Zenés színház

„Valójában István is a Koppány teambe tartozik” – új szereposztással érkezik az István, a király

2021.01.29. 12:55
Ajánlom
Új felállásban lesz látható január 29-től az Operett Online-on Szörényi Levente és Bródy János kultikus rockoperája, az István, a király. A címszerepben ezúttal Sándor Péter lép színpadra, míg Koppányként ismét Dolhai Attila lesz látható.

A Székely Kriszta rendezésében megelevenedő mű történelmünk egyik legfontosabb időszakát dolgozza fel, amelyben a döntéseken egy nép fennmaradása múlt.

„Azért gyönyörű ez a darab és a mondanivalója, mert az ember olyan dolgokat él meg közben, ami nem magától értetődő, ugyanis az előző generációk fájdalma és öröme tükröződik benne. Ezt a 21. században nem feltétlenül érthetjük, de mégis érezzük.

Ez a magyar nép genetikai memóriája, ami sajátosan fogalmazva a lélek memóriáját jelenti, és számomra a spiritualitást fogalmazza meg”

– mondta el a Fideliónak Sándor Péter. „Jó feleleveníteni ezeket a pillanatokat, és eljátszani a »mi lett volna, ha« érzésével. A múlt belénk van kódolva, és ettől válik a történet, illetve a darab is időtlenné.”

Istvanakiraly_VaradyNikolett-125219.jpg

Sándor Péter az István, a királyban (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

És bár a történészek ma már nagy pontossággal tudják rekonstruálni az egyes eseményeket, még mindig számos kérdésre nem kaptunk választ. Talán éppen emiatt lehet István és Koppány szembenállása izgalmas, és tételeződhet fel a kérdés, hogy valójában milyen szerepe is volt a két félnek az események alakulásában, illetve hogyan lehet ezt elmesélni a színház nyelvén.

„Mint sokaknak, ebben a darabban nekem is Koppány volt a szerepálmom. Van benne valami ösztönszerű lázadás, ami ugyan nem feltétlenül párosul racionalitással, de tudtam vele azonosulni, mert egy egész generáció vágyálma fogalmazódik meg benne. Ugyanakkor

Istvánban is meg lehet találni a kapcsolódási pontokat, sőt valójában ő is a Koppány teambe tartozik.

Szerintem, ha tehetné, István is Koppánynak adná a trónt.”

István színészileg és hangilag is nagy kihívás, és nem csupán azért, mert a belső vívódása – amiért a nép érdekében a nép ellen kell cselekednie – csapongóvá teszi.

„Ha nem István teszi meg, akkor valaki más. Ezért is nehéz ez a szerep: át kell élni és érezni kell azokat a kétségeket és fájdalmat, amik azokban az egyszerű frázisokban megfogalmazódnak, közben pedig folyamatosan jelen van spiritualitás. Számomra ezt a lelki utat jelenti a darab.”

Az István, a király január 29-én, 30-án 19 és 22 órakor, 31-én 19 órakor, február 5-én pedig reggel 8 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadások a stream napján érhetők el. Sándor Péter január 29-én, 30-án 19 órakor és 31-én látható.

Fejléckép: Sándor Péter az István, a királyban (fotó: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

Kapcsolódó

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

Szörényi Levente és Bródy János legendás rockoperájával zárja az adventi időszakot a Budapesti Operettszínház. Az István, a király Székely Kriszta rendezésében talált otthonra a teátrumban 2018-ban, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A nagysikerű mű december 19-én lesz látható az Operett Online-on.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.