Zenés színház

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

2021.09.29. 10:55
Ajánlom
Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.

„Van egy olyan érzésem, hogy színpadra utoljára most léptem föl. Lesz még színészi működésem, de már nem színpadon. Ezt a részét a szakmámnak befejeztem.” – nyilatkozta a jubileumi est után a színész az RTL Klubnak.

Haumann Péter már a Macskák 1983-as bemutatóján is játszott, az elmúlt évtizedekben több mint háromszázszor játszotta el Tust és Gasztofár George-ot. A 80 éves színész utolsó előadásán is Tusként állt színpadra.

Tus, a színházi macska szólója a Macskák 1983-as változatában:

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas Haumann Péter érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult tovább, ahol 1963-ban szerzett diplomát. Azonnal szerződtette a debreceni Csokonai Színház, ahol három évadot töltött, mielőtt a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja lett.

1970-ben került vissza Budapestre, két évig a 25. Színházban játszott. Megfordult a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, az Arizona Színházban és egy rövid ideig a Radnóti Színházban, majd 1994-ben a Katona József Színházhoz került. 2016-ig volt a társulat tagja, onnantól szabadúszóként dolgozott. 2017-ben először állt színpadra két gyermekével, Petrával és Mátéval a Pesti Magyar Színházban. A különleges alkalom apropóján a bemutató előtt mi is megszólaltattuk őket.

243141741_4549326355088177_3134465861943760253_n-105112.jpg

Haumann Péter a Macskák 1500. előadásán (Fotó/Forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

Nemcsak színészként találkozhatott vele a közönség, több darabot is jegyez rendezőként, többek között az Éjszakai telefont, a New York körbe-körbét – melyet háromszor is színre vitt –, a Kár lenne nélkülünket és a Könnyű erkölcsöket.

Színházi munkái mellett a három évig vezette a Magyar Televízió Slágertévé című műsorát Kovács Katival, emellett olyan nagy sikerű játékfilmekben láthatták a nézők, mint a Feldobott kő, a Fekete gyémántok, legutóbb pedig Mundruczó Kornél filmjében, a 2017-es Jupiter holdjában. Tagja a Magyar Művészeti Akadémiának is.

Több mint öt évtizedes munkásságát számos díjjal elismerték, 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1980-ban érdemes művész lett, de Kossuth-díjjal, a Színikritikusok Díjával a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal és Prima Primissima díjjal is kitüntették. 1997-ben a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották, 2010 óta pedig a Nemzet Színésze címe is birtokolja.

Videós összeállítás az 1500. Macskákról, melyben Haumann Péter utoljára állt színpadra:

 

Fejléckép: Haumann Péter (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.