Zenés színház

Ünnepi évad Szegeden

2011.05.21. 08:11
Ajánlom
Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az előadásokat az ország legjelentősebb színművészei és operaénekesei, nagyformátumú rendezők és alkotók jegyzik idén is.

A 2011-es évad az ünneplés jegyében telik a Szegedi Szabadtéri Játékoknál, hiszen 80 éves lesz idén hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiválja. Az évforduló nemcsak a Játékok életében fontos, nagy jelentőséggel bír az egész magyar színházi életre nézve is. Számokban kifejezve: 80 nyár alatt több mint 900 előadást és ezek közül több mint 330 bemutatót láthatott több mint négy és fél millió néző.

Az ünnepi nyitóelőadás Madách Imre halhatatlan műve, Az ember tragédiája (július 1., 2.) lesz Vidnyánszky Attila rendezésében. A Tragédia "csúcstartó" a Szegedi Szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők a Dóm téren. Vidnyánszky "szélesvásznú" produkció létrehozására vállalkozott: központi díszletelemként az emberiség történetének pergamenjét álmodta színpadra. Az örök nőt, Évát Ónodi Eszter alakítja, partnere Rátóti Zoltán lesz Ádám szerepében. Kettejük történelmi vesszőfutását Luciferként Trill Zsolt követi majd végig. Vidnyánszky Attila a beregszászi társulattal két alkalommal rendezte meg a művet. Alkotótársai Alekszander Belozub díszlet- és jelmeztervező, Gemza Péter koreográfus és Verebes Ernő zeneszerző lesznek. Az előadás fiatal statisztái a márciusi, Debrecenben, középiskolásoknak megrendezésre kerülő Tragédia-játszó fesztivál győztesei.Az alkotók azt ígérik: a magyar színházi élet ünnepévé teszik az előadást.

A második bemutató Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb műve, A víg özvegy (július 15., 16., 22., 23.) lesz. A produkció rendezője, Kozma Péter pályáját ugyan Magyarországon kezdte, hiszen többek között a Magyar Állami Operaházban is dolgozott, diplomáját viszont az Amerikai Egyesült Államokban szerezte, és azóta is ott dolgozik jelentős társulatoknál operarendezőként. Parádés szereposztásra számíthatnak a nézők: olyan népszerű színészeket sikerült megnyerni a produkcióba mint Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit és Szacsvay László. Az operaénekesek közül Herczenik Anna, Keszei Bori, Boncsér Gergely, Gárdai Gábor és Kálmán Péter kápráztatja el a közönséget. A produkció karmestere és zenei vezetője Kesselyák Gergely, a díszletet - amelynek központi eleme az eldőlt Eiffel-torony - és a jelmezeket Zeke Edit tervezi.

Nemzetközi szereposztással kerül színre a tavalyi év visszatérő produkciója, egyben legnagyobb sikere, a Carmen (július 29., 30.) "élményopera", Kero® rendezésében. A buja cigánylányt - akinek történetét romos, katonáktól hemzsegő dél-amerikai nagyváros díszleteibe képzelték az alkotók - idén is Mester Viktória alakítja, gyilkos szerelmét pedig Arnold Rutkowski. A csábító torreádor, Escamillo szerepében a jóképű görög operista, Aris Argiris mutatkozik be. 

Az évad utolsó bemutatóját Béres Attila rendezi. Alkotótársai Velich Rita jelmez- és Horesnyi Balázs díszlettervező, Bodor Johanna koreográfus, Ari-Nagy Barbara dramaturg, valamint Silló István, aki a produkció karmestere és zenei vezetője. A Valahol Európában (augusztus 12., 13., 14., 19., 20., 21.) musical édes-bús, világháborús története megrendítő látvánnyal kerül színre. A pusztítást és az árvagyerekek hősiességét bemutató jelenetekben fényfestés, kaszkadőrök, égő kerítés, berobbant ablakok ábrázolják. Az ország legjobb színházaiból érkező művészek vesznek részt a produkcióban: Mácsai Pál, Alföldi Róbert, Keresztes Tamás, Tompos Kátya, Szarvas József, Szőcs Artur és Pindroch Csaba.

Az újszegedi játszóhely eddig a prózai előadások helyszíne volt, idén azonban két operát játszik itt a Kolozsvári Magyar Opera: a Gianni Schicchi Hero Lupescu, a Mario és a varázsló Békés András rendezésében látható. A Puccini-opera főbb szerepeiben Sándor Árpád, Kele Brigitta és Pataki Adorján lép fel, a Vajda-mű Cipolláját Kovács István alakítja, az este karmestere Selmeczi György lesz. A másik újszegedi bemutató a Darvasi László művéből készült Popeye című musical, amelyet a Kecskeméti Katona József Színház és a Thália Színház koprodukciójában már játszanak Ganxsta Zolee főszereplésével.

Az eddigi nyolcvan nyár alatt több mint kilencszáz előadást játszottak négy és fél millió néző előtt a Dóm téren, amelynek több mint harmada, 330 bemutató volt. Ezt a történelmet digitalizálta is a fesztivál menedzsmentje: a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapjáról elérhető kronapédia segítségével az 1931 és 2009 közötti produkciók kereshetővé váltak. Az adattár a jövőben folyamatosan bővül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.