Zenés színház

Ukrán és magyar sztárok léptek fel az Operetthíd gálaműsorán

2019.09.27. 14:45
Ajánlom
A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház nyolc szólistája is fellépett a Budapesti Operettszínház művészeivel az Operetthíd című gálaműsorban szerdán Budapesten, ahová először érkezett ilyen nagyszámú vendégművész Ukrajnából.

Az Operetthíd gálaműsorán az operettirodalom gyöngyszemei mellett Wolfgang Amadeus Mozart, Bernstein és Rossini művei is megszólalnak - mondta a gála előtt tartott sajtótájékoztatón Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a hídépítés szándékával hívták létre az eseményt, amelynek a címe is erre utal.

Az est fellépői között volt Anatolij Pogrebnyi, Mariana Bodnar, Arszen Kurbanov, Halina Hrehorcsak-Odrünszka, Igor Levenec, Olena Arbuzova, Olexander Csuvpülo, Valerija Tulisz, Bordás Barbara, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Lukács Anita, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt. A gálát Somogyi Szilárd rendezi, Okszana Madaras és Pfeiffer Gyula vezényel, a koreográfus Lénárt Gábor, közreműködik a Budapesti Operettszínház Zenekara és Balettkara.

kijev_sajtotajekoztato-5-145534.jpg

Operetthíd sajtótájékoztató (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete emlékeztetett arra, hogy 2014 óta tart az együttműködés a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház között, és azóta évről évre rendszeresen hívják vendégszerepelni a budapesti művészeket egy közös gálaműsorra.

2014-ben a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közreműködésével vette fel a kapcsolatot a magyar és ukrán társulat, akkor Kálmán-gálát rendeztek Kijevben, amire négy magyar szólistát hívtak meg a Budapesti Operettszínházból.

A rákövetkező évben Lehár-gálát tartottak, legutóbb idén májusban léptek fel magyar művészek Kijevben, ahonnan most először érkezett nyolc szólista és egy karmester budapesti fellépésre. Az ünnepi operettgála remek magyarországi ünnepe a régóta tartó együttműködésnek.

Bogdan Sztrutinszkij, a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház igazgatója és művészeti vezetője  szerint a kultúra és a művészet a legjobb eszköz, hogy az országok közelebb kerüljenek egymáshoz. A műsor szimbolikus címe is erre utal, az Ukrajna és Magyarország közötti kulturális hídra.

Bogdan Sztrutinszkij tehát régóta szeret a magyar művészekkel dolgozni, a sajtótájékoztatón erről így fogalmazott: 

A magyar énekesek érzik az operett művészetet és átélik a hagyományát, ami elsősorban Magyarországon alakult ki. A jó hozzáállás és a baráti kapcsolatok kötnek össze bennünket, és nagyon fontos az is, hogy sokat tanulunk egymástól.”

A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház a hosszútávú együttműködésről is megállapodott, az elképzelésekben szerepel Várkonyi Mátyás - Gunar Braunke - Ács János Dorian Gray című musicaljének a bemutatása jövő tavasszal, valamint a budapesti A chicagói hercegnő című operettelőadás koprodukcióban történő bemutatása, díszlet, jelmez, koreográfia és rendezés átvételével.

kijev_sajtotajekoztato-27-145810.jpg

Stefuca Viktória, Bogdan Sztrutinszkij, Ljubov Nepop és Kiss-B. Atilla az Operetthíd sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Németh Anna)

Stefuca Viktória, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese arról szólt, hogy céljuk az ukrán kultúra interpretálása Magyarországon. Mint mondta, az Operetthíd az első nagyobb projektjük, de további nagy terveik vannak.

Kijev legrégebbi állandó színházában, amely 1907-ben nyitotta meg kapuit, 1934 óta lelt otthonra az operett műfaja. A teátrum ma, az állami díjakkal elismert Bogdan Sztrutinszkij vezetése alatt számos magyar Kálmán, Ábrahám és Lehár művet tart műsorán.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház hír

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Zenés színház játékszín

„Foglalkoztat, mozgat, ami új” – Szente Vajk krimijével indul a június a Játékszínben

Egy katamaránra álmodta meg első krimijét Szente Vajk, aki Galambos Attilával közösen jegyzi a Dominógyilkosság című bűnügyi történetet.
Zenés színház gyász

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház hír

Erőt adó gesztus - Szemenyei János és Horgas Ádám új klippel adózik az egészségügyi dolgozók munkája előtt

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként mutatja be Szemenyei János és Horgas Ádám legújabb a Lélegzet börtönében című videóklipjét. A klipet május 15-től lehet megtekinteni a színház közösségi média csatornáin.