Zenés színház

Újjászületik az opera Miskolcon

2017.05.30. 09:41
Ajánlom
Június 16-25 között Miskolcon, a Bartók Plusz Opera fesztiválon a műfaji határokat feszegető, az új, mindenki számára szerethető és szórakoztató opera kerül előtérbe.

Az opera lehet elgondolkodtató, mégis szórakoztató, sok embernek örömöt okozó játék is. Mozart ördögi tempói, Verdi hangszerelési effektjei mutatják, hogy a nagy elődök bátran nyúltak saját koruk szórakoztató zenéjéhez, hangszereihez. Mi sem egyszerűbb tehát: folytatni e nemes hagyományokat!

Az idei év mottója: „Az opera újjászületése”, így olyan darabok kerülnek színpadra, amelyek a mai kor hangján szólalnak meg. A kritikusok által musicalként, operettként, sőt vígoperaként is definiált Candide zeneszerzője Berstein. A Maria de Buenos Aires, Piazzolla tangó-operája szívet, kezet, lábat megmozgató és megdobogtató produkció. Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje egyszerre dolgozik rock- és szimfonikus zenekarral. Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-operájában Martin Luther King kapcsán válik jogosulttá a jazz. De helyet kap a sorban egy pucciniánus opera is, az Ifjabb Butterfly egy kortárs japán zeneszerzőtől, amely a Pillangókisasszony fiának történetét meséli el.

A Miskolci Operafesztivál nyitófelvonulása

A Miskolci Operafesztivál nyitófelvonulása (Fotó/Forrás: D_Vaj)

A kiemelt hangversenyprogramban az I Musici di Roma és a szentpétervári Russian Chamber Philharmonic szerepel. Fellép a berlini operaélet új sztárja, Nora Friedrichs, a kiváló orosz tenor, Mikhail Agafonov, Rost Andrea pedig az operaíró versenyt megnyert Mátyássy Szabolcs operájában vállalt szerepet. A Kodály-évforduló alkalmából a Magyar Állami Operaház vendégjátékában Kodály Székely fonó című daljátéka szerepel műsoron.

A 10 napos rendezvényen a hivatalos koncertprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, jazz, térzene, népzene és világzene szórakoztatja a közönséget.

Részletesebb információkat a Bartók Plusz Operafesztiválról a honlapjukon találhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Zenés színház opera

Vízzel árasztják el a színpadot a Gioconda premierjén

Meg a többi előadáson is. Velence csatornái vizes valójukban elevenednek meg Almási-Tóth András rendezésében, amely Ponchielli legsikerültebb művét állítja színpadra 2019. február 22-én az Erkel Színházban.