Zenés színház

Ukrán művel köszönti az opera világnapját az OperaVision

2022.10.25. 11:30
Ajánlom
Borisz Ljatosinszkij 1929-ben írt Aranykorona című darabjával ünnepli az opera világnapját az OperaVision streamingszolgáltató, a produkció hét intézmény együttműködésével jött létre. Az oldal gyűjtést is indított az ukrán művészek támogatására.

Szerelem, árulás, hazaszeretet – ezek a témák gyakran bukkannak fel az operák világában. Ukrajnában a 20. század első harmadában egy művészi szempontból igen termékeny korszak köszöntött be, amikor

egyszerre jutott tér a történelmi múlt felé forduló törekvéseknek és a Nyugat-Európából érkező legújabb irányzatok szellemében történő kísérletezésnek.

Borisz Ljatosinszkij operája, az Aranykorona a 13. században játszódik, a Kárpátok hegyei között, ahol a sorsüldözött szerelmesek, Maxim Berkut és a nemeslány Myroslava küzdenek a boldogságukért. A művet az 1930-as bemutatón a korszak legkiválóbb énekesei mutatták be, de a szerzőt nem sokkal később formalizmussal vádolták, így alkotása több mint három évtizedre eltűnt az operaszínpadokról.

A darab még sosem került színre Ukrajnán kívül, ám az OperaVision streamingoldal idén ezzel a művel kívánja ünnepelni az opera világnapját.

Hét intézmény fogott össze, Helsinki, Lviv, Róma, San Francisco, Varsó operaházai, a londoni Royal Collage of Music, valamint a washingtoni Shenandoah Egyetem Zeneművészeti Kara, hogy közös produkcióval mutassák be a darabot. Az első hat helyszínen egy-egy jelenetet rögzítettek az operából, helyi énekesekkel és zongorakísérettel, míg a washingtoni intézmény ukrán művészei a narrációt biztosítják. A felvételt október 14-én rögzítették, a közvetítésre október 25-én 19 órakor kerül sor, és fél évig visszanézhető.

Az OperaVision emellett gyűjtést is indított, hogy támogatni tudják azokat a művészeket és az operajátszás más közreműködőit, akiknek az Ukrajnában zajló háború miatt megszakadt a karrierjük.

43 ország 222 partnerintézménye fogadja majd a programban résztvevőket, akik a remények szerint az itt szerzett tapasztalatokkal egyszer képesek lesznek újraépíteni Ukrajna kulturális életét.

A célul kitűzött 2000 euróból eddig 1210 gyűlt össze.

Borisz Ljatosinszkij: Aranykorona
ukrán nyelvű előadás angol felirattal

Közvetítés: 2022. október 25. 19 óra
Elérhető: 2023. április 25. 12 óráig

További információ a produkcióról az OperaVision oldalán érhető el.

Az ukrajnai operajátszást támogató program számára itt lehet adakozni.

Fejléckép: A produkció egyik résztvevője, a Római Opera (forrás: Teatro dell'Opera di Roma / Operavision)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.