Zenés színház

Új intendáns a Semperoperben

2013.09.18. 13:45
Ajánlom
A repertoárszínházként működő drezdai Semperoperhez szerződik Lyonból Serge Dorny, aki az Opera Europa szervezet 2009-es budapesti konferenciáján még a stagione-játszás (egy-egy előadás szériában való játszása) mellett foglalt állást. Dorny 2014. szeptember elsején lép hivatalba, de már 2013 októberétől együttműködik a ház vezetőivel a következő év programjainak összeállításában.

A szászországi operaház a legsikeresebb német operák közé tartozik, az előző évadban 91 százalékosra növelte a látogatottságát, a jegybevétele 10 százalékkal emelkedett, így 40 százalékban maga finanszírozza a működését. A Lyoni Operaház 51 éves intendánsa kedden írta alá öt évre szóló drezdai szerződését. Szerződtetésének érdekessége, hogy Dorny versenyben van az Alexander Pereira helyére, a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetésére kiírt pályázaton is.

A drezdai állás meghirdetésére azért volt szükség, mert Ulrike Hessler intendáns 2012 nyarán elhunyt, átmenetileg a kereskedelmi igazgató, Wolfgang Rothe vezette a házat. A szerződés aláírásakor Serge Dorny kifejtette: "A Semperoper vezetése számomra kihívás, amelynek teljes szenvedélyemmel fogok megfelelni. Tisztában vagyok vele, hogy ennek az operaháznak a története hosszú és izgalmas - megtiszteltetés a kinevezésem." Úgy vélte: Christian Thielemann vezetésével igen lelkes zenekar játszik a Semperoperben, amely a ház nemzeti és nemzetközi tekintélyét egyaránt növeli. Dorny ígéretet tett rá, hogy "az intézmény minden polgár számára nyitott lesz" és a hagyományok megőrzése mellett "a jövő felé is fordul".

Serge Dorny a belgiumi Wevelgemben született. Gentben, a Királyi Konzervatóriumban tanult. 1996-tól a London Philharmonic Orchestra vezérigazgatója és művészeti igazgatója volt. 2003 óta vezette a Lyoni Operaházat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.