Zenés színház

Újabb forró szegedi nyár

2009.02.24. 00:00
Ajánlom
A meteorológusok az ígérik, az éves átlaghőmérséklet idén magasabb lesz a tavalyinál, a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői pedig azt, hogy változatos előadásokkal, széles műfaji palettával várják a Dóm térre, az újszegedi szabadtéri színpadra és a Reök-palotába érkezőket.

Idén hat produkciót láthat a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége.

A Budapesti Operettszínházzal együttműködésben bemutató értékű felújításként tér vissza 11 év után Szegedre az Elisabeth a címszerepben természetesen Janza Katával (váltótársa: Füredi Nikolett), a Halál szerepét Szabó P. Szilveszter és a bécsi Raimund Theaterben is sikeres Kamarás Máté játsszák. A rendező, Kerényi Miklós Gábor reményei szerint folytatódik a musical legendája.

Kesselyák Gergely, aki karmesteri pályája alatt a legtöbbször az épp Elisabethet és a Bánk bánt dirigálta, 2009 nyarán többszörös minőségben lesz jelen Szegeden: az Szabadtéri Játékok művészeti vezetője ezúttal nem az Elisabethet, hanem saját tavaly rendezését, a Turandotot vezényli. Az opera ezúttal olasz nyelven csendül fel, a női főszerepeket Rálik Szilvia (Turandot) és Rost Andrea (Liù) éneklik. Kesselyák bízik abban, hogy kritikusai ezúttal nem csupán a „hollywoodi látványosságra”, hanem a „produkció ínyencségeire” is felfigyelnek majd. Szintén repríz lesz a Társulattól az István, a király.

Új produkció a Cigányszerelem, Lehár Ferenc operettje, amelynek fehér nyárfaerdő díszlete „erdélyi és képzőművészeti tájat” egyaránt idéz majd. Béres Attila rendező számára az 1 lány, 2 nap, 3 esküvő komédiai helyzetét árnyaltabbá teszi a darab az címe, ami az ösztönös szerelemre, a szabadságvágyra utal. A beteljesületlenség szomorkás hangulata azonban nem uralja el az előadást, hiszen a groteszk is erősen megjelenik a színpadon. Az előadásban operaénekesek, operettisták és prózai színészek együtt lépnek fel. A főszerepeket Frankó Tünde, Kiss B. Atilla, Bodrogi Gyula, Rácz Rita, Molnár Piroska, Kovács Patrícia, Stohl András, Vadász Zsolt, Gesztesi Károly és Hollósi Frigyes alakítják.

A Dóm téren igazi különlegességként egy Maurice Béjart-balett, a Szerelemtánc is színre kerül. Olyan kultikus koreográfiákat ad elő a lauseanne-i társulat, mint a Tavaszi áldozat fináléja, a Rómeó és Júlia pas de deux-je, Gil Roman munkája, A szellemek kaszinója vagy a Bolero.

Újszegeden találtak otthonra a prózai előadások. Idén a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház egyik legendás, sokszoros fesztiválgyőztes produkciója, a 14 évvel ezelőtt, a Szabadka melletti Palicson bemutatott, és azóta is műsoron tartott és minden alkalommal az előadás aktuális környezetéhez, a játszók saját élményeire alakított Sólyompecsenye kerül műsorra Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel a főbb szerepekben.

A tavalyi évhez hasonlóan az előadásra szóló jeggyel ingyenesen megtekinthető a REÖK tárlata.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.