Zenés színház

Újra operett-énekverseny

2010.02.02. 22:04
Ajánlom
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt 2010 májusában a komponista szülővárosában, Komáromban.

 

A selejtezők hat városban, Prágában, Pozsonyban, Bukarestben, Szentpéterváron, Kolozsváron és Budapesten, az Operettszínházban zajlanak. Jelentkezni három kategóriában lehet.

A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny - melyet Komárom Város Önkormányzata és a Komáromi Városi Művelődési Központ Komárom Város polgármesterének védnöksége alatt, a Budapesti Operettszínház és az Európai Zenés Színházi Unió tagjainak együttműködésével hirdet meg - célja az operett műfaj nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése.
A háromfordulós megmérettetésre az érdeklődők három kategóriában jelentkezhetnek: primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett-buffó páros. Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel, a korhatár hölgyeknél 18-30, férfiaknál pedig 18-35 év.

Az énekversenyre 2010. február 20-ig lehet jelentkezni először e-mailben (info@operetta-competiton-lehar.sk), majd a kiírásban szereplő anyag postai úton történő elküldésével. A selejtezők az Európai Zenés Színházi Unió tagországainak városaiban - Kolozsváron, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Szentpéterváron és Budapesten - zajlanak. A magyarországi első fordulóra várhatóan március elején kerül sor. A középdöntőt és a döntőt pedig Komáromban, május 7-8-9-én rendezik. Itt már a versenyzőket a teljes nemzetközi zsűri meghallgatja, s dönt a végső eredményekről és a díjak kiadásáról. A zsűri tagjai: Yuri Schwarzkopf, a Szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója, Peter Guth karmester, Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a Budapesti Operettszínház direktora, Selmeczi György, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei tanszékének vezetője, Adam Novak, a Prágai Karlín Színház intendánsa, Dagmar Livorová, a Pozsonyi Konzervatórium opera-operett ének szakos tanára, illetve dr. Jaroslav Blaho zenekritikus.

A döntő résztvevői mindannyian fellépnek a nemzetközi énekverseny gálaműsorában, Komáromban, majd május 10-én a Budapesti Operettszínházban is. Az első díj nyertese 1000 eurót vehet át, valamint fellépési lehetőséget kap a Budapesti Operettszínházban és a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban.

A versenyről minden információ megtalálható a honlapon, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház armel

Keszei Bori: Közel kell mennünk a közönséghez!

Bécsben mutatja be a hazánkban sikert arató Figaro házassága-előadást az Armel Operafesztivál. A Susanna szerepét éneklő Keszei Borival a Mozart-műről és a fesztiválról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.