Zenés színház

Új művészeti vezető a Szent Margit-bányai játékok élén

2010.11.14. 07:37
Ajánlom
Manfred Wabát váltja Joachim Arnold, akinek első munkája Mozart Don Giovanni operájának színre vitele lesz. A bemutatóra 2011. július 19-én kerül sor.

Joachim Arnold egy kézbetegség miatt kényszerült feladni anno zongoraművészi karrierjét, majd vezényelt, Németországban rendezőcéget alapított, húsz operát rendezett, zenei menedzsmenttel is foglalkozott, emellett pedig a Zürichi Operaházban is dolgozott. Az Esterházy Magánalapítvány megkeresésére szinte azonnal igent mondott. Felelőssége nemcsak a művészeti, hanem a gazdasági kérdésekre is kiterjed majd. A váltás okaként Ottrubay István, a Magánalapítvány igazgatója a Bécsben tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár Manfred Wabával nagyon meg voltak elégedve (több felkérést is kapott más helyekről is), szeretnének új irányba menni, hiszen egyik intézmény sem engedheti meg magának az egyhangúságot, a monotonitást.

A kőfejtőben eredetileg ötévente került sor passiójátékokra, majd Wolfgang Werner intendáns ötlete nyomán a fennmaradó négy évet operákkal töltötték ki. A helyszín ekkor még nem volt kiépítve, ezért a kőfejtő tulajdonosához, az Esterházy Magánalapítványhoz fordultak segítségért. A felújított bányát 2008-ban adták át két színpaddal, lehetővé téve a magas minőségű catering szolgáltatást is. Azonban minden ötödik évben a passiójáték mellett szerettek volna operát is játszani, amire kiváló lehetőség nyílik a gyerekszínpadon. A méltatlanul gyerek- vagy kisszínpadnak nevezett játszóhely (befogadóképessége 2200 fő, több mint a Bécsi Operáé) új nevet is kapott Romolo Ruffini reformer nyomán, aki a 19. században ebben a kőfejtőben dolgozott, de a herceggel is jó kapcsolatot ápolt.

Wolfgang Werner intendáns arra is rávilágított, hogy erre a lépésre azért is szükség volt, mert míg régebben évente 10.000 látogató fordult meg a kőfejtőben, addig mára ez a szám megtízszereződött. Négyféle műfajban szerveznek programokat, rendeznek ugyanis popkoncerteket, opera- és gyerekopera-előadásokat és passiójátékokat is. A Don Giovannit azért választották, mert úgy gondolják, hogy ez a drámai mű nagyon illik a kőfejtő légköréhez, a dramaturgiát is ehhez fogják igazítani. A tér egyszerre intim és grandiózus, ráadásul minden évben a legmodernebb hangosítási eszközöket veszik igénybe. A kisebb tér jobban mikrofonozható, így valószínű, hogy a nagyszínpadi hangzást is felül tudják majd múlni. Azonban a gyerekopera kedvelőinek sem kell szomorkodniuk, ugyanis 2012-ben újra játszanak majd operát a kicsiknek is.

A színpadkép barokk stílusú lesz, sok tűzzel, ami a világ végét és Don Giovanni egoizmusát is szimbolizálja majd. „A főszereplő a lehetőséget jelenti majd, a hiánya pedig életünk kihagyott, meg nem ragadott lehetőségeire világít rá" - emelte ki Thilo Reinhardt rendező. Az énekesgárda válogatásánál a különböző, de egymást kiegészítő művészeket keresték, olyanokat, akik még nem sztárok, fiatalok, ambíciózusak és bizonyítani akarják tehetségüket. Több szereposztásban énekel majd Daniel Glossov és Josef Wagner, aki először játssza Don Giovannit. Az egyik Zerlinát alakító Anna Virovlanski már tapasztaltabb, de a Donna Anna szerepébe bújó Irina Oknina szintén kezdő ebben a szerepben.

Július 19. és augusztus 28. között húsz előadásra kerül sor, a jegyek értékesítése november 22-én veszi kezdetét a Szent Margit-bányai fesztiválirodában (tel.: +43 2680 42042), az Ö-Ticketen keresztül (tel: +43 1 96096) valamennyi Ö-Ticket jegyárusító helyen, valamint a kismartoni Esterházy-kastélyban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.