Zenés színház

Új szezon: Wagner, Puccini, emelkedő helyárak, dohányzási tilalom

2008.04.04. 00:00
Ajánlom
Ioan Holender tegnap sajtótájékoztatón ismertette a bécsi Staatsoper következő évadát.

Az évad talán legnagyobb érdeklődéssel várt produkciója a Ring-ciklus, amelyből egy opera jelenleg is repertoáron van. Decemberben volt a Sven-Eric Bechtolf rendezte A valkür premierje, a Siegfried április 27-től látható. Az istenek alkonya az év, A Rajna kincse az évad végén kerül bemutatásra.

Új premier lesz Gounod Faustja, amelynek főszerepeit Angela Gheorghiu és Roberto Alagna éneklik. Az előadás rendezője Nicolas Joel, aki a jövő évtől a párizsi operát igazgatja. Csajkovszkij Anyeginét Seiji Ozawa vezényli, Falk Richter állítja színpadra Tamar Iveri, Simon Keenleyside és Ramon Vargas főszereplésével.

A jövő szezonban is repertoáron marad a Pillangókisasszony, a Tosca és a Manon Lescaut, Puccini 150. születésnapját, december 22-én a Bohémélet előadásával ünneplik. A Staatsopert 1869. május 25-én nyitották meg. A 140. évfordulón a Don Giovannit adják elő, azt az operát, amellyel az operaház megnyílt. A produkció koncertváltozatát egyébként Budapesten is láthatjuk.

A programterv mellett Holender még két gyakorlati változást jelentett be. A Staatsoperben 1999 óta nem módosultak a belépők árai, ezért a 2008/2009-es szezonban a jegyárak átlagosan hét százalékkal drágulnak. Így a jelenleg legolcsóbb, kéteurós állójegyek három euróra emelkednek. Igaz, a legmagasabb árú, 254 euróba kerülő belépőkért csupán 240 eurót kell fizetni. Emellett pedig a nemdohányzók védelmében a füstölgőket kitiltják az épületből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”