Zenés színház

Újra kinyit a San Carlo

2010.01.31. 07:51
Ajánlom
Két év, háromszáz munkás és 67 millió euró kellett ahhoz, hogy Olaszország legrégebben működő operaháza ismét régi fényében csillogjon.

Az UNESCO által a Világörökség részév nyilvánított operát VII. Bourbon Károly (az olaszoknak III. Károly) építtette, hivatalos megnyitója 1737. november 4-én volt Domenico Sarro Achille in Scirio című, Metastasio darabja alapján készült művével. A nyitó estén Sarro két balettintermezzót vezényelt, ennek szerzője Gaetano Grossatesta volt. Korában 3300 férőhelyes nézőterével a San Carlo volt a világ legnagyobb operaháza, amelyet Giovanni Antonio Medrano és Angelo Carasale terveztek az uralkodó által kicsinek és nem elég díszesnek talált Teatro San Bartolomeo helyére.

Az épület 1816. február 12-én leégett, IV. Ferdinánd rendelkezésére azonban tíz hónap alatt újjáépítették, és 1817. január 12-én Johann Simon Mayr darabjával, az Il sogno di Partenopéval ismét megnyitotta kapuit a ház, amely nem hasonlított elődjére. A kisebb, 1444 nézőt befogadó színházat Antonio Niccolini tervezte. Az első felújításra 184-ben került sor, 1872-ben pedig Verdi javaslatára kialakították a zenekari árkot, az elektromos világítást pedig 1890-ben vezették be. 1943-ban bombatalálat érte az épületet, de hat hónapos munkálatok után, 1943. december 16-án újra házmegnyitót tarthattak.

A San Carlo története összekapcsolódik Gioacchino Rossinivel, aki 1815 és 1822 között volt a királyi operák házi zeneszerzője és művészeti vezetője, és ezalatt tíz művet komponált. A korszak legnagyobb énekesei léptek a nápolyi közönség elé: Manuel Garcia, Maria Malibran, Clorinda Corradi, Giuditta Pasta, Isabella Colbran, Giovanni Battista Rubini, Domenico Donzelli, Adolphe Nourrit, Gilbert Duprez.Rossinit Giovanni Pacini, majd Gaetano Donizetti követte, aki 1822 és 1838 között 16 operát írt, köztük a Maria Stuardát (1834), a Lammermoori Luciát (1835) és a Roberto Devereux-t (1837). Vincenzo Bellini első operájának - Bianca e Gernando (1826) - itt volt a premierje. Az 1840-es évektől a Verdi-operák uralták a repertoárt, a 19. század végén, a 20. század elején pedig a verismo hódított Puccini, Pietro Mascagni, Leoncavallo, Giordano, Cilea műveivel.

A San Carlóban nyílt az első olasz balettiskola, és 1816-óta képeznek díszlettervezőket.

A 2007-ben elkezdett felújítás, amelynek egyik legfontosabb momentuma a légkondicionáló beépítése, Elisabetta Fabbri tervei alapján történt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.
Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.