Zenés színház

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

2021.09.29. 10:55
Ajánlom
Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.

„Van egy olyan érzésem, hogy színpadra utoljára most léptem föl. Lesz még színészi működésem, de már nem színpadon. Ezt a részét a szakmámnak befejeztem.” – nyilatkozta a jubileumi est után a színész az RTL Klubnak.

Haumann Péter már a Macskák 1983-as bemutatóján is játszott, az elmúlt évtizedekben több mint háromszázszor játszotta el Tust és Gasztofár George-ot. A 80 éves színész utolsó előadásán is Tusként állt színpadra.

Tus, a színházi macska szólója a Macskák 1983-as változatában:

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas Haumann Péter érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult tovább, ahol 1963-ban szerzett diplomát. Azonnal szerződtette a debreceni Csokonai Színház, ahol három évadot töltött, mielőtt a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja lett.

1970-ben került vissza Budapestre, két évig a 25. Színházban játszott. Megfordult a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, az Arizona Színházban és egy rövid ideig a Radnóti Színházban, majd 1994-ben a Katona József Színházhoz került. 2016-ig volt a társulat tagja, onnantól szabadúszóként dolgozott. 2017-ben először állt színpadra két gyermekével, Petrával és Mátéval a Pesti Magyar Színházban. A különleges alkalom apropóján a bemutató előtt mi is megszólaltattuk őket.

243141741_4549326355088177_3134465861943760253_n-105112.jpg

Haumann Péter a Macskák 1500. előadásán (Fotó/Forrás: Jardek Szabina / Madách Színház)

Nemcsak színészként találkozhatott vele a közönség, több darabot is jegyez rendezőként, többek között az Éjszakai telefont, a New York körbe-körbét – melyet háromszor is színre vitt –, a Kár lenne nélkülünket és a Könnyű erkölcsöket.

Színházi munkái mellett a három évig vezette a Magyar Televízió Slágertévé című műsorát Kovács Katival, emellett olyan nagy sikerű játékfilmekben láthatták a nézők, mint a Feldobott kő, a Fekete gyémántok, legutóbb pedig Mundruczó Kornél filmjében, a 2017-es Jupiter holdjában. Tagja a Magyar Művészeti Akadémiának is.

Több mint öt évtizedes munkásságát számos díjjal elismerték, 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1980-ban érdemes művész lett, de Kossuth-díjjal, a Színikritikusok Díjával a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal és Prima Primissima díjjal is kitüntették. 1997-ben a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották, 2010 óta pedig a Nemzet Színésze címe is birtokolja.

Videós összeállítás az 1500. Macskákról, melyben Haumann Péter utoljára állt színpadra:

 

Fejléckép: Haumann Péter (fotó: Kaszás Tamás / Fidelio)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.
Zenés színház interjú

„Szu-Csong országa olyan, mint Vietnám régen” – interjú Ninh Duc Hoang Longgal

A vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long néhány évvel ezelőtt a Bánk bán Hazám, hazám című áriájával és a János vitéz legismertebb dalával, Kukorica Jancsi belépőjével vált a közönség kedvencévé, azóta pedig megkerülhetetlen alakja lett a hazai opera- és operettjátszásnak. Rosillon szerepével debütált a Budapesti Operettszínházban, most pedig A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja. A kulturális különbségekről, a nyelvi nehézségekről és a kínai hercegről beszélgettünk.
Zenés színház kritika

Elhasznált életek egy lépcsőfordulóban

Képzelet és valóság határán egyensúlyozó, szürreális világot álmodott a Budapesti Operettszínház színpadára Balázs Zoltán, aki első musicalrendezésében Fellini önéletrajzi ihletésű filmjéhez, a 8 és 1/2-hez, valamint annak zenés színházi változatához nyúlt.
Zenés színház hír

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.
Zenés színház hír

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.