Zenés színház

Ünnepségsorozat Simándy József emlékére

2006.05.26. 00:00
Ajánlom
Simándy József, a világhírű tenor 2006-ban lenne kilencven éves. Ebből az alkalomból tisztelői, emlékének ápolói több ünnepi eseményből álló sorozatot szerveznek.

A sorozat Balatongyörökön, Simándy Józesf kedvelt nyaralóhelyén veszi kezdetét, ahol ma is hűségesen ápolják az operaénekes emlékét – a helység Simándy sétányán július 30-án avatják fel a művész mellszobrát, Kelemen Kristóf szobrászművész alkotását. Augusztus 25-én a keszthelyi Balaton Színházban kerül sor a Simándy Baráti Társaság által 1997 óta évente megrendezett emlékkoncertre, amelyen ismert művészek mellett az idén ötödik alkalommal lezajlott szegedi Simándy Énekverseny helyezettjei is fellépnek.

Szeptember 10-én Budapesten folytatódik az ünnepségsorozat: a Magyar Állami Operaházban megrendezendő emlékkoncerten főként azok az énekesek lépnek fel, akik az elmúlt évtized Simándy Énekversenyeinek díjazottjai voltak, továbbá a Simándy család által alapított Fiatal Tenoristákért Díj birtokosai lépnek a közönség elé. Mint Kesselyák Gergely, az est karmestere a május 26-i sajtótájékoztatón elmondta: az Operaház műsortervének csökkentése ezt a hangversenyt nem érinti.

Az operaénekes fia, Simándy Péter és a Kistarcsai Kulturális Egyesület kezdeményezésére szeptember 17-én állítják fel Simándy József szülővárosában, Kistarcsán a művész életnagyságúnál nagyobb bronzszobrát, amely a tenort Bánk bán szerepében ábrázolja. Janzer Frigyes szobrászművész alkotásának költségeit nagyrészt közadakozásból fedezik. Másnap, szeptember 18-án, Simándy József kilencvenedik születésnapján a szegedi Nemzeti Színházban rendeznek emlékestet a művész tiszteletére Gyüdi Sándor vezényletével.

Hollós Máté, a Hungaroton lemezcég igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jubileum alkalmából új válogatás-lemez jelenik meg a világhírű énekes felvételeiből Főszerepben: Simándy József címmel. A korongon romantikus operaáriák, illetve együttesek lesznek hallhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.