Zenés színház

Ünnepeink

2008.12.18. 00:00
Ajánlom
Sokan élünk szerte a világban – és természetes, hogy rengeteg különféle ünnepnapunk van… De ne felejtsük: az igazi ünnepeket nemcsak a naptár jelzi: az bennünk, valahol belül lakik…

Kerényi Miklós Gábor

Nekem szerencsém volt: gyönyörű emlékeket őrzök. Kisfiú koromban sok minden hozzátartozott a karácsonyestékhez: a vacsorán és az ajándékozáson túl a legnagyobb izgalmat a közös sakkpartik, egy-egy lemez meghallgatása, és a másnapi színház- vagy koncertlátogatás jelentették. Jólesik felidézni azt a nagy sürgés-forgást is, ahogy anyukámmal együtt feldíszítettük a fát – majd hazajött apukám, s „Ez szörnyű így!” felkiáltással elölről kezdett mindent. Ekkor tanultam meg, nem kell sajnálni, ha valamilyen szellemi-művészi munkának többször nekifutunk…

Teltek-múltak az évek, s bennem az ünnep a tevékenység örömével is összekapcsolódott. Mikor pincérként kerestem a kenyerem, szívesen vállaltam el különböző jeles napokon a szolgálatot. Ugyanis az éttermek, szállodák ilyenkor érdekes díszbe öltöznek, s a hangulat kedvesebb, közvetlen, emberibb, mint máskor…

Ma természetes számomra, hogy aki színházzal foglakozik, annak az ünnep munkát is jelent! Nem véletlen, ugyanis a közönség ilyenkor jár legszívesebben hozzánk. Talán azért, hogy kiszabaduljon a médiumok sokszor kultúrszemétnek nevezhető áradatából, vagy csak hogy e kultikus helyen – a színházban – közel kerüljön az élő művészethez, megtisztuljon, és szabaduljon nyűgös gondjaitól.

Úgy hiszem, a zenés színház igencsak segít ebben, hiszen, ha megszólal a muzsika – ez a meghatározhatatlan, különleges valami –, egy szertartásos világba kerülünk, mely gondolati kalandra csábít, érzelmi mélységekbe, magasságokba repít. Megnyílnak a kapuk, s kiszabadul személyiségünk sok mélybe zárt momentuma.

A decemberi időszak különösen érdekes nálunk, a Budapesti Operettszínházban. Karácsonykor az operett-tagozat egy része Münchenben lép fel, s így már 24-én együtt vacsorázik és gyújt gyertyát egy kis panzióban Németországban. A társulat másik része este ugyan családjával marad, de másnap már dupla előadással kedveskedik nézőinknek. Az évek során még soha nem volt panasz erre. A színháziak számára ugyanis nem szlogen, hanem tény: maga az előadás a mi igazi ünnepünk…

Így hát mit is kívánhatnánk többet, mint azt, hogy az élő zenés színház erejével egyre érdekesebbé és különlegesebbé tehessük jeles napjainkat, s hogy ezek után, január-februárban, a szürke hétköznapokat is minél több nézőnk számára tegyük ünneppé varázsos, mágikus világunkkal.

Kerényi Miklós Gábor-KeroŽ
színidirektor-rendező
Budapesti Operettszínház

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Játékszín gondoskodik a siófoki nyaralók szórakoztatásáról

A Dog Story, A chicagói hercegnő, a Chess és Hernádi Judit önálló estje is látható lesz a siófoki Színparton. Idén a Játékszín állította össze a nagymúltú szabadtéri színpad műsorát.
Zenés színház

Ki volt az igazi Hans Sachs?

Több ezer mű szerzője, Luther támogatója, eszményített lírikus, egy koraújkori, egyszemélyes Monty Python, foltozóvarga, és nem utolsósorban Wagner egyetlen vígoperájának főszereplője.
Zenés színház Mörbisch

Bodor Johanna: „Minden társulatot meg kellett hódítani”

A Mörbisch-i Seefestspiele gigaméretű, 3600 négyzetméteres színpadának közepéig a kulisszából 35 lépést kell megtenni. Ez volt az első, amit rögtön kiszámolt a helyszínen Bodor Johanna, miután felkérték: idén nyáron ő legyen a koreográfusa a Marica grófnőnek a Fertő-tónál.
Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.