Zenés színház

Új operaház a norvég fővárosban is

2008.04.12. 00:00
Ajánlom
Hat éve kapott zöld utat a terv, hogy Oslóban új operaház épüljön. Az átadást 2008 őszére tervezték. A munkálatok azonban olyan ütemben folytak, hogy ma megtarthatják a nyitó gálát, amelyek klasszikus operaáriák mellett rock, jazz, de még a bollywoodi filmekből ismert slágerek is felhangzanak.

Az új operaházat 1300-ban épült trondheimi Nidarosdomen katedrális óta a legfontosabb norvégiai épületnek tartják, megnyitóját pedig az 1994-es lillehammeri téli olimpia óta a legfontosabb helyi társadalmi eseménynek. A két, 400 és 1300 fő befogadásra képes teremből álló, napkollektorok termelte energiával ellátott épület akusztikáját Bjoern Simensen igazgató egyedülállónak nevezte. Két apró szépségpötty azonban mégis van az épületet illetően.

Az egyik az ár, ami az eredeti tervekhez képest megduplázódott, így több mint 800 millió dollárt tesznek ki a költségek. A másik pedig a fehére helyett egyelőre sárgálló külső márványburkolat. A New York-i World Trade Center helyére épülő kulturális központot is tervező építésziroda szerint az anyag a száradás után kifehéredik, és megnyugodhatnak azok is, akik norvég gránitburkolatra szavaztak volna a márvány helyett.

A 2008/2009-es szezonban az oslói operaház a Porgy és Bess, a Carmen és a Don Carlos repertoár-előadásai mellett P. J. Harvey koncertjének és az Oslói Jazzfesztivál nyitó gálájának is helyt ad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”