Zenés színház

Új vasfüggöny a Bécsi Staatsoperben

2010.09.04. 09:07
Ajánlom
Cy Twombly amerikai festőművész Bacchus című alkotása díszíti szeptember 1-jétől a Ring operaházának vasfüggönyét.

A 16 tonna súlyú vasfüggönyre először az 1998/1999-es szezonban festettek először, azóta évről évre neves művészeket kérnek fel a vasfüggöny díszítésére. Az elmúlt szezonban a Die Presse című lap finanszírozásában Franz West háromalakos alkotását láthatta a közönség estéről estére, az expresszionista stílusban alkotó, 82 éves Twomblyt viszont már az új intendáns, a párizsi Theatre du Chatelet-ből érkező Dominique Meyer kérte fel. A tűzpiros spirálokat az évad végén egy különleges elektromágneses eljárással távolítják majd el, hogy oda a 2011/2012-es évadban egy következő mű kerülhessen föl.

A Ringen szeptember 5-én indul az évad, 4-én azonban az érdeklődők vezetett úrák keretében megtekinthetik a zenei archívumot és a jelmeztárat, ahol megnézhetik a muzeális értékű jelmezeket, beülhetnek egy balett- és egy zenekari próbára, illetve megismerkedhetnek a színpadgépezet technikai lehetőségeivel is. Az évadnyitó előadás az előző évad végén bemutatott Tannhäuser lesz. A címszerepet Johan Botha énekli, Wolfram von Eschenbach pedig Matthias Goerne lesz, a női főszerepeket Anja Kampe és Michaela Schuster alakítja. A produkciót az új fő-zeneigazgató, Franz Welser-Möst dirigálja. A Staatsoper első idei premierjére október 23-án kerül sor, akkor egy Paul Hindemith-operát, a Cardillac című darabot állít színpadra Sven-Eric Bechtolf. A dirigens Franz Welser-Möst, a közreműködők Juha Uusitalo, Juliane Banse és Herbert Lippert lesznek. Szeptemberben és októberben még tartanak a Karajan Platzra kihelyezett óriásképernyőn az operaközvetítések.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.
Zenés színház kritika

Dadaista baba

Kortárs-ifjúsági-abszurd-bábopera – a négy jelzőből egy is elég, hogy a közönség előre tudja, nem szokványos élményben lesz része. Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című darabja nem csupán megfelelt elvárásainknak, de felül is múlta azokat.