Zenés színház

Ukrán és magyar sztárok léptek fel az Operetthíd gálaműsorán

2019.09.27. 14:45
Ajánlom
A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház nyolc szólistája is fellépett a Budapesti Operettszínház művészeivel az Operetthíd című gálaműsorban szerdán Budapesten, ahová először érkezett ilyen nagyszámú vendégművész Ukrajnából.

Az Operetthíd gálaműsorán az operettirodalom gyöngyszemei mellett Wolfgang Amadeus Mozart, Bernstein és Rossini művei is megszólalnak - mondta a gála előtt tartott sajtótájékoztatón Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a hídépítés szándékával hívták létre az eseményt, amelynek a címe is erre utal.

Az est fellépői között volt Anatolij Pogrebnyi, Mariana Bodnar, Arszen Kurbanov, Halina Hrehorcsak-Odrünszka, Igor Levenec, Olena Arbuzova, Olexander Csuvpülo, Valerija Tulisz, Bordás Barbara, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Lukács Anita, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt. A gálát Somogyi Szilárd rendezi, Okszana Madaras és Pfeiffer Gyula vezényel, a koreográfus Lénárt Gábor, közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara és Balettkara.

kijev_sajtotajekoztato-5-145534.jpg

Operetthíd sajtótájékoztató (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete emlékeztetett arra, hogy 2014 óta tart az együttműködés a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház között, és azóta évről évre rendszeresen hívják vendégszerepelni a budapesti művészeket egy közös gálaműsorra.

2014-ben a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közreműködésével vette fel a kapcsolatot a magyar és ukrán társulat, akkor Kálmán-gálát rendeztek Kijevben, amire négy magyar szólistát hívtak meg a Budapesti Operettszínházból.

A rákövetkező évben Lehár-gálát tartottak, legutóbb idén májusban léptek fel magyar művészek Kijevben, ahonnan most először érkezett nyolc szólista és egy karmester budapesti fellépésre. Az ünnepi operettgála remek magyarországi ünnepe a régóta tartó együttműködésnek.

Bogdan Sztrutinszkij, a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház igazgatója és művészeti vezetője  szerint a kultúra és a művészet a legjobb eszköz, hogy az országok közelebb kerüljenek egymáshoz. A műsor szimbolikus címe is erre utal, az Ukrajna és Magyarország közötti kulturális hídra.

Bogdan Sztrutinszkij tehát régóta szeret a magyar művészekkel dolgozni, a sajtótájékoztatón erről így fogalmazott: 

A magyar énekesek érzik az operett művészetet és átélik a hagyományát, ami elsősorban Magyarországon alakult ki. A jó hozzáállás és a baráti kapcsolatok kötnek össze bennünket, és nagyon fontos az is, hogy sokat tanulunk egymástól.”

A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház a hosszútávú együttműködésről is megállapodott, az elképzelésekben szerepel Várkonyi Mátyás - Gunar Braunke - Ács János Dorian Gray című musicaljének a bemutatása jövő tavasszal, valamint a budapesti A chicagói hercegnő című operettelőadás koprodukcióban történő bemutatása, díszlet, jelmez, koreográfia és rendezés átvételével.

kijev_sajtotajekoztato-27-145810.jpg

Stefuca Viktória, Bogdan Sztrutinszkij, Ljubov Nepop és Kiss-B. Atilla az Operetthíd sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Stefuca Viktória, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese arról szólt, hogy céljuk az ukrán kultúra interpretálása Magyarországon. Mint mondta, az Operetthíd az első nagyobb projektjük, de további nagy terveik vannak.

Kijev legrégebbi állandó színházában, amely 1907-ben nyitotta meg kapuit, 1934 óta lelt otthonra az operett műfaja. A teátrum ma, az állami díjakkal elismert Bogdan Sztrutinszkij vezetése alatt számos magyar Kálmán, Ábrahám és Lehár művet tart műsorán.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.