Zenés színház

Új intendáns a Semperoperben

2013.09.18. 13:45
Ajánlom
A repertoárszínházként működő drezdai Semperoperhez szerződik Lyonból Serge Dorny, aki az Opera Europa szervezet 2009-es budapesti konferenciáján még a stagione-játszás (egy-egy előadás szériában való játszása) mellett foglalt állást. Dorny 2014. szeptember elsején lép hivatalba, de már 2013 októberétől együttműködik a ház vezetőivel a következő év programjainak összeállításában.

A szászországi operaház a legsikeresebb német operák közé tartozik, az előző évadban 91 százalékosra növelte a látogatottságát, a jegybevétele 10 százalékkal emelkedett, így 40 százalékban maga finanszírozza a működését. A Lyoni Operaház 51 éves intendánsa kedden írta alá öt évre szóló drezdai szerződését. Szerződtetésének érdekessége, hogy Dorny versenyben van az Alexander Pereira helyére, a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetésére kiírt pályázaton is.

A drezdai állás meghirdetésére azért volt szükség, mert Ulrike Hessler intendáns 2012 nyarán elhunyt, átmenetileg a kereskedelmi igazgató, Wolfgang Rothe vezette a házat. A szerződés aláírásakor Serge Dorny kifejtette: "A Semperoper vezetése számomra kihívás, amelynek teljes szenvedélyemmel fogok megfelelni. Tisztában vagyok vele, hogy ennek az operaháznak a története hosszú és izgalmas - megtiszteltetés a kinevezésem." Úgy vélte: Christian Thielemann vezetésével igen lelkes zenekar játszik a Semperoperben, amely a ház nemzeti és nemzetközi tekintélyét egyaránt növeli. Dorny ígéretet tett rá, hogy "az intézmény minden polgár számára nyitott lesz" és a hagyományok megőrzése mellett "a jövő felé is fordul".

Serge Dorny a belgiumi Wevelgemben született. Gentben, a Királyi Konzervatóriumban tanult. 1996-tól a London Philharmonic Orchestra vezérigazgatója és művészeti igazgatója volt. 2003 óta vezette a Lyoni Operaházat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”