Zenés színház

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

2021.09.29. 10:55
Ajánlom
Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.

„Van egy olyan érzésem, hogy színpadra utoljára most léptem föl. Lesz még színészi működésem, de már nem színpadon. Ezt a részét a szakmámnak befejeztem.” – nyilatkozta a jubileumi est után a színész az RTL Klubnak.

Haumann Péter már a Macskák 1983-as bemutatóján is játszott, az elmúlt évtizedekben több mint háromszázszor játszotta el Tust és Gasztofár George-ot. A 80 éves színész utolsó előadásán is Tusként állt színpadra.

Tus, a színházi macska szólója a Macskák 1983-as változatában:

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas Haumann Péter érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult tovább, ahol 1963-ban szerzett diplomát. Azonnal szerződtette a debreceni Csokonai Színház, ahol három évadot töltött, mielőtt a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja lett.

1970-ben került vissza Budapestre, két évig a 25. Színházban játszott. Megfordult a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, az Arizona Színházban és egy rövid ideig a Radnóti Színházban, majd 1994-ben a Katona József Színházhoz került. 2016-ig volt a társulat tagja, onnantól szabadúszóként dolgozott. 2017-ben először állt színpadra két gyermekével, Petrával és Mátéval a Pesti Magyar Színházban. A különleges alkalom apropóján a bemutató előtt mi is megszólaltattuk őket.

243141741_4549326355088177_3134465861943760253_n-105112.jpg

Haumann Péter a Macskák 1500. előadásán (Fotó/Forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

Nemcsak színészként találkozhatott vele a közönség, több darabot is jegyez rendezőként, többek között az Éjszakai telefont, a New York körbe-körbét – melyet háromszor is színre vitt –, a Kár lenne nélkülünket és a Könnyű erkölcsöket.

Színházi munkái mellett a három évig vezette a Magyar Televízió Slágertévé című műsorát Kovács Katival, emellett olyan nagy sikerű játékfilmekben láthatták a nézők, mint a Feldobott kő, a Fekete gyémántok, legutóbb pedig Mundruczó Kornél filmjében, a 2017-es Jupiter holdjában. Tagja a Magyar Művészeti Akadémiának is.

Több mint öt évtizedes munkásságát számos díjjal elismerték, 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1980-ban érdemes művész lett, de Kossuth-díjjal, a Színikritikusok Díjával a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal és Prima Primissima díjjal is kitüntették. 1997-ben a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották, 2010 óta pedig a Nemzet Színésze címe is birtokolja.

Videós összeállítás az 1500. Macskákról, melyben Haumann Péter utoljára állt színpadra:

 

Fejléckép: Haumann Péter (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.