Zenés színház

„Valójában István is a Koppány teambe tartozik” – új szereposztással érkezik az István, a király

2021.01.29. 12:55
Ajánlom
Új felállásban lesz látható január 29-től az Operett Online-on Szörényi Levente és Bródy János kultikus rockoperája, az István, a király. A címszerepben ezúttal Sándor Péter lép színpadra, míg Koppányként ismét Dolhai Attila lesz látható.

A Székely Kriszta rendezésében megelevenedő mű történelmünk egyik legfontosabb időszakát dolgozza fel, amelyben a döntéseken egy nép fennmaradása múlt.

„Azért gyönyörű ez a darab és a mondanivalója, mert az ember olyan dolgokat él meg közben, ami nem magától értetődő, ugyanis az előző generációk fájdalma és öröme tükröződik benne. Ezt a 21. században nem feltétlenül érthetjük, de mégis érezzük.

Ez a magyar nép genetikai memóriája, ami sajátosan fogalmazva a lélek memóriáját jelenti, és számomra a spiritualitást fogalmazza meg”

– mondta el a Fideliónak Sándor Péter. „Jó feleleveníteni ezeket a pillanatokat, és eljátszani a »mi lett volna, ha« érzésével. A múlt belénk van kódolva, és ettől válik a történet, illetve a darab is időtlenné.”

Istvanakiraly_VaradyNikolett-125219.jpg

Sándor Péter az István, a királyban (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

És bár a történészek ma már nagy pontossággal tudják rekonstruálni az egyes eseményeket, még mindig számos kérdésre nem kaptunk választ. Talán éppen emiatt lehet István és Koppány szembenállása izgalmas, és tételeződhet fel a kérdés, hogy valójában milyen szerepe is volt a két félnek az események alakulásában, illetve hogyan lehet ezt elmesélni a színház nyelvén.

„Mint sokaknak, ebben a darabban nekem is Koppány volt a szerepálmom. Van benne valami ösztönszerű lázadás, ami ugyan nem feltétlenül párosul racionalitással, de tudtam vele azonosulni, mert egy egész generáció vágyálma fogalmazódik meg benne. Ugyanakkor

Istvánban is meg lehet találni a kapcsolódási pontokat, sőt valójában ő is a Koppány teambe tartozik.

Szerintem, ha tehetné, István is Koppánynak adná a trónt.”

István színészileg és hangilag is nagy kihívás, és nem csupán azért, mert a belső vívódása – amiért a nép érdekében a nép ellen kell cselekednie – csapongóvá teszi.

„Ha nem István teszi meg, akkor valaki más. Ezért is nehéz ez a szerep: át kell élni és érezni kell azokat a kétségeket és fájdalmat, amik azokban az egyszerű frázisokban megfogalmazódnak, közben pedig folyamatosan jelen van spiritualitás. Számomra ezt a lelki utat jelenti a darab.”

Az István, a király január 29-én, 30-án 19 és 22 órakor, 31-én 19 órakor, február 5-én pedig reggel 8 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadások a stream napján érhetők el. Sándor Péter január 29-én, 30-án 19 órakor és 31-én látható.

Fejléckép: Sándor Péter az István, a királyban (fotó: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

Kapcsolódó

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

Szörényi Levente és Bródy János legendás rockoperájával zárja az adventi időszakot a Budapesti Operettszínház. Az István, a király Székely Kriszta rendezésében talált otthonra a teátrumban 2018-ban, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A nagysikerű mű december 19-én lesz látható az Operett Online-on.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Egyetlen történet a sok közül – Eötvös Péter Bécsben

A MusikTheater an der Wien mutatta be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, melyet a magyar közönség mindössze egyszer láthatott. A Bécsi Kamaraoperában tartott, február 25-i előadáson jártunk.
Zenés színház ajánló

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.
Zenés színház hír

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.