Zenés színház

Ukrán és magyar sztárok léptek fel az Operetthíd gálaműsorán

2019.09.27. 14:45
Ajánlom
A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház nyolc szólistája is fellépett a Budapesti Operettszínház művészeivel az Operetthíd című gálaműsorban szerdán Budapesten, ahová először érkezett ilyen nagyszámú vendégművész Ukrajnából.

Az Operetthíd gálaműsorán az operettirodalom gyöngyszemei mellett Wolfgang Amadeus Mozart, Bernstein és Rossini művei is megszólalnak - mondta a gála előtt tartott sajtótájékoztatón Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a hídépítés szándékával hívták létre az eseményt, amelynek a címe is erre utal.

Az est fellépői között volt Anatolij Pogrebnyi, Mariana Bodnar, Arszen Kurbanov, Halina Hrehorcsak-Odrünszka, Igor Levenec, Olena Arbuzova, Olexander Csuvpülo, Valerija Tulisz, Bordás Barbara, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Lukács Anita, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt. A gálát Somogyi Szilárd rendezi, Okszana Madaras és Pfeiffer Gyula vezényel, a koreográfus Lénárt Gábor, közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara és Balettkara.

kijev_sajtotajekoztato-5-145534.jpg

Operetthíd sajtótájékoztató (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete emlékeztetett arra, hogy 2014 óta tart az együttműködés a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház között, és azóta évről évre rendszeresen hívják vendégszerepelni a budapesti művészeket egy közös gálaműsorra.

2014-ben a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közreműködésével vette fel a kapcsolatot a magyar és ukrán társulat, akkor Kálmán-gálát rendeztek Kijevben, amire négy magyar szólistát hívtak meg a Budapesti Operettszínházból.

A rákövetkező évben Lehár-gálát tartottak, legutóbb idén májusban léptek fel magyar művészek Kijevben, ahonnan most először érkezett nyolc szólista és egy karmester budapesti fellépésre. Az ünnepi operettgála remek magyarországi ünnepe a régóta tartó együttműködésnek.

Bogdan Sztrutinszkij, a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház igazgatója és művészeti vezetője  szerint a kultúra és a művészet a legjobb eszköz, hogy az országok közelebb kerüljenek egymáshoz. A műsor szimbolikus címe is erre utal, az Ukrajna és Magyarország közötti kulturális hídra.

Bogdan Sztrutinszkij tehát régóta szeret a magyar művészekkel dolgozni, a sajtótájékoztatón erről így fogalmazott: 

A magyar énekesek érzik az operett művészetet és átélik a hagyományát, ami elsősorban Magyarországon alakult ki. A jó hozzáállás és a baráti kapcsolatok kötnek össze bennünket, és nagyon fontos az is, hogy sokat tanulunk egymástól.”

A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház a hosszútávú együttműködésről is megállapodott, az elképzelésekben szerepel Várkonyi Mátyás - Gunar Braunke - Ács János Dorian Gray című musicaljének a bemutatása jövő tavasszal, valamint a budapesti A chicagói hercegnő című operettelőadás koprodukcióban történő bemutatása, díszlet, jelmez, koreográfia és rendezés átvételével.

kijev_sajtotajekoztato-27-145810.jpg

Stefuca Viktória, Bogdan Sztrutinszkij, Ljubov Nepop és Kiss-B. Atilla az Operetthíd sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Stefuca Viktória, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese arról szólt, hogy céljuk az ukrán kultúra interpretálása Magyarországon. Mint mondta, az Operetthíd az első nagyobb projektjük, de további nagy terveik vannak.

Kijev legrégebbi állandó színházában, amely 1907-ben nyitotta meg kapuit, 1934 óta lelt otthonra az operett műfaja. A teátrum ma, az állami díjakkal elismert Bogdan Sztrutinszkij vezetése alatt számos magyar Kálmán, Ábrahám és Lehár művet tart műsorán.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Szabó Magda premier a Vörösmarty Színházban

Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művét január 25-én mutatták be a székesfehérvári Vörösmarty Színház Nagyszínpadán Bagó Bertalan rendezésében.
Zenés színház ajánló

Újra színpadra kerül a Sztárcsinálók

Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor alkotása 1981-ben az első magyar rockopera volt. Most az UP Újpesti Rendezvénytérben kerül újra színpadra.
Zenés színház premier

Vivaldiról szól José Cura első operája

Szerdán mutatják be José Cura Montezuma és a rőthajú pap című vígoperáját a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével a Zeneakadémián.
Zenés színház hír

Csütörtökön búcsúztatják Felföldi Anikót

A temetés szűk családi körben, egy későbbi időpontban lesz.
Zenés színház bűnügy

Ennyibe kerül valakit ököllel megütni az operaházban

Fizetnie kell a nézőnek, aki megütötte a közönség egy másik tagját a brit Királyi Operaházban.