Zenés színház

„Valójában István is a Koppány teambe tartozik” – új szereposztással érkezik az István, a király

2021.01.29. 12:55
Ajánlom
Új felállásban lesz látható január 29-től az Operett Online-on Szörényi Levente és Bródy János kultikus rockoperája, az István, a király. A címszerepben ezúttal Sándor Péter lép színpadra, míg Koppányként ismét Dolhai Attila lesz látható.

A Székely Kriszta rendezésében megelevenedő mű történelmünk egyik legfontosabb időszakát dolgozza fel, amelyben a döntéseken egy nép fennmaradása múlt.

„Azért gyönyörű ez a darab és a mondanivalója, mert az ember olyan dolgokat él meg közben, ami nem magától értetődő, ugyanis az előző generációk fájdalma és öröme tükröződik benne. Ezt a 21. században nem feltétlenül érthetjük, de mégis érezzük.

Ez a magyar nép genetikai memóriája, ami sajátosan fogalmazva a lélek memóriáját jelenti, és számomra a spiritualitást fogalmazza meg”

– mondta el a Fideliónak Sándor Péter. „Jó feleleveníteni ezeket a pillanatokat, és eljátszani a »mi lett volna, ha« érzésével. A múlt belénk van kódolva, és ettől válik a történet, illetve a darab is időtlenné.”

Istvanakiraly_VaradyNikolett-125219.jpg

Sándor Péter az István, a királyban (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

És bár a történészek ma már nagy pontossággal tudják rekonstruálni az egyes eseményeket, még mindig számos kérdésre nem kaptunk választ. Talán éppen emiatt lehet István és Koppány szembenállása izgalmas, és tételeződhet fel a kérdés, hogy valójában milyen szerepe is volt a két félnek az események alakulásában, illetve hogyan lehet ezt elmesélni a színház nyelvén.

„Mint sokaknak, ebben a darabban nekem is Koppány volt a szerepálmom. Van benne valami ösztönszerű lázadás, ami ugyan nem feltétlenül párosul racionalitással, de tudtam vele azonosulni, mert egy egész generáció vágyálma fogalmazódik meg benne. Ugyanakkor

Istvánban is meg lehet találni a kapcsolódási pontokat, sőt valójában ő is a Koppány teambe tartozik.

Szerintem, ha tehetné, István is Koppánynak adná a trónt.”

István színészileg és hangilag is nagy kihívás, és nem csupán azért, mert a belső vívódása – amiért a nép érdekében a nép ellen kell cselekednie – csapongóvá teszi.

„Ha nem István teszi meg, akkor valaki más. Ezért is nehéz ez a szerep: át kell élni és érezni kell azokat a kétségeket és fájdalmat, amik azokban az egyszerű frázisokban megfogalmazódnak, közben pedig folyamatosan jelen van spiritualitás. Számomra ezt a lelki utat jelenti a darab.”

Az István, a király január 29-én, 30-án 19 és 22 órakor, 31-én 19 órakor, február 5-én pedig reggel 8 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadások a stream napján érhetők el. Sándor Péter január 29-én, 30-án 19 órakor és 31-én látható.

Fejléckép: Sándor Péter az István, a királyban (fotó: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház)

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

Kapcsolódó

„Nagy megtiszteltetés ilyen elődök után Istvánt játszani” – folytatódik az Operett Online

Szörényi Levente és Bródy János legendás rockoperájával zárja az adventi időszakot a Budapesti Operettszínház. Az István, a király Székely Kriszta rendezésében talált otthonra a teátrumban 2018-ban, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A nagysikerű mű december 19-én lesz látható az Operett Online-on.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Operaház Verdi városában – a pármai Teatro Regio

Bár Giuseppe Verdi nem itt, hanem egy közeli kistelepülésen látta meg a napvilágot, Párma és az egész környék magáénak érzi a zeneszerzőt. Sorozatunkban ezúttal a pármai Teatro Regióba kalauzoljuk az olvasókat.
Zenés színház interjú

Csak semmi komolyság! – interjú Janklovics Péterrel

„Mindennek meg lehet fogni a humoros oldalát” – vallja Janklovics Péter humorista, aki érzékenyítő előadásaiban a klasszikus zene és az opera műfaját igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz provokatívan, ám mindig kellő tisztelettel.
Zenés színház ajánló

Szabadakarat: innovatív koncertszínház sztárokkal a Margitszigeti Színházban

A reformkor első „celeb párjának” szerelmét mutatja be a térben és időben is szabadon mozgó, koncerthangulatú történetet, a szabadakarat >>>> című előadás. Az októberi ősbemutató után, május 28-án szabadtéren is debütál a koncertszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház hír

Harminckét országból csaknem kétszázan jelentkeztek az idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

A Zeneakadémia 70 ezer euró összdíjazású megmérettetésére 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról.
Zenés színház interjú

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.