Zenés színház

Újjászületik az opera Miskolcon

2017.05.30. 09:41
Ajánlom
Június 16-25 között Miskolcon, a Bartók Plusz Opera fesztiválon a műfaji határokat feszegető, az új, mindenki számára szerethető és szórakoztató opera kerül előtérbe.

Az opera lehet elgondolkodtató, mégis szórakoztató, sok embernek örömöt okozó játék is. Mozart ördögi tempói, Verdi hangszerelési effektjei mutatják, hogy a nagy elődök bátran nyúltak saját koruk szórakoztató zenéjéhez, hangszereihez. Mi sem egyszerűbb tehát: folytatni e nemes hagyományokat!

Az idei év mottója: „Az opera újjászületése”, így olyan darabok kerülnek színpadra, amelyek a mai kor hangján szólalnak meg. A kritikusok által musicalként, operettként, sőt vígoperaként is definiált Candide zeneszerzője Berstein. A Maria de Buenos Aires, Piazzolla tangó-operája szívet, kezet, lábat megmozgató és megdobogtató produkció. Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje egyszerre dolgozik rock- és szimfonikus zenekarral. Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-operájában Martin Luther King kapcsán válik jogosulttá a jazz. De helyet kap a sorban egy pucciniánus opera is, az Ifjabb Butterfly egy kortárs japán zeneszerzőtől, amely a Pillangókisasszony fiának történetét meséli el.

A Miskolci Operafesztivál nyitófelvonulása

A Miskolci Operafesztivál nyitófelvonulása (Fotó/Forrás: D_Vaj)

A kiemelt hangversenyprogramban az I Musici di Roma és a szentpétervári Russian Chamber Philharmonic szerepel. Fellép a berlini operaélet új sztárja, Nora Friedrichs, a kiváló orosz tenor, Mikhail Agafonov, Rost Andrea pedig az operaíró versenyt megnyert Mátyássy Szabolcs operájában vállalt szerepet. A Kodály-évforduló alkalmából a Magyar Állami Operaház vendégjátékában Kodály Székely fonó című daljátéka szerepel műsoron.

A 10 napos rendezvényen a hivatalos koncertprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, jazz, térzene, népzene és világzene szórakoztatja a közönséget.

Részletesebb információkat a Bartók Plusz Operafesztiválról a honlapjukon találhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.