Zenés színház

Új igazgató, új tervek a Pentatonnál

2014.11.18. 11:45
Ajánlom
Kulturális PR-ral és marketinggel bővítené a Pentaton Koncert- és Művészügynökség tevékenységi körét a november 1-jén hivatalba lépett új ügyvezető igazgató.

Szentpéteri András az ügynökség alapításának 25. évfordulója alkalmából november 17-én rendezett budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: a Pentaton profiljában továbbra is kiemelt szerepet szán a művészmenedzsmentnek, a fiatal művészekre szeretne koncentrálni, a műfaji kört pedig az opera és színház mellett kitágítaná az igényes könnyűzene felé is. A koncert- és rendezvényszervezés területen új céges partnerek felé, a turnémenedzsmentben Ázsia és az arab piacok felé nyitnának, a színházi jogok közvetítése terén pedig új, elsősorban zenés darabokat kutatnának fel.

Új területként kulturális PR-ral és marketinggel is foglalkoznak majd. "Úgy látom, hogy számos nagy rendezvény és fesztivál szorulna rá az arculatépítésre és arra, hogy sajtómegjelenésekkel javítsanak az imázsán" - magyarázta Szentpéteri András, aki pályáját kulturális újságíróként kezdte, később a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál dolgozott, az elmúlt években pedig a Budapesti Operettszínház marketingmenedzsereként elsősorban a külföldi vendégjátékokért, turnékért volt felelős. A Pentatont az ország első magán művészeti ügynökségeként 1989-ben alapította négy operaénekes, Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Kováts Kolos és Polgár László, valamint Zimányi Zsófia művészeti menedzser. Miután 1996-ban Zimányi Zsófiát kinevezték a Budapesti Fesztiválközpont élére, a cég irányítását Lőrinczy György vette át. Ő 18 év után köszönt le, miután kinevezték a Budapesti Operettszínház főigazgatójává.

A november 17-ei sajtótájékoztatón Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Kováts Kolos, Zimányi Zsófia és Lőrinczy György felidézték az ügynökség elmúlt 25 évét a rendszerváltás kori alapítástól napjainkig. Gulyás Dénes szerint bár akkoriban nem mérték ezt fel, ma már látszik, hogy az ügynökség létrejötte történelmi jelentőségű lépés volt a hazai művészeti életben. A Pentaton olyan művészek teljes körű vagy bizonyos feladatokra kiterjedő menedzsmentjét látja el, mint Miklósa Erika, Érdi Tamás, Bársony Bálint, Lévay Szilveszter, László Boldizsár és a Kelemen Kvartett. Szintén az ügynökség látja el a Budapesti Operettszínház exkluzív külföldi menedzsmentjét. Korábban életre hívták és több éven át működtették a Fringe Fesztivált, 1999-től az OTP Bank éves gáláit szervezték, olyan előadók meghívásával, mint a Cirque du Soleil, Rolando Villazón, a Buena Vista Social Club és José Carreras.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)