Zenés színház

Újdonságok az Operaházból

2013.01.22. 17:05
Ajánlom
A Magyar Kultúra Napja alkalmából bejelentették, hogy megnyílik az OperaDigiTár és megújul a dalszínház honlapja, valamint átadták a 2013-as Ferencsik-Díjat is.

Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dalszínház emléktárában őrzött dokumentumok digitalizálásával indul el, majd folyamatosan bővül az OperaDigiTár, amelynek keretében a Királyi lépcsőház földszintjén elhelyezett kutatósarokban táblagépeken, fülhallgatóval lehet böngészni. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művészállományát hiánytalanul lefedi majd. Megtekinthetők lesznek színlapok, fotók, hang- és videódokumentumok. A lépcsőn - a nap bizonyos szakában - ismeretterjesztő vetítéseket tartanak osztályok és látogatócsoportok részére, a technika legmodernebb eszközeivel. Itt látható majd a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

Szintén M. Tóth Géza animációját vetítik a magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az esti előadást megelőzően, extra műsorszámként. Az Operaház zenekarának témához, alkalomhoz illő kíséretével elsőként január 22-én A bolygó hollandi előadása előtt a magyar kultúra napja előtt tisztelegnek, a későbbiekben február 25-én a kommunizmus, április 16-án a holokauszt áldozatainak emléknapján, majd június 4-én a Trianon-emléknapon, október 6-án az aradi vértanúk emléknapján, november 4-én az októberi forradalom leverésének gyásznapján, végül november 7-én, a magyar opera napján vetítenek filmeket. A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház. "Az általam tervezett alkotások összművészeti produkciók, amelyek lényege a mozgókép, a tér és az élő zene sajátos együttműködése" - fogalmazott a rendező. Ókovács Szilveszter elmondta, hogy hosszabb távú együttműködésre szövetkeznek a filmrendezővel. Tavasszal Bach Máté passiója M. Tóth Géza animációjával nemcsak hallható, hanem látható is lesz a dalszínházban. A filmrendező hozzáfűzte: a látogatóknak szánt két filmmel a ház összművészeti karakterét kívánja előtérbe állítani.

A Collegium Operorum sorozat is a magyar kultúra napján indul, elsőként a Párizsi Magyar Intézetben Kiss B. Atilla ad koncertet. A Balassi Intézettel együttműködve az év folyamán a többi intézetben is fellépnek dalműsorral azok az énekesek, akik az operaházi dalprogramokban részt vettek.

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azzal támogatja a Magyar Operaház kezdeményezését, hogy az Útravaló CD-t határainkon túl születő magyar állampolgárságú újszülöttek részére segít eljuttatni. A KIM nyilatkozatában kiemelte: "Nagyon fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink megkaphassák az Operaház művészei által megszólaltatott remekművek részleteit, hiszen ezáltal is megerősítjük őket magyarságukban, reménykedve abban, hogy gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik." A CD-k eljuttatásában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Külügyminisztérium támogatását kérte, hogy a konzulátusok segítségét igénybe véve eljusson a Kárpát-medencei magyarsághoz az Operaház üzenete.

A Magyar Állami Operaház 2013. január 21-én kapta meg 2013-ra a családbarát munkahely címet, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert el 1 millió forint támogatással együtt. A munkatársak, művészek kisgyermekei számára játékkuckót létesítenek. A még szülés előtt álló kismama balerinák az iskolások kalauzolásában működnek közre. Készült egy új "babazászló" is, amelyet a művészbejáró fölé tűznek ki, ha a ház valamelyik munkatársának gyermeke születik.

Újjászületik az Operaház honlapja is, amelyet immár az Erkel Színház és egyéb játszóhelyek kezelésére is felkészítenek. A megújítás legnagyobb része strukturális jellegű, a nagyközönség számára leginkább az áttekinthetőbb és informatívabb előadás-adatlapok, illetve az Erkel-kompatibilitás tűnhet majd fel. Az ésszerűbb grafikai arányokkal és egységes megjelenéssel felvértezett honlap a főoldalról linkel az Opera saját, egyéni köntöst kapott Youtube-csatornájára is, amely hamarosan több, mint tízezer Facebook-követő megosztásaira számít majd.

A sajtótájékoztatón adta át Ljudmila Romanovszkaja hegedűművésznek a Ferencsik-díjat Héja Domonkos mb. főzeneigazgató. Az első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adományozott kitüntetést 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az Operaház Zenekarának művészei felváltva kaphatták, azóta kizárólag az Operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat. Romanovszkaja Ljudmila Ukrajnában, Harkovban született. Öt és fél éves korában kezdett hegedülni a kerületi zeneiskolában, egy év múlva pedig átkerült a Harkovi Központi Speciális Zeneiskolába, ahol alap- és középfokú zenei tanulmányait végezte. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitrij Ciganov professzor irányítása alatt szerzett művészi diplomát. Közvetlenül ezután, 1982-ben települt át Magyarországra. Tanítani kezdett a Budafoki Zeneiskolában, a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral részt vett a belgrádi nemzetközi versenyen, ahol II. díjat kaptak, és még ugyanebben az évben, próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába. Ugyanekkor a Budapesti Filharmóniai Társaságnak is tagja lett. 1990-ben kapott magyar állampolgárságot, azóta, immár 30 éve a Magyar Állami Operaház zenekari művésze. Az operaházi munkán kívül számtalan hazai és külföldi fellépésen, lemezfelvételen vett részt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.
Zenés színház ajánló

Életében először áll egyedül színpadon Gubik Petra

A színésznő mono-musicalnek nevezni a kifejezetten női kérdésekről szóló A hentes lánya című előadást.