Zenés színház

Valentina Naforniţă győzött a BBC Cardiff Singer of the World idei versenyén

2011.06.22. 12:34
Ajánlom
A moldovai szoprán a győztesnek járó 15 ezer font (4,6 millió forint) összegű fődíj mellett a műsor rádiós és televíziós közönségének szavazatai alapján odaítélt kétezer fontos különdíjat is megnyerte a cardiffi St David's Hallban tartott vasárnapi döntőben.

"Nagyon boldog vagyok, a mennyekben érzem magam. Számomra ez jelent mindent" - mondta Naforniţă, aki a brit Meeta Ravalt, az orosz Oliszia Petrovát, a dél-koreai Hje Dzsung Lit és az ukrán Andrej Bondarenkót utasította maga mögé a döntőben. A végső összecsapás előtt a bariton Bondarenko pénteken megnyerte a verseny dal kategóriájának díját. Az 1987-es születésű, Kisinyovban és Bukarestben tanult győztes tanárai Maria Slatinaru-Nistor, Eleonora Enăchescu, Mariana Nicolesco és a karmester Christian Badea voltak. 2009-ben elnyerte Romániában elnyerte a fiatal zenészek számára kiírt Orange-díjat, 2009-ben pedig a Hariclea Darclée Énekversenyen lett második. A bukaresti zeneművészeti egyetem operastúdiójában több szerepben  - Norina, Adina, Mimi, Lauretta - fellépett, rendszeresen koncertezik, és a bukaresti operaházban 2011-ben a Don Pasquale Norinájaként láthatja a közönség.

Az énekesnő Donizetti, Dvorak és Gounod műveiből álló előadásával nyűgözte le a verseny új védnöke, Kiri Te Kanawa egykori operaénekes, az orosz származású karmester Alexander Poljanicsko, a palermói operaház művészeti igazgatója, Lorenzo Mariani, a mezzoszoprán Marily Horne, a tenor Dennis O'Neill és a bariton Hakan Hagegard által alkotott zsűrit. 

A közönségdíj az idei évtől Joan Sutherland ausztrál szoprán operaénekes nevét viseli, aki tavalyi haláláig a verseny védnöke volt. A kétévente megrendezett versenyre idén összesen hatszáz opera- és koncerténekes jelentkezett a világ minden részéből, közülük húszan vettek részt a múlt héten lezajlott egyhetes döntőben. Az énekversenyt 1983-ban alapította a BBC walesi részlege. A korábbi győztesek között van a finn származású Karita Mattila, az orosz Dmitrij Hvorosztovszkij és honfitársa, Jekatyerina Scserbacsenko.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.