Zenés színház

Újra kinyit a San Carlo

2010.01.31. 07:51
Ajánlom
Két év, háromszáz munkás és 67 millió euró kellett ahhoz, hogy Olaszország legrégebben működő operaháza ismét régi fényében csillogjon.

Az UNESCO által a Világörökség részév nyilvánított operát VII. Bourbon Károly (az olaszoknak III. Károly) építtette, hivatalos megnyitója 1737. november 4-én volt Domenico Sarro Achille in Scirio című, Metastasio darabja alapján készült művével. A nyitó estén Sarro két balettintermezzót vezényelt, ennek szerzője Gaetano Grossatesta volt. Korában 3300 férőhelyes nézőterével a San Carlo volt a világ legnagyobb operaháza, amelyet Giovanni Antonio Medrano és Angelo Carasale terveztek az uralkodó által kicsinek és nem elég díszesnek talált Teatro San Bartolomeo helyére.

Az épület 1816. február 12-én leégett, IV. Ferdinánd rendelkezésére azonban tíz hónap alatt újjáépítették, és 1817. január 12-én Johann Simon Mayr darabjával, az Il sogno di Partenopéval ismét megnyitotta kapuit a ház, amely nem hasonlított elődjére. A kisebb, 1444 nézőt befogadó színházat Antonio Niccolini tervezte. Az első felújításra 184-ben került sor, 1872-ben pedig Verdi javaslatára kialakították a zenekari árkot, az elektromos világítást pedig 1890-ben vezették be. 1943-ban bombatalálat érte az épületet, de hat hónapos munkálatok után, 1943. december 16-án újra házmegnyitót tarthattak.

A San Carlo története összekapcsolódik Gioacchino Rossinivel, aki 1815 és 1822 között volt a királyi operák házi zeneszerzője és művészeti vezetője, és ezalatt tíz művet komponált. A korszak legnagyobb énekesei léptek a nápolyi közönség elé: Manuel Garcia, Maria Malibran, Clorinda Corradi, Giuditta Pasta, Isabella Colbran, Giovanni Battista Rubini, Domenico Donzelli, Adolphe Nourrit, Gilbert Duprez.Rossinit Giovanni Pacini, majd Gaetano Donizetti követte, aki 1822 és 1838 között 16 operát írt, köztük a Maria Stuardát (1834), a Lammermoori Luciát (1835) és a Roberto Devereux-t (1837). Vincenzo Bellini első operájának - Bianca e Gernando (1826) - itt volt a premierje. Az 1840-es évektől a Verdi-operák uralták a repertoárt, a 19. század végén, a 20. század elején pedig a verismo hódított Puccini, Pietro Mascagni, Leoncavallo, Giordano, Cilea műveivel.

A San Carlóban nyílt az első olasz balettiskola, és 1816-óta képeznek díszlettervezőket.

A 2007-ben elkezdett felújítás, amelynek egyik legfontosabb momentuma a légkondicionáló beépítése, Elisabetta Fabbri tervei alapján történt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.
Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.