Zenés színház

Újdonságok az Operaházból

2013.01.22. 17:05
Ajánlom
A Magyar Kultúra Napja alkalmából bejelentették, hogy megnyílik az OperaDigiTár és megújul a dalszínház honlapja, valamint átadták a 2013-as Ferencsik-Díjat is.

Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dalszínház emléktárában őrzött dokumentumok digitalizálásával indul el, majd folyamatosan bővül az OperaDigiTár, amelynek keretében a Királyi lépcsőház földszintjén elhelyezett kutatósarokban táblagépeken, fülhallgatóval lehet böngészni. A folyamatosan bővülő tartalom idővel az elmúlt közel 130 év műsorát és művészállományát hiánytalanul lefedi majd. Megtekinthetők lesznek színlapok, fotók, hang- és videódokumentumok. A lépcsőn - a nap bizonyos szakában - ismeretterjesztő vetítéseket tartanak osztályok és látogatócsoportok részére, a technika legmodernebb eszközeivel. Itt látható majd a későbbiekben az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza két filmje, amely a magyar operajátszás és az Operaház történetét foglalja össze 3D-s megjelenítéssel.

Szintén M. Tóth Géza animációját vetítik a magyar nemzet és a nemzeti opera hét fontos gyász- és emléknapján az esti előadást megelőzően, extra műsorszámként. Az Operaház zenekarának témához, alkalomhoz illő kíséretével elsőként január 22-én A bolygó hollandi előadása előtt a magyar kultúra napja előtt tisztelegnek, a későbbiekben február 25-én a kommunizmus, április 16-án a holokauszt áldozatainak emléknapján, majd június 4-én a Trianon-emléknapon, október 6-án az aradi vértanúk emléknapján, november 4-én az októberi forradalom leverésének gyásznapján, végül november 7-én, a magyar opera napján vetítenek filmeket. A program tartalmának megalkotására M. Tóth Géza filmrendezőt kérte fel az Operaház. "Az általam tervezett alkotások összművészeti produkciók, amelyek lényege a mozgókép, a tér és az élő zene sajátos együttműködése" - fogalmazott a rendező. Ókovács Szilveszter elmondta, hogy hosszabb távú együttműködésre szövetkeznek a filmrendezővel. Tavasszal Bach Máté passiója M. Tóth Géza animációjával nemcsak hallható, hanem látható is lesz a dalszínházban. A filmrendező hozzáfűzte: a látogatóknak szánt két filmmel a ház összművészeti karakterét kívánja előtérbe állítani.

A Collegium Operorum sorozat is a magyar kultúra napján indul, elsőként a Párizsi Magyar Intézetben Kiss B. Atilla ad koncertet. A Balassi Intézettel együttműködve az év folyamán a többi intézetben is fellépnek dalműsorral azok az énekesek, akik az operaházi dalprogramokban részt vettek.

2013 januárjától a Magyar Állami Operaház minden magyar állampolgárságú újszülötthöz Útravaló címmel CD-t juttat el, amelyen a dalszínház neves művészei a hazai operairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg. A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azzal támogatja a Magyar Operaház kezdeményezését, hogy az Útravaló CD-t határainkon túl születő magyar állampolgárságú újszülöttek részére segít eljuttatni. A KIM nyilatkozatában kiemelte: "Nagyon fontosnak tartják, hogy a Kárpát-medencében élő magyar honfitársaink megkaphassák az Operaház művészei által megszólaltatott remekművek részleteit, hiszen ezáltal is megerősítjük őket magyarságukban, reménykedve abban, hogy gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik." A CD-k eljuttatásában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Külügyminisztérium támogatását kérte, hogy a konzulátusok segítségét igénybe véve eljusson a Kárpát-medencei magyarsághoz az Operaház üzenete.

A Magyar Állami Operaház 2013. január 21-én kapta meg 2013-ra a családbarát munkahely címet, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert el 1 millió forint támogatással együtt. A munkatársak, művészek kisgyermekei számára játékkuckót létesítenek. A még szülés előtt álló kismama balerinák az iskolások kalauzolásában működnek közre. Készült egy új "babazászló" is, amelyet a művészbejáró fölé tűznek ki, ha a ház valamelyik munkatársának gyermeke születik.

Újjászületik az Operaház honlapja is, amelyet immár az Erkel Színház és egyéb játszóhelyek kezelésére is felkészítenek. A megújítás legnagyobb része strukturális jellegű, a nagyközönség számára leginkább az áttekinthetőbb és informatívabb előadás-adatlapok, illetve az Erkel-kompatibilitás tűnhet majd fel. Az ésszerűbb grafikai arányokkal és egységes megjelenéssel felvértezett honlap a főoldalról linkel az Opera saját, egyéni köntöst kapott Youtube-csatornájára is, amely hamarosan több, mint tízezer Facebook-követő megosztásaira számít majd.

A sajtótájékoztatón adta át Ljudmila Romanovszkaja hegedűművésznek a Ferencsik-díjat Héja Domonkos mb. főzeneigazgató. Az első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adományozott kitüntetést 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az Operaház Zenekarának művészei felváltva kaphatták, azóta kizárólag az Operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat. Romanovszkaja Ljudmila Ukrajnában, Harkovban született. Öt és fél éves korában kezdett hegedülni a kerületi zeneiskolában, egy év múlva pedig átkerült a Harkovi Központi Speciális Zeneiskolába, ahol alap- és középfokú zenei tanulmányait végezte. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitrij Ciganov professzor irányítása alatt szerzett művészi diplomát. Közvetlenül ezután, 1982-ben települt át Magyarországra. Tanítani kezdett a Budafoki Zeneiskolában, a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral részt vett a belgrádi nemzetközi versenyen, ahol II. díjat kaptak, és még ugyanebben az évben, próbajáték után felvételt nyert az Operaház zenekarába. Ugyanekkor a Budapesti Filharmóniai Társaságnak is tagja lett. 1990-ben kapott magyar állampolgárságot, azóta, immár 30 éve a Magyar Állami Operaház zenekari művésze. Az operaházi munkán kívül számtalan hazai és külföldi fellépésen, lemezfelvételen vett részt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Zenés színház magazin

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.
Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.