Zenés színház

Ünnepi Nagyúr

2010.03.10. 07:24
Ajánlom
Annak is kell örülni, ha a művész vágya nem rögtön teljesül – tipikus mondat Molnár Andrástól. Közvetlen és szerény, miközben hangján immár harminc éve kelnek életre hősök: szelídek és indulatosak egyaránt. A Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas tenoristája március 12-től újra felölti Bánk bán nagyúri jelmezét.

- Hányadszor is?

- Sosem számoltam. Sokszor, sokfelé. Produkciók közül legalább négy különbözőre emlékszem.

- A darabbal mikor találkoztál először?

- Nagyon fiatal lehettem, és azt hiszem, nem is csak a Wagner-szerepek, hanem a Bánk miatt is lettem végül énekes. Simándyval is láttam, de például Joviczky József alakítása ugyanúgy emlékezetes számomra. Én viszonylag későn, 1993-ban kaptam meg a szerepet, de nem bánom, hogy így alakult, bár rég vágytam már rá.

- Hogyhogy nem bánod?

- Néha annak is örülni kell, ha az ember vágya nem teljesül. Bánk szólama ravasz: az első felvonás áriája tőről metszett, lírai mű ("Melinda! Melinda!"), a másodikban pedig drámai erő kell, s a híres és nehéz felvonáskezdetet ("Hazám, hazám...") követi két erőteljes duett. Meg kell tanulni az erő beosztását, és mindkét éneklési módra késznek kell - még és már - lenni.

- Vidnyánszky Attiláék most az ős-Bánkot játsszák. Te is találkoztál az eredetivel?

- Úgy emlékszem, amikor lemezre vettük, mi is az eredeti kottából dolgoztunk.

- Tele archaikus Egressy Béni-szöveggel, kinyitott húzásokkal, előre-hátra pakolt zenei egységekkel?

- Bánk esetében nem sok különbség rémlik. Voltak számomra új - valójában nagyon is régi - szövegek, de inkább a többiek szólamát kellett alaposan áttanulni.

- Bocsánatos bűn, ha Bánk megismétli slágeráriáját?

- Én igen ritkán engedem meg magamnak ezt.

- Nagy lelki teher? Mert a nézők nyilván még komorabb, patetikusabb és harsogóbb előadást várnak, miközben a torok már fáradtabb lehet...

- A fáradtság számomra nem itt jelentkezik, hanem az áriát követő, az előbb is emlegetett duettek, a Tiborc- és a Melinda-kettős jár a fejemben. S ha véletlenül mégis beadom a derekam, igyekszem „koncertszerűen", a darabból kilépve újrázni. „Úgyis minden arra kíváncsi, ami a végén jön: a magas B-re" - ahogy Melis György szokta mondogatni.

- Melis utolsó Bánkja te voltál - mindössze néhány esztendővel a 87. évében bekövetkezett halála előtt -, és nagy kettősötök után, ahogy pózban maradtok, és Melis ráborul a kezedre, látni a videofelvételen, hogy szeretetteljesen szólsz hozzá. Mit mondhattál abban az ünnepi pillanatban?

- Fogalmam sincs, de egyébként is a taps alatti motyogás inkább rá volt jellemző. Nyuszi bácsi a maga szarkasztikus stílusában tette a megjegyzéseket, például: "na, már megint sok a rokon!"

- Eszedbe jut még ő, ha másik Tiborcra nézel?

- Nem, viszont ha rá gondolok, a Varázsfuvola Öreg papjaként látom. Első főszerepem, Tamino köt hozzá.

- Melyik számodra a Bánk bán kulcsmozzanata? Vagy amelyet a legjobban szeretsz?

- Mindkét válaszom a királynégyilkosság jelenete lenne. Természetesen nem a brutalitása miatt, hanem a benne rejlő feszültség okán. Ha kifogjuk egymást a partnernővel, felizzik a levegő, értelmet nyer Bánk addigi habozása. Egyszer Kristóf fiam elhozta a német főnöke vendégét, aki szünetben nem értette, mit nyavalyog folyton ez a bán ahelyett, hogy cselekedne...

- Aki tehát hű lenne királyához, bízna az idegen Gertrudisban és merániaiban, továbbá a haza sorsa mögé rendelné magánérdekét, s ezekkel mérlegel, az tutyi-mutyinak tűnne?!

- Nekem ugyan nem, de elsőre lehet akár ilyen olvasata is. De ha már a németeknél tartunk: Erkel Ferenc is onnan származik, és mégis milyen csodálatos művekkel, nemzeti operákkal ajándékozott meg minket, magyarokat!

- Szíved szerint hányszor játszatnád a Bánkot? Sokszor, mert az alapműveket sulykolni kell, de legalábbis mindenkihez eljuttatni, vagy épp ellenkezőleg: keveset, és csak a legjobb szereposztásban, mert tisztelni kell, és nem elkoptatni a remekeket?

- A Bánk bán hozzátartozik a márciusi ünnephez, szinte azért is íródott (az 1848-as pesti forradalom estéjén Katona művét, a későbbi opera alapjául szolgáló drámát adták elő - újabb kutatások szerint csak nekikezdtek előadni - a Nemzeti Színházban). Ma is kibír az Operaházban három-négy estét, viszont vidékre is el kellene vinni. Az pedig igazi fokmérő, ha ifjúsági előadáson énekeljük a darabot. Sajnos, itt inkább a múlt idő volna indokolt, mert az Erkel Színház fura zárva tartása azokat a klasszikus, tömött diákelőadásokat megszüntette.

- Szép ajándék az Erkel-évre... De vissza Bánkhoz. Úgy képzeljünk el, hogy hiába énekelted - szó szerint - számtalanszor, most a napokban is elmélyedsz a zongorakivonatban?

- Csak amióta van kottám... Tényleg, egyszer valahová elkeveredett, és képtelen voltam saját, új példányt beszerezni. Már egy éve feliratkoztam a Rózsavölgyi várólistájára, mikor szólt az antikvárius, hogy beadtak egyet. Azóta megint lenne mit lapozgatni, bár egészen őszintén: amit az ember oda-vissza tud, azt már nemigen nézegeti. Viszont a próbákhoz ragaszkodom, a színpad és a zenei megvalósítás többszereplős játék.

- És az énekórák is máig tartanak Kaposy Margittal?

- Megyek néha, de jobbára már csak beszélgetünk. Évtizedek teltek el, az énekesnek önmagát kell megtanulnia használni. És azt is, mire mikor kell vigyázni. Imént érintettük az ifjúsági előadásokat: ott például a generál pauzákra. Amikor Gertrudis meghal Bánk kezétől, a partitúra szerint nagy csend áll be, és prózában mondja a Nagyúr: "Vége. Volt - nincs." Ha nem vagyok résen, még beletapsolnak, így aztán igyekeznem kell. Hát még ha énekesként tudsz csendben tartani ezer fiatalt... Akkor van jó napod, s leszel igazi Nagyúr.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Trianon a hétköznapok látószögéből – Új művet mutat be online az Operettszínház

Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház. Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 16 óra 30 perces kezdettel láthatják a színház Facebook-oldalán.
Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.