Zenés színház

Újra operett-énekverseny

2010.02.02. 22:04
Ajánlom
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt 2010 májusában a komponista szülővárosában, Komáromban.

 

A selejtezők hat városban, Prágában, Pozsonyban, Bukarestben, Szentpéterváron, Kolozsváron és Budapesten, az Operettszínházban zajlanak. Jelentkezni három kategóriában lehet.

A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny - melyet Komárom Város Önkormányzata és a Komáromi Városi Művelődési Központ Komárom Város polgármesterének védnöksége alatt, a Budapesti Operettszínház és az Európai Zenés Színházi Unió tagjainak együttműködésével hirdet meg - célja az operett műfaj nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése.
A háromfordulós megmérettetésre az érdeklődők három kategóriában jelentkezhetnek: primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett-buffó páros. Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel, a korhatár hölgyeknél 18-30, férfiaknál pedig 18-35 év.

Az énekversenyre 2010. február 20-ig lehet jelentkezni először e-mailben (info@operetta-competiton-lehar.sk), majd a kiírásban szereplő anyag postai úton történő elküldésével. A selejtezők az Európai Zenés Színházi Unió tagországainak városaiban - Kolozsváron, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Szentpéterváron és Budapesten - zajlanak. A magyarországi első fordulóra várhatóan március elején kerül sor. A középdöntőt és a döntőt pedig Komáromban, május 7-8-9-én rendezik. Itt már a versenyzőket a teljes nemzetközi zsűri meghallgatja, s dönt a végső eredményekről és a díjak kiadásáról. A zsűri tagjai: Yuri Schwarzkopf, a Szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója, Peter Guth karmester, Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a Budapesti Operettszínház direktora, Selmeczi György, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei tanszékének vezetője, Adam Novak, a Prágai Karlín Színház intendánsa, Dagmar Livorová, a Pozsonyi Konzervatórium opera-operett ének szakos tanára, illetve dr. Jaroslav Blaho zenekritikus.

A döntő résztvevői mindannyian fellépnek a nemzetközi énekverseny gálaműsorában, Komáromban, majd május 10-én a Budapesti Operettszínházban is. Az első díj nyertese 1000 eurót vehet át, valamint fellépési lehetőséget kap a Budapesti Operettszínházban és a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban.

A versenyről minden információ megtalálható a honlapon, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.