Zenés színház

Új művészeti vezető a Szent Margit-bányai játékok élén

2010.11.14. 07:37
Ajánlom
Manfred Wabát váltja Joachim Arnold, akinek első munkája Mozart Don Giovanni operájának színre vitele lesz. A bemutatóra 2011. július 19-én kerül sor.

Joachim Arnold egy kézbetegség miatt kényszerült feladni anno zongoraművészi karrierjét, majd vezényelt, Németországban rendezőcéget alapított, húsz operát rendezett, zenei menedzsmenttel is foglalkozott, emellett pedig a Zürichi Operaházban is dolgozott. Az Esterházy Magánalapítvány megkeresésére szinte azonnal igent mondott. Felelőssége nemcsak a művészeti, hanem a gazdasági kérdésekre is kiterjed majd. A váltás okaként Ottrubay István, a Magánalapítvány igazgatója a Bécsben tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár Manfred Wabával nagyon meg voltak elégedve (több felkérést is kapott más helyekről is), szeretnének új irányba menni, hiszen egyik intézmény sem engedheti meg magának az egyhangúságot, a monotonitást.

A kőfejtőben eredetileg ötévente került sor passiójátékokra, majd Wolfgang Werner intendáns ötlete nyomán a fennmaradó négy évet operákkal töltötték ki. A helyszín ekkor még nem volt kiépítve, ezért a kőfejtő tulajdonosához, az Esterházy Magánalapítványhoz fordultak segítségért. A felújított bányát 2008-ban adták át két színpaddal, lehetővé téve a magas minőségű catering szolgáltatást is. Azonban minden ötödik évben a passiójáték mellett szerettek volna operát is játszani, amire kiváló lehetőség nyílik a gyerekszínpadon. A méltatlanul gyerek- vagy kisszínpadnak nevezett játszóhely (befogadóképessége 2200 fő, több mint a Bécsi Operáé) új nevet is kapott Romolo Ruffini reformer nyomán, aki a 19. században ebben a kőfejtőben dolgozott, de a herceggel is jó kapcsolatot ápolt.

Wolfgang Werner intendáns arra is rávilágított, hogy erre a lépésre azért is szükség volt, mert míg régebben évente 10.000 látogató fordult meg a kőfejtőben, addig mára ez a szám megtízszereződött. Négyféle műfajban szerveznek programokat, rendeznek ugyanis popkoncerteket, opera- és gyerekopera-előadásokat és passiójátékokat is. A Don Giovannit azért választották, mert úgy gondolják, hogy ez a drámai mű nagyon illik a kőfejtő légköréhez, a dramaturgiát is ehhez fogják igazítani. A tér egyszerre intim és grandiózus, ráadásul minden évben a legmodernebb hangosítási eszközöket veszik igénybe. A kisebb tér jobban mikrofonozható, így valószínű, hogy a nagyszínpadi hangzást is felül tudják majd múlni. Azonban a gyerekopera kedvelőinek sem kell szomorkodniuk, ugyanis 2012-ben újra játszanak majd operát a kicsiknek is.

A színpadkép barokk stílusú lesz, sok tűzzel, ami a világ végét és Don Giovanni egoizmusát is szimbolizálja majd. „A főszereplő a lehetőséget jelenti majd, a hiánya pedig életünk kihagyott, meg nem ragadott lehetőségeire világít rá" - emelte ki Thilo Reinhardt rendező. Az énekesgárda válogatásánál a különböző, de egymást kiegészítő művészeket keresték, olyanokat, akik még nem sztárok, fiatalok, ambíciózusak és bizonyítani akarják tehetségüket. Több szereposztásban énekel majd Daniel Glossov és Josef Wagner, aki először játssza Don Giovannit. Az egyik Zerlinát alakító Anna Virovlanski már tapasztaltabb, de a Donna Anna szerepébe bújó Irina Oknina szintén kezdő ebben a szerepben.

Július 19. és augusztus 28. között húsz előadásra kerül sor, a jegyek értékesítése november 22-én veszi kezdetét a Szent Margit-bányai fesztiválirodában (tel.: +43 2680 42042), az Ö-Ticketen keresztül (tel: +43 1 96096) valamennyi Ö-Ticket jegyárusító helyen, valamint a kismartoni Esterházy-kastélyban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház hír

Október közepéig elmaradnak az Opera előadásai

A koronavírus járvány növekvő esetszámaira tekintettel a Magyar Állami Operaház vezetősége úgy döntött, felfüggeszti előadásainak próbáit, ennek eredményeképp pedig a meghirdetett előadások döntő többsége október 17-ig elmarad.
Zenés színház interjú

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház interjú

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Rock, lázadás, emlék a múltból - Ricse, Ricse, Beatrice!

A Ricse, Ricse, Beatrice című darab Nagy Feró szemszögéből mutatja be a zenekar történetét, természetesen élőben játszott Beatrice nótákkal és Feróval.