Zenés színház

Újdonságok az Operaházból

2013.01.22. 17:05
Ajánlom
A Magyar Kultúra Napja alkalmából bejelentették, hogy megnyílik az OperaDigiTár és megújul a dalszínház honlapja, valamint átadták a 2013-as Ferencsik-Díjat is.

Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dalszínház emléktárában őrzött dokumentumok digitalizálásával indul el, majd folyamatosan bővül az OperaDigiTár, amelynek keretében a Királyi lépcsőház földszintjén elhelyezett kutatósarokban táblagépeken, fülhallgatóval lehet böngészni. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művészállományát hiánytalanul lefedi majd. Megtekinthetők lesznek színlapok, fotók, hang- és videódokumentumok. A lépcsőn - a nap bizonyos szakában - ismeretterjesztő vetítéseket tartanak osztályok és látogatócsoportok részére, a technika legmodernebb eszközeivel. Itt látható majd a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

Szintén M. Tóth Géza animációját vetítik a magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az esti előadást megelőzően, extra műsorszámként. Az Operaház zenekarának témához, alkalomhoz illő kíséretével elsőként január 22-én A bolygó hollandi előadása előtt a magyar kultúra napja előtt tisztelegnek, a későbbiekben február 25-én a kommunizmus, április 16-án a holokauszt áldozatainak emléknapján, majd június 4-én a Trianon-emléknapon, október 6-án az aradi vértanúk emléknapján, november 4-én az októberi forradalom leverésének gyásznapján, végül november 7-én, a magyar opera napján vetítenek filmeket. A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház. "Az általam tervezett alkotások összművészeti produkciók, amelyek lényege a mozgókép, a tér és az élő zene sajátos együttműködése" - fogalmazott a rendező. Ókovács Szilveszter elmondta, hogy hosszabb távú együttműködésre szövetkeznek a filmrendezővel. Tavasszal Bach Máté passiója M. Tóth Géza animációjával nemcsak hallható, hanem látható is lesz a dalszínházban. A filmrendező hozzáfűzte: a látogatóknak szánt két filmmel a ház összművészeti karakterét kívánja előtérbe állítani.

A Collegium Operorum sorozat is a magyar kultúra napján indul, elsőként a Párizsi Magyar Intézetben Kiss B. Atilla ad koncertet. A Balassi Intézettel együttműködve az év folyamán a többi intézetben is fellépnek dalműsorral azok az énekesek, akik az operaházi dalprogramokban részt vettek.

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azzal támogatja a Magyar Operaház kezdeményezését, hogy az Útravaló CD-t határainkon túl születő magyar állampolgárságú újszülöttek részére segít eljuttatni. A KIM nyilatkozatában kiemelte: "Nagyon fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink megkaphassák az Operaház művészei által megszólaltatott remekművek részleteit, hiszen ezáltal is megerősítjük őket magyarságukban, reménykedve abban, hogy gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik." A CD-k eljuttatásában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Külügyminisztérium támogatását kérte, hogy a konzulátusok segítségét igénybe véve eljusson a Kárpát-medencei magyarsághoz az Operaház üzenete.

A Magyar Állami Operaház 2013. január 21-én kapta meg 2013-ra a családbarát munkahely címet, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert el 1 millió forint támogatással együtt. A munkatársak, művészek kisgyermekei számára játékkuckót létesítenek. A még szülés előtt álló kismama balerinák az iskolások kalauzolásában működnek közre. Készült egy új "babazászló" is, amelyet a művészbejáró fölé tűznek ki, ha a ház valamelyik munkatársának gyermeke születik.

Újjászületik az Operaház honlapja is, amelyet immár az Erkel Színház és egyéb játszóhelyek kezelésére is felkészítenek. A megújítás legnagyobb része strukturális jellegű, a nagyközönség számára leginkább az áttekinthetőbb és informatívabb előadás-adatlapok, illetve az Erkel-kompatibilitás tűnhet majd fel. Az ésszerűbb grafikai arányokkal és egységes megjelenéssel felvértezett honlap a főoldalról linkel az Opera saját, egyéni köntöst kapott Youtube-csatornájára is, amely hamarosan több, mint tízezer Facebook-követő megosztásaira számít majd.

A sajtótájékoztatón adta át Ljudmila Romanovszkaja hegedűművésznek a Ferencsik-díjat Héja Domonkos mb. főzeneigazgató. Az első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adományozott kitüntetést 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az Operaház Zenekarának művészei felváltva kaphatták, azóta kizárólag az Operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat. Romanovszkaja Ljudmila Ukrajnában, Harkovban született. Öt és fél éves korában kezdett hegedülni a kerületi zeneiskolában, egy év múlva pedig átkerült a Harkovi Központi Speciális Zeneiskolába, ahol alap- és középfokú zenei tanulmányait végezte. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitrij Ciganov professzor irányítása alatt szerzett művészi diplomát. Közvetlenül ezután, 1982-ben települt át Magyarországra. Tanítani kezdett a Budafoki Zeneiskolában, a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral részt vett a belgrádi nemzetközi versenyen, ahol II. díjat kaptak, és még ugyanebben az évben, próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába. Ugyanekkor a Budapesti Filharmóniai Társaságnak is tagja lett. 1990-ben kapott magyar állampolgárságot, azóta, immár 30 éve a Magyar Állami Operaház zenekari művésze. Az operaházi munkán kívül számtalan hazai és külföldi fellépésen, lemezfelvételen vett részt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A sztereotípiákat felül lehet írni” – interjú Altsach Gergellyel

Altsach Gergely a Budapesti Operettszínház énekkarának oszlopos tagjaként állandó közreműködője a színházban játszott daraboknak, néhány éve pedig már karakterszerepekben is láthatja őt a közönség, többek között az októberben visszatérő Jekyll és Hyde-ban. Zenei múltjáról, a tanításról és a karakterszerepek összetettségéről is beszélgettünk.
Zenés színház galéria

Éneklő Kádár-kockák a kifutón – így készült a Soharóza új színházi divatbemutatója, a Keleti Blokk (GALÉRIA)

Szeptember 9-én mutatták be a Trafóban Halas Dóra és Nagy Fruzsina legújabb catwalk koncertjét, a Keleti blokkot, amely egy elképzelt jövőn keresztül tekint vissza a múltra. Dubniczki Attila fotókon keresztül mutatja be a premier előtti utolsó pillanatokat és a háttérben zajló munkát.
Zenés színház hír

Az év ősbemutatójának választotta az Opernwelt Eötvös Péter darabját

Az egyik legjelentősebb német kulturális folyóirat, az Opernwelt idén is évkönyv formájában összegezte az elmúlt évad legkiválóbb előadásait. Eötvös Péter Berlinben színre vitt, Sleepless című operáját a Zürichi Operában előadott Stefan Wirth-darabbal együtt választották a legjobb ősbemutatónak.
Zenés színház magazin

„Én tehát színésznő lettem!” – 150 éve hunyt el Déryné Széppataki Róza

A 19. század egyik legnépszerűbb színésznője, az első magyar opera-énekesnőként számon tartott művésznő több mint három évtizeden keresztül volt meghatározó és megkerülhetetlen alakja a magyar színházi életnek.
Zenés színház ajánló

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.