Zenés színház

Új igazgató, új tervek a Pentatonnál

2014.11.18. 11:45
Ajánlom
Kulturális PR-ral és marketinggel bővítené a Pentaton Koncert- és Művészügynökség tevékenységi körét a november 1-jén hivatalba lépett új ügyvezető igazgató.

Szentpéteri András az ügynökség alapításának 25. évfordulója alkalmából november 17-én rendezett budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: a Pentaton profiljában továbbra is kiemelt szerepet szán a művészmenedzsmentnek, a fiatal művészekre szeretne koncentrálni, a műfaji kört pedig az opera és színház mellett kitágítaná az igényes könnyűzene felé is. A koncert- és rendezvényszervezés területen új céges partnerek felé, a turnémenedzsmentben Ázsia és az arab piacok felé nyitnának, a színházi jogok közvetítése terén pedig új, elsősorban zenés darabokat kutatnának fel.

Új területként kulturális PR-ral és marketinggel is foglalkoznak majd. "Úgy látom, hogy számos nagy rendezvény és fesztivál szorulna rá az arculatépítésre és arra, hogy sajtómegjelenésekkel javítsanak az imázsán" - magyarázta Szentpéteri András, aki pályáját kulturális újságíróként kezdte, később a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál dolgozott, az elmúlt években pedig a Budapesti Operettszínház marketingmenedzsereként elsősorban a külföldi vendégjátékokért, turnékért volt felelős. A Pentatont az ország első magán művészeti ügynökségeként 1989-ben alapította négy operaénekes, Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Kováts Kolos és Polgár László, valamint Zimányi Zsófia művészeti menedzser. Miután 1996-ban Zimányi Zsófiát kinevezték a Budapesti Fesztiválközpont élére, a cég irányítását Lőrinczy György vette át. Ő 18 év után köszönt le, miután kinevezték a Budapesti Operettszínház főigazgatójává.

A november 17-ei sajtótájékoztatón Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Kováts Kolos, Zimányi Zsófia és Lőrinczy György felidézték az ügynökség elmúlt 25 évét a rendszerváltás kori alapítástól napjainkig. Gulyás Dénes szerint bár akkoriban nem mérték ezt fel, ma már látszik, hogy az ügynökség létrejötte történelmi jelentőségű lépés volt a hazai művészeti életben. A Pentaton olyan művészek teljes körű vagy bizonyos feladatokra kiterjedő menedzsmentjét látja el, mint Miklósa Erika, Érdi Tamás, Bársony Bálint, Lévay Szilveszter, László Boldizsár és a Kelemen Kvartett. Szintén az ügynökség látja el a Budapesti Operettszínház exkluzív külföldi menedzsmentjét. Korábban életre hívták és több éven át működtették a Fringe Fesztivált, 1999-től az OTP Bank éves gáláit szervezték, olyan előadók meghívásával, mint a Cirque du Soleil, Rolando Villazón, a Buena Vista Social Club és José Carreras.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.