Zenés színház

Új Nibelungok gyűrűje ciklust indít a müncheni Bajor Állami Opera

2011.04.15. 16:56
Ajánlom
Meghirdette következő évadjának programját a Bajor Állami Opera: a 2011-12-es szezonban megkezdődik Wagner opera-tetralógiájának új sorozata.

Nikolaus Bachler intendáns szerint tisztában vannak azzal, milyen rendkívüli erőfeszítést kíván a háztól A nibelungok gyűrűje ciklus színpadra vitele. A Ring karmestere Kent Nagano főzeneigazgató lesz, a rendező Andreas Kriegenburg. A sorozat 2012 február 4-én indul, A Rajna kincsében a társulat magyar tagja, Molnár Levente Donner szerepét énekli.

Az évad első premierje Offenbach Hoffmann meséi című dalműve lesz, amelyben várhatóan újra színpadra lép Hoffmann alakjában a világhírű mexikói tenor, Rolando Villazón, vezényel Constantinos Carydis. Puccini Turandotját decembertől láthatja a közönség, ez rendkívüli produkciónak ígérkezik, hiszen Zubin Mehta vezényli az előadást, amelyet a világhírű katalán színházi műhely, a La Fura dels Baus állít színpadra Carlus Padrissa irányításával.

Márciusban mutatják be a Ring következő darabját, A walkürt, májusban a Siegfriedet, júniusban pedig a ciklus záró alkotását, Az istenek alkonyát. Nagano szerint nem egy-egy "megállóként" kezelik a tetralógia darabjait, hanem egységes narratívaként kívánják bemutatni a niebelungok történetét, rámutatva a különféle kultúrákból származó közös gyökerekre. A Ring-premierekről adnak majd először a Bajor Állami Operaházból élő internetes közvetítést.

Japán vendégjátékot is tervez az operaház, hogy megmutassa együttérzését a földrengés áldozataival, de az időpont még bizonytalan. Októberben a ház zenekara első ízben lép fel a Vatikánban, XVI. Benedek pápa fogadótermében, ahol Bruckner IX. szimfóniáját és Te Deumát szólaltatják meg Kent Nagano vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”