Zenés színház

Új fesztivál Pécsett

2007.07.19. 00:00
Ajánlom
Pécs teljes erőbedobással 2010-re készül. A programsorozat 2007-es felkészülő évében indul egy új, a későbbiekben akár minden művészeti ágat integrálni képes fesztivál: a szeptember 26. és 29. között rendezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó.

A tánctalálkozó célja, hogy a pécsiek és a Pécsre látogató hazai és külföldi vendégek számára megmutassa a határtalan város eredendően sokszínű tánckultúráját és a nemzetközi táncművészet végtelenül sokféle árnyalatát. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó erősítheti a hagyományosan erős pécsi táncélet működőképességéről és aktivitásáról kialakult képet. A szervezők 2010-re egy igazi, nagy fesztivált szeretnének életre hívni, ahol a táncművészet szinte minden műfaja megjelenik majd, és Európa lehető legtöbb országa, valamint Magyarország minden jelentős együttese egyszerre képviselteti magát. A tánctalálkozót minden évben egyre több kiegészítő program kísérné: szakmai találkozók, konferenciák, off-programok, zenei és hangszer bemutatók, koncertek, szabadtéri táncházak.

Az első, idei fesztivált a Moszkvai Kortárs Balett előadása nyitja meg, de a találkozó vendége lesz a világhírű koreográfus-táncművész Nagy József is. Az előadások mellett A kultúra és finanszírozása - támogatás, mecenatúra vagy szponzoráció címmel szakmai beszélgetésre is sor kerül. A beszélgetés célja, hogy lehetőséget biztosítson az önkormányzat és a minisztérium kulturális döntéshozóinak, az Európai Unió kulturális pályázatokkal foglalkozó referenseinek, a támogató cégek kultúra-finanszírozásért felelős képviselőinek és kulturális intézmények vezetőinek a közvetlen találkozásra. A tánctalálkozó az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Pécs Megyei Jogú Város támogatásával jön létre. A fesztivál főszervezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. Szakmai védnökök: Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas, Érdemes Művész és Vidákovics Antal koreográfus, a Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Szabadtéri Játékok igazgatója. A fesztivál házigazdája Novák Péter, koreográfus, táncművész, producer.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.