Zenés színház

Ugyanaz másképp

2006.03.06. 00:00
Ajánlom
Két Hair-előadás, két egészen más felfogás – hiszen az alkotók más alapanyagból, ráadásul más fordítással dolgoztak. Egerben a musical 1968-ban, a Broadway-n bemutatott színpadi változatát használják Miklós Tibor szövegeivel, Székesfehérváron Szurdi Miklós, Szurdi András és Valla Attila magyarításában Milos Forman 1979-ben készült filmjének történetét követik.

Kovács Patrícia

A Hairt szerzői, Galt MacDermot, James Rado és Gerome Ragni amerikai-törzsi-szerelmi-rock-musicalnek határozták meg, és a lazán összefüggő, leginkább montázsnak nevezhető, szinte a dalok köré írt történetével szertartásjáték formájában kívánták színre vinni. Csizmadia Tibor rendező az egri társulattal talán ezt akarta megvalósítani. Nincsenek a színlapon szereplők, csak fiúk és lányok. Mintha nem lenne fontos, ki kicsoda, nevek is alig hangzanak el – a társulat van a színpadon, az együttlét, a közösség fontos. Nincsenek egyéni tragédiák, a színészeknek nem kell jellemet formálni, a történet helyett az egymás után felhangzó dalokra kerül a hangsúly.

Az egri Hair inkább szcenírozott koncertszerű előadásnak tekinthető, és ezt a jelleget az élőben játszó zenekar – Kupak Tamás és a Sörnyitók – is erősíti. Egyetlen emlékezetes momentuma van az előadásnak: a Crissyt játszó Kovács Patrícia dala Frank Millsről. Tompos Kátyát vendégként hívták Sheila szerepére, de kénytelen beleszürkülni (illetve ruhájának színével belebarnulni) a tömegbe. Mészáros Máté Bergernek elképzelhetetlen. És nem a hosszú haj hiányzik belőle, róla. Hüse Csaba is teljesen súlytalan Claude, nincs semmi drámaiság abban, ahogyan az I got life-ot egyhelyben állva énekli, és hiába vonul be kötelességtudatból, halála nem megrendítő.

Egerben kitalálnak öt új szereplőt: a megfigyelőket. Az öltönyös úriemberek talán figyelő vagy provokátor ügynökök, de jelenlétük nem kelt félelmet, a történet általuk nem kap többletjelentést. Úgy tűnik, hogy ezek a fiatalok a környezetszennyező fogyasztói társadalomból egy szeméttelepre vonultak ki – Csanádi Judit díszlete rozsdás vasketrecekből áll, amelyekben műanyag hulladék van –, de mindez maximum polgárpukkasztás; elképzelhetetlen, hogy komolyan érdeklődnek a politika iránt vagy lázadnának a háború ellen.


Jelenet az előadásból (forrás: www.vorosmartyszinhaz.hu)

A székesfehérvári Hair egyszerre akar bensőséges és nagyszabású lenni. Már-már kamaradrámaként koncentrálnak hat ember történetére. Revüszerű musicallé a fényekkel való játék és az teszi, hogy a kórusoknál – az illúziórombolóan playbackelő és vegyes tánctudással rendelkező – kar is színpadra kerül. A cselekmény lineárisan halad előre, bár azt időnként Sheila, Jeannie, Woof és Hud visszaemlékező narrációja szakítja meg. Könnyen átalakítható a díszlet: a New York-i házak közé betett néhány asztal és egy szekrény jelzi a könyvtárat, a tűzlépcsőket camouflage hálóval beterítve és néhány kandeláberrel a sorozóbizottság előtt, a laktanyában vagyunk. A börtön bejárata a laktanya bejárata is, ezt kifordítva viszont már a laktanyát látjuk. A záró képben megjelenik a filmből jól ismert rámpa, amelyen Berger a Vietnamba induló repülőgépre Claude helyett száll fel.

Az előadás Bergerről, azaz Németh Attiláról szól. Karizmatikus egyénisége, lendülete, energiája és humora rányomja bélyegét a három órára. A Claude-ot játszó Feke Pál valószínűleg megfázással bajlódott, mert sem ereje, sem színe nem volt hangjának, a magasabb hangfekvésben becsúsztak hamisságok is. Brunner Mártának sokkal jobban állnak azok a szerepek, ahol bátran eltúlozhatja a karaktert; a naivákat, így Sheilát is, melodrámaian és hamisan adja elő. Az előadás nagy részében hiba nélkül énekel, de helyenként alulintonál. Rendkívül bájos Bakonyi Csilla Jeannie-ként, Varga Bálint kissé túlzóan izgága Hud, a Woofot játszó Szrapkó Nándor kihasználja a figurából adódó humort, és mindhárman rutinnal énekelnek. A több szerepet alakító Zsurzs Kati és Matus György mellett a lúzer Steve-ként feltűnő Várfi Sándor élnek a jellem- és helyzetkomikum lehetőségeivel.

Mindkét előadáson főleg középiskolásokból állt a közönség, akiknek történelem a vietnami háború, a hippi-korszak. De éneklik a dalokat, hordják a hasonló stílusú ruhákat, és tudják, nem mindegy, hogy Bukowich vagy Bukowski.

(2006. február 24. Gárdonyi Géza Színház, Eger; Gerome Ragni – James Rado – Galt MacDermot: Hair; ford.a: Miklós Tibor; főbb szerepekben: Mészáros Máté, Hüse Csaba, Gál Kristóf, Szívós Győző, Tompos Kátya m.v., Kovács Patrícia, Bozó Andrea; díszlet: Csanádi Judit; jelmez: Kárpáti Enikő; koreogr.: Bodor Johanna; rend.: Csizmadia Tibor

2006. március 2. Vörösmarty Színház, Székesfehérvár; Gerome Ragni – James Rado – Galt MacDermot: Hair; magyar változat: Szurdi Miklós és Szurdi András;, dalszövegek: Valla Attila; Berger: Németh Attila, Sheila: Brunner Márta, Woof: Szrapkó Nándor, Hud: Varga Bálint, Claude: Feke Pál, Jeannie: Bakoniy Csilla; díszlet: Szlávik István; jelmez: Szakács Györgyi; látvány: Feke Pál; koreogr.: Kátai Róbert; rend.: Szurdi Miklós)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Irány a Karminca-bál! – a Macskák 1500. előadására készül a Madách Színház

Jubileumához érkezik Andrew Lloyd Webber kultikus musicalje a Madách Színházban. A Macskák 1500. előadását szeptember 24-én láthatják a nézők, a különleges estén extra produkcióval is készül a színház, valamint színpadra lép a következő generáció is.
Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.