Zenés színház

Ünnepeink

2008.12.18. 00:00
Ajánlom
Sokan élünk szerte a világban – és természetes, hogy rengeteg különféle ünnepnapunk van… De ne felejtsük: az igazi ünnepeket nemcsak a naptár jelzi: az bennünk, valahol belül lakik…

Kerényi Miklós Gábor

Nekem szerencsém volt: gyönyörű emlékeket őrzök. Kisfiú koromban sok minden hozzátartozott a karácsonyestékhez: a vacsorán és az ajándékozáson túl a legnagyobb izgalmat a közös sakkpartik, egy-egy lemez meghallgatása, és a másnapi színház- vagy koncertlátogatás jelentették. Jólesik felidézni azt a nagy sürgés-forgást is, ahogy anyukámmal együtt feldíszítettük a fát – majd hazajött apukám, s „Ez szörnyű így!” felkiáltással elölről kezdett mindent. Ekkor tanultam meg, nem kell sajnálni, ha valamilyen szellemi-művészi munkának többször nekifutunk…

Teltek-múltak az évek, s bennem az ünnep a tevékenység örömével is összekapcsolódott. Mikor pincérként kerestem a kenyerem, szívesen vállaltam el különböző jeles napokon a szolgálatot. Ugyanis az éttermek, szállodák ilyenkor érdekes díszbe öltöznek, s a hangulat kedvesebb, közvetlen, emberibb, mint máskor…

Ma természetes számomra, hogy aki színházzal foglakozik, annak az ünnep munkát is jelent! Nem véletlen, ugyanis a közönség ilyenkor jár legszívesebben hozzánk. Talán azért, hogy kiszabaduljon a médiumok sokszor kultúrszemétnek nevezhető áradatából, vagy csak hogy e kultikus helyen – a színházban – közel kerüljön az élő művészethez, megtisztuljon, és szabaduljon nyűgös gondjaitól.

Úgy hiszem, a zenés színház igencsak segít ebben, hiszen, ha megszólal a muzsika – ez a meghatározhatatlan, különleges valami –, egy szertartásos világba kerülünk, mely gondolati kalandra csábít, érzelmi mélységekbe, magasságokba repít. Megnyílnak a kapuk, s kiszabadul személyiségünk sok mélybe zárt momentuma.

A decemberi időszak különösen érdekes nálunk, a Budapesti Operettszínházban. Karácsonykor az operett-tagozat egy része Münchenben lép fel, s így már 24-én együtt vacsorázik és gyújt gyertyát egy kis panzióban Németországban. A társulat másik része este ugyan családjával marad, de másnap már dupla előadással kedveskedik nézőinknek. Az évek során még soha nem volt panasz erre. A színháziak számára ugyanis nem szlogen, hanem tény: maga az előadás a mi igazi ünnepünk…

Így hát mit is kívánhatnánk többet, mint azt, hogy az élő zenés színház erejével egyre érdekesebbé és különlegesebbé tehessük jeles napjainkat, s hogy ezek után, január-februárban, a szürke hétköznapokat is minél több nézőnk számára tegyük ünneppé varázsos, mágikus világunkkal.

Kerényi Miklós Gábor-KeroŽ
színidirektor-rendező
Budapesti Operettszínház

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.