Zenés színház

Ünnepségsorozat Simándy József emlékére

2006.05.26. 00:00
Ajánlom
Simándy József, a világhírű tenor 2006-ban lenne kilencven éves. Ebből az alkalomból tisztelői, emlékének ápolói több ünnepi eseményből álló sorozatot szerveznek.

A sorozat Balatongyörökön, Simándy Józesf kedvelt nyaralóhelyén veszi kezdetét, ahol ma is hűségesen ápolják az operaénekes emlékét – a helység Simándy sétányán július 30-án avatják fel a művész mellszobrát, Kelemen Kristóf szobrászművész alkotását. Augusztus 25-én a keszthelyi Balaton Színházban kerül sor a Simándy Baráti Társaság által 1997 óta évente megrendezett emlékkoncertre, amelyen ismert művészek mellett az idén ötödik alkalommal lezajlott szegedi Simándy Énekverseny helyezettjei is fellépnek.

Szeptember 10-én Budapesten folytatódik az ünnepségsorozat: a Magyar Állami Operaházban megrendezendő emlékkoncerten főként azok az énekesek lépnek fel, akik az elmúlt évtized Simándy Énekversenyeinek díjazottjai voltak, továbbá a Simándy család által alapított Fiatal Tenoristákért Díj birtokosai lépnek a közönség elé. Mint Kesselyák Gergely, az est karmestere a május 26-i sajtótájékoztatón elmondta: az Operaház műsortervének csökkentése ezt a hangversenyt nem érinti.

Az operaénekes fia, Simándy Péter és a Kistarcsai Kulturális Egyesület kezdeményezésére szeptember 17-én állítják fel Simándy József szülővárosában, Kistarcsán a művész életnagyságúnál nagyobb bronzszobrát, amely a tenort Bánk bán szerepében ábrázolja. Janzer Frigyes szobrászművész alkotásának költségeit nagyrészt közadakozásból fedezik. Másnap, szeptember 18-án, Simándy József kilencvenedik születésnapján a szegedi Nemzeti Színházban rendeznek emlékestet a művész tiszteletére Gyüdi Sándor vezényletével.

Hollós Máté, a Hungaroton lemezcég igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jubileum alkalmából új válogatás-lemez jelenik meg a világhírű énekes felvételeiből Főszerepben: Simándy József címmel. A korongon romantikus operaáriák, illetve együttesek lesznek hallhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.