Zenés színház

Új fő-zeneigazgató a Bolsoj élén

2010.08.04. 15:07
Ajánlom
A 2009 októberében kinevezett Leonyid Gyeszatnyikovot Vaszilij Szinajszkij váltja.

Gyeszatnyikov, aki zeneszerzőként ismert, közjátéknak nevezte ezt a rövid időszakot, a következő évadban már egy karmester, Vaszilij Szinajszkij váltja őt annak ellenére, hogy szerződése 2011 végén jár le. Hogy addig mi lesz a feladata, egyelőre nem világos, bár a Bolsoj vezetése garantálta, hogy a Balzac-regényből készült Elveszett illúziók című balett ősbemutatója nem marad el.

Vaszilij Szinajszkij a Bolsoj alkalmazásában álló öt karmester egyike. A szentpétervári karmesteriskola növendéke, Ilja Muszin tanítványa volt, csakúgy, mint Gergijev, Tyemirkanov és Kurencisz. 1973-ban megnyerte a Herbert von Karajan Nemzetközi Karmesterversenyt, 2000-ben vette át az Orosz Állami Szimfonikus Zenekar vezetését. Dolgozott a BBC zenekarával, holland együttesekkel, a Londoni Szimfonikusokkal, a Skót Királyi Szimfonikusokkal, vezényelt Drezdában és Birminghamben. Dirigálta az English National Opera zenekarát, nemrég a berlini Komische Operben vitte színre a Kisvárosi Lady Macbeth című darabot, Drezdában és Varsóban pedig a Jolantát rendezte. A következő évadra két terve van: az Oroszországban ritkán játszott Rózsalovag, illetve Rimszkij-Korszakov operájának, Az arany kakasnak a színrevitele.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.