Zenés színház

Újabb sztrájk a Scalában

2008.07.07. 00:00
Ajánlom
Elmarad ma a Franco Zeffirelli rendezte Bohémélet premierje és további két előadása a milánói operaházban, a Scala alkalmazottai ugyanis sztrájkot terveznek.

Nem sikerült pénteken a munkavállalók képviselőinek és a Scala vezetésének megegyezni, így az utóbbi négy év harmadik sztrájkjára kerül sor, ami a bemutató mellett a Bohémélet 9-i és 11-i előadásait is érinti.

Legutóbb tavaly novemberben szüntette be a munkát a Scala nyolcszáz alkalmazottja, köztük 135 zenekari és 107 kórustag, így tiltakozva a nem megfelelő fizetések és munkakörülmények miatt. A sztrájk következményeként törölni kellett a Requiem előadását. 2005-ben a ház akkori fő-zeneigazgatója, Riccardo Muti intézkedéseivel nem értettek egyet a milánói opera dolgozói, s a vitát az olasz szenátus vizsgálata követte.

A Bohémélet előadásainak főbb szerepeit James Valenti és Fabio Sartori (Rodolfo), Massimo Cavalletti és Natale De Carolis (Schaunard), Domenico Colaianni (Benoit), Svetla Vassileva és Alexia Voulgaridou (Mimi), Luca Salsi és Pietro Spagnoli (Marcello), Giovanni Battista Parodi és Giorgio Giuseppini (Colline), Matteo Peirone (Alcindoro), Nino Machaidze és Ainhoa Arteta (Musetta), valamint Ramtin Ghazavi (Parpignol) énekli, a zenekart Gustavo Dudamel dirigálja, a héten azonban mindannyian pihenhetnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”