Zenés színház

Újra operett-énekverseny

2010.02.02. 22:04
Ajánlom
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt 2010 májusában a komponista szülővárosában, Komáromban.

 

A selejtezők hat városban, Prágában, Pozsonyban, Bukarestben, Szentpéterváron, Kolozsváron és Budapesten, az Operettszínházban zajlanak. Jelentkezni három kategóriában lehet.

A Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny - melyet Komárom Város Önkormányzata és a Komáromi Városi Művelődési Központ Komárom Város polgármesterének védnöksége alatt, a Budapesti Operettszínház és az Európai Zenés Színházi Unió tagjainak együttműködésével hirdet meg - célja az operett műfaj nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése.
A háromfordulós megmérettetésre az érdeklődők három kategóriában jelentkezhetnek: primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett-buffó páros. Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel, a korhatár hölgyeknél 18-30, férfiaknál pedig 18-35 év.

Az énekversenyre 2010. február 20-ig lehet jelentkezni először e-mailben (info@operetta-competiton-lehar.sk), majd a kiírásban szereplő anyag postai úton történő elküldésével. A selejtezők az Európai Zenés Színházi Unió tagországainak városaiban - Kolozsváron, Bukarestben, Pozsonyban, Prágában, Szentpéterváron és Budapesten - zajlanak. A magyarországi első fordulóra várhatóan március elején kerül sor. A középdöntőt és a döntőt pedig Komáromban, május 7-8-9-én rendezik. Itt már a versenyzőket a teljes nemzetközi zsűri meghallgatja, s dönt a végső eredményekről és a díjak kiadásáról. A zsűri tagjai: Yuri Schwarzkopf, a Szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója, Peter Guth karmester, Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a Budapesti Operettszínház direktora, Selmeczi György, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei tanszékének vezetője, Adam Novak, a Prágai Karlín Színház intendánsa, Dagmar Livorová, a Pozsonyi Konzervatórium opera-operett ének szakos tanára, illetve dr. Jaroslav Blaho zenekritikus.

A döntő résztvevői mindannyian fellépnek a nemzetközi énekverseny gálaműsorában, Komáromban, majd május 10-én a Budapesti Operettszínházban is. Az első díj nyertese 1000 eurót vehet át, valamint fellépési lehetőséget kap a Budapesti Operettszínházban és a Szentpétervári Zenés Komédia Színházban.

A versenyről minden információ megtalálható a honlapon, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.