Zenés színház

Új tanulságok

2010.03.23. 00:43
Ajánlom
A Rebecca próbáinak szünetében Bálint Ádám kezében nemcsak szereppéldányt látni, hanem francia-magyar szótárt is. Az ok roppant egyszerű: a Jack Favellt játszó színész épp szakdolgozatát írja a francia musicalekről.

- Könnyen elfogadták ezt a témát?

- Az az igazság, tartottam tőle, hogy nem fogadják el, de nagyon örült neki a témavezetőm, mivel ez neki újdonság. A francia musical történetének nemcsak nálunk, de Franciaországban sincs nagy szakirodalma. Tulajdonképp az elmúlt másfél évtized sikersztorijáról van szó. Az offenbachi hagyomány ellenére ugyanis gyakorlatilag a semmiből jött A nyomorultak, A párizsi Notre-Dame, a Rómeó és Júlia, a Tízparancsolat. Az amerikai musicalek nem találtak utat a francia közönséghez, azokat nem kevés sznobizmussal kezelték, és aztán egyszerre megtörtént a fordulat. Izgalmas ennek a mibenlétét boncolgatni, pláne saját tapasztalataim alapján.

- És miben áll a Lévay-Kunze-musicalek hatása?

- Azért izgalmasak, mert ezek a történetek ott kezdődnek, ahol mások általában be szoktak fejeződni, és ettől nagyon emberiek. Zeneileg pedig nagyon kifejezők. Azt hiszem, ilyen még nem történt velem, ami a Rebecca kapcsán: nem tudok elszakadni a zenétől, nem tudom kikapcsolni, annyival magával ragadó. És nem önmagában a zene visz magával, hanem a zene dramaturgiája szippant be.

- Favell eléggé zárt figura a darabban, talán háromszor jelenik meg...

- ... igen, de ha azt a hármat nem csinálod meg jól, ha azokat a mondatokat nem úgy mondod el, akkor a dráma logikáját veszélyezteted, mert nem teremtődik meg a konfliktushelyzet, és a krimivonal nem indul el. Valóban volt már ennél jelentősebb szerepem itt az Operettszínházban, de ez egészen más típusú karakter, mint amit játszani szoktam. Ez pedig nagy feladat és fontos állomás.  Általában jószándékú, kedves figurákat, naiv fiatalembereket osztanak rám, Favell viszont a szálakat saját érdekei mentén mozgatja. Ez a darab kizárólag az Én, Maxim és Mrs Danvers, illetve Rebecca viszonyáról szól, a többiek csak árnyalják a helyzetet. Jack negatív figura, de nem egyértelműen intrikus. Ő is a felső tízezer tagja, aki neveltetéséből adódóan tökéletesen tudja, hogyan kell viselkedni, ám tudatosan átlépi a határokat. Nem érdeklik a szabályok, és ezt épp a társadalmi hátteréből adódóan meg is teheti.

- Mi motiválja?

- Kizárólag a pénz számít neki, az anyagiak minden esetben felülírják érzelmeit. Szerelmes sem azért volt, mert a szíve azt diktálta, hanem mert hasznot akart húzni Rebeccából. Favell abból él, hogy jóképű. Ügyesen alkalmazkodik, azt mondja az embereknek, amit hallani akarnak, és ezáltal szerzi meg, ami neki kell. Bevallom, amikor először olvastam a szövegkönyvet, nagyon egyszerűnek, amolyan "kisujjamból is kirázom" típusú, egytulajdonságú szerepnek tűnt. A próbák során viszont szembesültem azzal, hogy ez az egy tulajdonság mennyire sokféle színt kíván akkor, ha a szerep igazságát hitelesen akarom megmutatni. Azt hiszem, már csak ezért is tanulságos és szép kihívás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.