Zenés színház

Ukrán és magyar sztárok léptek fel az Operetthíd gálaműsorán

2019.09.27. 14:45
Ajánlom
A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház nyolc szólistája is fellépett a Budapesti Operettszínház művészeivel az Operetthíd című gálaműsorban szerdán Budapesten, ahová először érkezett ilyen nagyszámú vendégművész Ukrajnából.

Az Operetthíd gálaműsorán az operettirodalom gyöngyszemei mellett Wolfgang Amadeus Mozart, Bernstein és Rossini művei is megszólalnak - mondta a gála előtt tartott sajtótájékoztatón Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a hídépítés szándékával hívták létre az eseményt, amelynek a címe is erre utal.

Az est fellépői között volt Anatolij Pogrebnyi, Mariana Bodnar, Arszen Kurbanov, Halina Hrehorcsak-Odrünszka, Igor Levenec, Olena Arbuzova, Olexander Csuvpülo, Valerija Tulisz, Bordás Barbara, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Lukács Anita, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt. A gálát Somogyi Szilárd rendezi, Okszana Madaras és Pfeiffer Gyula vezényel, a koreográfus Lénárt Gábor, közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara és Balettkara.

kijev_sajtotajekoztato-5-145534.jpg

Operetthíd sajtótájékoztató (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete emlékeztetett arra, hogy 2014 óta tart az együttműködés a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház között, és azóta évről évre rendszeresen hívják vendégszerepelni a budapesti művészeket egy közös gálaműsorra.

2014-ben a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közreműködésével vette fel a kapcsolatot a magyar és ukrán társulat, akkor Kálmán-gálát rendeztek Kijevben, amire négy magyar szólistát hívtak meg a Budapesti Operettszínházból.

A rákövetkező évben Lehár-gálát tartottak, legutóbb idén májusban léptek fel magyar művészek Kijevben, ahonnan most először érkezett nyolc szólista és egy karmester budapesti fellépésre. Az ünnepi operettgála remek magyarországi ünnepe a régóta tartó együttműködésnek.

Bogdan Sztrutinszkij, a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház igazgatója és művészeti vezetője  szerint a kultúra és a művészet a legjobb eszköz, hogy az országok közelebb kerüljenek egymáshoz. A műsor szimbolikus címe is erre utal, az Ukrajna és Magyarország közötti kulturális hídra.

Bogdan Sztrutinszkij tehát régóta szeret a magyar művészekkel dolgozni, a sajtótájékoztatón erről így fogalmazott: 

A magyar énekesek érzik az operett művészetet és átélik a hagyományát, ami elsősorban Magyarországon alakult ki. A jó hozzáállás és a baráti kapcsolatok kötnek össze bennünket, és nagyon fontos az is, hogy sokat tanulunk egymástól.”

A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház a hosszútávú együttműködésről is megállapodott, az elképzelésekben szerepel Várkonyi Mátyás - Gunar Braunke - Ács János Dorian Gray című musicaljének a bemutatása jövő tavasszal, valamint a budapesti A chicagói hercegnő című operettelőadás koprodukcióban történő bemutatása, díszlet, jelmez, koreográfia és rendezés átvételével.

kijev_sajtotajekoztato-27-145810.jpg

Stefuca Viktória, Bogdan Sztrutinszkij, Ljubov Nepop és Kiss-B. Atilla az Operetthíd sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Stefuca Viktória, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese arról szólt, hogy céljuk az ukrán kultúra interpretálása Magyarországon. Mint mondta, az Operetthíd az első nagyobb projektjük, de további nagy terveik vannak.

Kijev legrégebbi állandó színházában, amely 1907-ben nyitotta meg kapuit, 1934 óta lelt otthonra az operett műfaja. A teátrum ma, az állami díjakkal elismert Bogdan Sztrutinszkij vezetése alatt számos magyar Kálmán, Ábrahám és Lehár művet tart műsorán.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.