuthat a magyar tánckultúra a határainkon túlra is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.