Zenés színház

Új tanulságok

2010.03.23. 00:43
Ajánlom
A Rebecca próbáinak szünetében Bálint Ádám kezében nemcsak szereppéldányt látni, hanem francia-magyar szótárt is. Az ok roppant egyszerű: a Jack Favellt játszó színész épp szakdolgozatát írja a francia musicalekről.

- Könnyen elfogadták ezt a témát?

- Az az igazság, tartottam tőle, hogy nem fogadják el, de nagyon örült neki a témavezetőm, mivel ez neki újdonság. A francia musical történetének nemcsak nálunk, de Franciaországban sincs nagy szakirodalma. Tulajdonképp az elmúlt másfél évtized sikersztorijáról van szó. Az offenbachi hagyomány ellenére ugyanis gyakorlatilag a semmiből jött A nyomorultak, A párizsi Notre-Dame, a Rómeó és Júlia, a Tízparancsolat. Az amerikai musicalek nem találtak utat a francia közönséghez, azokat nem kevés sznobizmussal kezelték, és aztán egyszerre megtörtént a fordulat. Izgalmas ennek a mibenlétét boncolgatni, pláne saját tapasztalataim alapján.

- És miben áll a Lévay-Kunze-musicalek hatása?

- Azért izgalmasak, mert ezek a történetek ott kezdődnek, ahol mások általában be szoktak fejeződni, és ettől nagyon emberiek. Zeneileg pedig nagyon kifejezők. Azt hiszem, ilyen még nem történt velem, ami a Rebecca kapcsán: nem tudok elszakadni a zenétől, nem tudom kikapcsolni, annyival magával ragadó. És nem önmagában a zene visz magával, hanem a zene dramaturgiája szippant be.

- Favell eléggé zárt figura a darabban, talán háromszor jelenik meg...

- ... igen, de ha azt a hármat nem csinálod meg jól, ha azokat a mondatokat nem úgy mondod el, akkor a dráma logikáját veszélyezteted, mert nem teremtődik meg a konfliktushelyzet, és a krimivonal nem indul el. Valóban volt már ennél jelentősebb szerepem itt az Operettszínházban, de ez egészen más típusú karakter, mint amit játszani szoktam. Ez pedig nagy feladat és fontos állomás.  Általában jószándékú, kedves figurákat, naiv fiatalembereket osztanak rám, Favell viszont a szálakat saját érdekei mentén mozgatja. Ez a darab kizárólag az Én, Maxim és Mrs Danvers, illetve Rebecca viszonyáról szól, a többiek csak árnyalják a helyzetet. Jack negatív figura, de nem egyértelműen intrikus. Ő is a felső tízezer tagja, aki neveltetéséből adódóan tökéletesen tudja, hogyan kell viselkedni, ám tudatosan átlépi a határokat. Nem érdeklik a szabályok, és ezt épp a társadalmi hátteréből adódóan meg is teheti.

- Mi motiválja?

- Kizárólag a pénz számít neki, az anyagiak minden esetben felülírják érzelmeit. Szerelmes sem azért volt, mert a szíve azt diktálta, hanem mert hasznot akart húzni Rebeccából. Favell abból él, hogy jóképű. Ügyesen alkalmazkodik, azt mondja az embereknek, amit hallani akarnak, és ezáltal szerzi meg, ami neki kell. Bevallom, amikor először olvastam a szövegkönyvet, nagyon egyszerűnek, amolyan "kisujjamból is kirázom" típusú, egytulajdonságú szerepnek tűnt. A próbák során viszont szembesültem azzal, hogy ez az egy tulajdonság mennyire sokféle színt kíván akkor, ha a szerep igazságát hitelesen akarom megmutatni. Azt hiszem, már csak ezért is tanulságos és szép kihívás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.