Zenés színház

Valahol magamat kell játszanom

2009.08.11. 15:39
Ajánlom
Szép nyári nap – köszönt rám a villamoson, a buszon, a hirdetőtáblákon. Az Operettszínház bejáratánál Vágó Zsuzsi és Szabó Dávid épp a darab plakátja előtt pózol, majd előkerül néhány napraforgó is. Sajtófotók készülnek. A fiatal művésznőt számos jelentős szerepben láthatta már a közönség: Júlia, Hermia és Vitay Georgina után ezúttal a Neoton-musical eminens diáklányát, Julit kelti életre.

- Az általam látott előadás után állva tapsoltak a nézők és alig akartak leengedni titeket a színpadról. Minden este ekkora a siker?

- Hál' istennek igen, eddig legalábbis, és remélem, hogy a továbbiakban is így lesz. Nagyon szereti a közönség a darabot.

- És gondolom ti is.

- Igen, nagyon. Ez a darab szinte ránk, fiatalokra lett írva. Pedig nem volt könnyű dolga a szerzőknek, Korcsmáros Györgynek és Böhm Györgynek, hisz ezeket a dalokat mindenki ismeri. Olyan történet kellett írniuk, amelybe tökéletesen illenek a Neoton-slágerek, máskülönben erőltetettnek tűnt volna az előadás, de azt gondolom, hogy sikerült.

- Milyen volt a próbafolyamat?

- Az előadást Somogyi Szilárd rendezte, vele dolgoztunk együtt már több produkcióban is, az Abigélben, a Tavaszébredésben. Ezúttal azonban egy fokkal nehezebb volt a dolgunk, ugyanis mindössze hat hetünk volt színpadra állítani a darabot a szokásos két és fél, három hónap helyett. Szinte szó szerint reggeltől estig bent voltunk a színházban. Sokkal jobban kellett összpontosítanunk, sokkal több energiánkat emésztette fel a munka. Mert hát hat hét az hat hét. Nagyon kemény próbafolyamatunk volt, de megérte, hisz sikeres a darab.

- Valljuk be, te sem a nagy Neoton-korszak szülötte vagy. Mennyire ismerted ezeket a dalokat korábban?

- Azt kell mondjam, hogy nálunk otthon mindig terítéken volt a Neoton. Nagyon szerettük, volt bakelit lemezünk is tőlük, és szüleim elvittek minket egy koncertjükre is, ahol Csepregi Éva dedikálta nekünk a korongot. Nagyon sokat hallgattuk, úgyhogy ezeket a dalokat is majdnem mind ismertem. Nagy fájdalmam, hogy a Yo-Yo nem szerepel az előadásban, pedig kisgyerekként nagyon szerettem azt a számot. „Cserébe" viszont kaptam egy gyönyörű, félig szóló számot, az Emlékült, ami a lemezen szóló, de az előadásban duettként énekeljük Dáviddal. Ezt a dalt például korábban nem ismertem. Ráadásul a Kell, hogy várj-t is nagyon szépen beleszőtték a darabba.

- Szabó Dáviddal most először alakítatok szerelmespárt a színpadon?

- Igen, ami azért is érdekes, mert stúdiós éveink alatt még csak közös jelenetet sem csináltunk, és utána sem volt jellemző. A Rómeó és Júliában például nem is találkozunk a színen. Az első pár próbán nagyon sokat is nevettünk, hülyéskedtünk, hogy leplezzük a zavarunkat. De mostanra áthidaltuk mindezt és egészen másképp kezeljük a helyzetet.

- Mennyire volt ismerős számodra Juli karaktere?

- Kicsit olyan, mintha a valós életemből merítettek volna az írók, ugyanis a szüleim mindketten pedagógusok, és ugyanott tanítanak, ahova én általános iskolába jártam. A másik érdekesség, hogy szerepem szerint eminens tanuló és KISZ-titkár vagyok, na, én a középiskolában diákönkormányzat-vezető voltam és osztálytitkár. Mondjuk szerencsére én nem az a típusú lány voltam, akit nem kedveltek az osztálytársai, hanem olyan, aki tényleg összekötő kapocs volt a tanárok és diákok között.

- Akkor első pillanattól együtt tudtál érezni Julival.

- Abszolút. Bár hál' istennek az én szüleim nem váltak el, harmincöt éve élnek szeretetben-szerelemben, boldogan. Mindenesetre, annyira nem volt nehéz mélyre ásnom, mert valahol magamat kell játszanom.

- Az elmúlt két hónap feszített tempóban telt. De milyen évadot tudhatsz magad mögött?

- Nagyon kemény évünk volt. A Szentivánéji álom bemutatójával kezdtünk, amit Szegedről hoztunk "haza". Utána jött a Tavaszébredés. Amikor meg pihenhettem volna, akkor be kellett ugranom Wendla szerepébe is, ami nagy kihívás volt. Emellett pedig folyamatosan havi 15-16 előadásunk van. Őszintén szólva, még soha ennyire nem vártam a nyaralást. Persze közben ez jó is, hiszen mikor dolgozzon az ember, ha nem fiatalon, amíg még terhelhetőek vagyunk. És Kerényi Miklós Gábornak köszönhetően kapunk is lehetőséget a bizonyításra. Cserébe persze minden este meg kell nyerni a csatát, meg kell felelni az elvárásoknak.

- És mi lesz jövőre?

- Szeptembertől újra műsoron lesz a Szép nyári nap. Januárban pedig egy új előadást kezdünk próbálni, a Rebeccát, amelyben Ich szerepét játszom majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.