Zenés színház

Újra itt az Egérkirály

2014.12.16. 15:42
Ajánlom
Ismét a Müpában az egyik "legkarácsonyibb" családi program, Csajkovszkij Diótörője Kocsis Zoltán vezényletével, fantasztikus bábokkal, megható és felemelő ünnepi hangulattal. December 23-án az Egérkirályé és a barátságosan bumfordi főszereplőké a színpad.

Zene és bábok harmóniája, múlt és jelen, hagyomány és korszerűség - e kifejezésekkel foglalható össze a Csajkovszkij művére készült, sokféle technikát felvonultató pantomim- és bábjáték, a téli időszak közkedvelt klasszikusa.

Ünnepi hagyománnyá vált, hogy karácsonykor a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájával együttműködésben adja elő A diótörőt, más-más művészeti csoportokkal, társulatokkal közösen. A Csajkovszkij balettje alapján készült, sokféle technikát felvonultató pantomim- és bábjáték kicsiknek, nagyobbaknak és szüleiknek egyaránt élvezetes szórakozást nyújt a karácsony utáni pihenésben. A művet a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Kocsis Zoltán dirigálja.

Annak idején a szentpétervári Cári Színházak Csajkovszkij-rajongó főigazgatója egy nagy sikerű széria után olyan balettet kívánt színre vinni, amely pompában, kidolgozottságban minden addigit felülmúl. E. T. A. Hoffmann méltán népszerű karácsonyi meséjére esett a választás, a koreográfiát a nagy hírű Petipa készítette el, jelentősen átalakítva az eredeti történetet. Zeneszerzőnek természetesen ismét Pjotr Iljics Csajkovszkijt kérték fel, aki életművének legszebb zenéit adta ennek a balettnek. Az 1960-as évek végétől óriási népszerűségnek örvend A diótörő, és mára a Nemzeti Filharmonikusok évadának is elengedhetetlen része lett a karácsonyi előadás. Ahogyan az is hagyomány, hogy a mű nem balett formájában kerül színre: a közönség 2014-ben is a Budapest Bábszínház lenyűgöző produkcióját élvezheti a Müpában.

A most látható előadás első változata 1978-ban készült, rendezője a magyar bábművészetben iskolateremtő Szőnyi Kató volt. Az 1997-es felújítást - amelyet már két alkalommal láthatott a Müpában is a közönség a Nemzeti Filharmonikusok élő zenei kíséretével - Meczner János jegyzi, aki az eredeti mű erényeit megtartva azt az új kor követelményeihez alkalmazta. A bábok és maszkok a Jászai Mari-díjas Bródy Vera munkáját dicsérik, akinek nevéhez egyebek mellett olyan, generációk által ismert szeretett mesefigurák kötődnek, mint Mazsola bábfigurája, a Fából faragott királyfi és Misi Mókus.

A Csajkovszkij-muzsikára készült, világot bejárt előadás igazi gyöngyszem: a színpadon a Diótörő és az Egérkirály története, a Drosselmeyer család karácsonyi ünnepi hangulata, az álombeli, földrészeken átívelő utazás, az egerek és a herceg harca mind-mind megelevenednek. A szövegkönyv jelentős eltéréssel követi a novellát és a balettet, például Mária hercegnő és Diótörő herceg esküvőjüket követően hosszú csodás utazásra indulnak; útjuk célja nem a babák birodalma, hanem idegen tájak felfedezése.

A barátságosan bumfordi óriásbábok és maszkok, a bájos tárgyanimáció, titokzatos feketeszínház a fantázia birodalmába röpítenek, a sokféle bábtechnikának köszönhetően az előadás játékossága kimeríthetetlen. A színészek a biedermeier korra utaló jelmezeikben érkeznek a színpadra, ahol magukra öltik az óriásbábukat, a maszkokat, és elkezdődik a jól ismert karácsonyi történet. A hatalmas fa árnyékában, az álomban azonban minden „báb méretűre" zsugorodik össze, és egy csodákkal és izgalmakkal teli világba röpülhetnek el a nézők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Klasszikus

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.
Színház

Lekerült Gothár Péter rendezése a Katona műsoráról

A 2017 márciusában bemutatott Hóhérok című rendezés meghirdetett előadásairól van szó. Mint megtudtuk, egyelőre nem került sor a felújítópróbára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Szinetár Dóra személyes történetei

Szép mesék – Rossz mesék címmel különleges múltidézésre hívja a nézőket Szinetár Dóra november 26-án a Benczúr Házba, ahol musicaleken, sanzonokon, és filmzenéken át lehetünk tanúi a zenés felnőtté válásnak.
Zenés színház hír

Magyar operaénekes az egyik Grammy-jelölt lemezen

Orendt Gyula bariton énekel George Benjamin Lessons In Love & Violence című operájában, amelyet idén Grammy-díjra jelöltek.
Zenés színház hír

Hogy lehet szépen elbúcsúzni a színpadtól? – Kincses Veronika válaszolt

A Nagy Négyes – Vihar egy színészotthonban című új bemutató kapcsán a József Attila Színház beszélgetést szervezett Kincses Veronika operaénekessel és Farkas Zoltánnal, a Bartók Béla Emlékház igazgatójával.
Zenés színház opera

Egy igazi díva – Komlósi Ildikó ünnepel

Operaházi tagságának 35 éves jubileuma alkalmából gálakoncerten lép fel Komlósi Ildikó Kossuth-díjas mezzoszoprán 2019. december 9-én az Erkel Színházban.
Zenés színház magazin

Különös, mágikus rituálé Philip Glass egyiptomi operája

Ehnaton, Gandhi és Einstein. Mi köti össze ezt a három személyiséget? Mindannyian megváltoztatták a világot, legalábbis Philip Glass szerint, akinek az egyiptomi fáraóról készült operáját a hazai közönség is láthatja a Metropolitan élő közvetítésében, november 23-án az Urániában és a Müpában.