Zenés színház

Újjászületik az opera Miskolcon

2017.05.30. 09:41
Ajánlom
Június 16-25 között Miskolcon, a Bartók Plusz Opera fesztiválon a műfaji határokat feszegető, az új, mindenki számára szerethető és szórakoztató opera kerül előtérbe.

Az opera lehet elgondolkodtató, mégis szórakoztató, sok embernek örömöt okozó játék is. Mozart ördögi tempói, Verdi hangszerelési effektjei mutatják, hogy a nagy elődök bátran nyúltak saját koruk szórakoztató zenéjéhez, hangszereihez. Mi sem egyszerűbb tehát: folytatni e nemes hagyományokat!

Az idei év mottója: „Az opera újjászületése”, így olyan darabok kerülnek színpadra, amelyek a mai kor hangján szólalnak meg. A kritikusok által musicalként, operettként, sőt vígoperaként is definiált Candide zeneszerzője Berstein. A Maria de Buenos Aires, Piazzolla tangó-operája szívet, kezet, lábat megmozgató és megdobogtató produkció. Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje egyszerre dolgozik rock- és szimfonikus zenekarral. Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-operájában Martin Luther King kapcsán válik jogosulttá a jazz. De helyet kap a sorban egy pucciniánus opera is, az Ifjabb Butterfly egy kortárs japán zeneszerzőtől, amely a Pillangókisasszony fiának történetét meséli el.

A Miskolci Operafesztivál nyitófelvonulása

A Miskolci Operafesztivál nyitófelvonulása (Fotó/Forrás: D_Vaj)

A kiemelt hangversenyprogramban az I Musici di Roma és a szentpétervári Russian Chamber Philharmonic szerepel. Fellép a berlini operaélet új sztárja, Nora Friedrichs, a kiváló orosz tenor, Mikhail Agafonov, Rost Andrea pedig az operaíró versenyt megnyert Mátyássy Szabolcs operájában vállalt szerepet. A Kodály-évforduló alkalmából a Magyar Állami Operaház vendégjátékában Kodály Székely fonó című daljátéka szerepel műsoron.

A 10 napos rendezvényen a hivatalos koncertprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, jazz, térzene, népzene és világzene szórakoztatja a közönséget.

Részletesebb információkat a Bartók Plusz Operafesztiválról a honlapjukon találhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Zenés színház hír

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.