Zenés színház

Újdonságok az Operaházból

2013.01.22. 17:05
Ajánlom
A Magyar Kultúra Napja alkalmából bejelentették, hogy megnyílik az OperaDigiTár és megújul a dalszínház honlapja, valamint átadták a 2013-as Ferencsik-Díjat is.

Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dalszínház emléktárában őrzött dokumentumok digitalizálásával indul el, majd folyamatosan bővül az OperaDigiTár, amelynek keretében a Királyi lépcsőház földszintjén elhelyezett kutatósarokban táblagépeken, fülhallgatóval lehet böngészni. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művészállományát hiánytalanul lefedi majd. Megtekinthetők lesznek színlapok, fotók, hang- és videódokumentumok. A lépcsőn - a nap bizonyos szakában - ismeretterjesztő vetítéseket tartanak osztályok és látogatócsoportok részére, a technika legmodernebb eszközeivel. Itt látható majd a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

Szintén M. Tóth Géza animációját vetítik a magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az esti előadást megelőzően, extra műsorszámként. Az Operaház zenekarának témához, alkalomhoz illő kíséretével elsőként január 22-én A bolygó hollandi előadása előtt a magyar kultúra napja előtt tisztelegnek, a későbbiekben február 25-én a kommunizmus, április 16-án a holokauszt áldozatainak emléknapján, majd június 4-én a Trianon-emléknapon, október 6-án az aradi vértanúk emléknapján, november 4-én az októberi forradalom leverésének gyásznapján, végül november 7-én, a magyar opera napján vetítenek filmeket. A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház. "Az általam tervezett alkotások összművészeti produkciók, amelyek lényege a mozgókép, a tér és az élő zene sajátos együttműködése" - fogalmazott a rendező. Ókovács Szilveszter elmondta, hogy hosszabb távú együttműködésre szövetkeznek a filmrendezővel. Tavasszal Bach Máté passiója M. Tóth Géza animációjával nemcsak hallható, hanem látható is lesz a dalszínházban. A filmrendező hozzáfűzte: a látogatóknak szánt két filmmel a ház összművészeti karakterét kívánja előtérbe állítani.

A Collegium Operorum sorozat is a magyar kultúra napján indul, elsőként a Párizsi Magyar Intézetben Kiss B. Atilla ad koncertet. A Balassi Intézettel együttműködve az év folyamán a többi intézetben is fellépnek dalműsorral azok az énekesek, akik az operaházi dalprogramokban részt vettek.

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azzal támogatja a Magyar Operaház kezdeményezését, hogy az Útravaló CD-t határainkon túl születő magyar állampolgárságú újszülöttek részére segít eljuttatni. A KIM nyilatkozatában kiemelte: "Nagyon fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink megkaphassák az Operaház művészei által megszólaltatott remekművek részleteit, hiszen ezáltal is megerősítjük őket magyarságukban, reménykedve abban, hogy gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik." A CD-k eljuttatásában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Külügyminisztérium támogatását kérte, hogy a konzulátusok segítségét igénybe véve eljusson a Kárpát-medencei magyarsághoz az Operaház üzenete.

A Magyar Állami Operaház 2013. január 21-én kapta meg 2013-ra a családbarát munkahely címet, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert el 1 millió forint támogatással együtt. A munkatársak, művészek kisgyermekei számára játékkuckót létesítenek. A még szülés előtt álló kismama balerinák az iskolások kalauzolásában működnek közre. Készült egy új "babazászló" is, amelyet a művészbejáró fölé tűznek ki, ha a ház valamelyik munkatársának gyermeke születik.

Újjászületik az Operaház honlapja is, amelyet immár az Erkel Színház és egyéb játszóhelyek kezelésére is felkészítenek. A megújítás legnagyobb része strukturális jellegű, a nagyközönség számára leginkább az áttekinthetőbb és informatívabb előadás-adatlapok, illetve az Erkel-kompatibilitás tűnhet majd fel. Az ésszerűbb grafikai arányokkal és egységes megjelenéssel felvértezett honlap a főoldalról linkel az Opera saját, egyéni köntöst kapott Youtube-csatornájára is, amely hamarosan több, mint tízezer Facebook-követő megosztásaira számít majd.

A sajtótájékoztatón adta át Ljudmila Romanovszkaja hegedűművésznek a Ferencsik-díjat Héja Domonkos mb. főzeneigazgató. Az első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adományozott kitüntetést 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az Operaház Zenekarának művészei felváltva kaphatták, azóta kizárólag az Operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat. Romanovszkaja Ljudmila Ukrajnában, Harkovban született. Öt és fél éves korában kezdett hegedülni a kerületi zeneiskolában, egy év múlva pedig átkerült a Harkovi Központi Speciális Zeneiskolába, ahol alap- és középfokú zenei tanulmányait végezte. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitrij Ciganov professzor irányítása alatt szerzett művészi diplomát. Közvetlenül ezután, 1982-ben települt át Magyarországra. Tanítani kezdett a Budafoki Zeneiskolában, a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral részt vett a belgrádi nemzetközi versenyen, ahol II. díjat kaptak, és még ugyanebben az évben, próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába. Ugyanekkor a Budapesti Filharmóniai Társaságnak is tagja lett. 1990-ben kapott magyar állampolgárságot, azóta, immár 30 éve a Magyar Állami Operaház zenekari művésze. Az operaházi munkán kívül számtalan hazai és külföldi fellépésen, lemezfelvételen vett részt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.