Zenés színház

Valóra válik az operarajongó ománi szultán álma

2010.12.13. 09:07
Ajánlom
Olasz stílusú operaházat álmodott meg Omán zenerajongó szultánja, Kábúsz bin Szaid asz-Szaid; a muzsika temploma hamarosan felépül Maszkatban, az arab félszigeten.

"Igazi 16. századi olasz opera lesz" - mondta Iman Hindavi, a maszkati királyi operaház igazgatónője, aki a szultán uralkodásának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek kapcsán nyilatkozott a francia hírügynökségnek. Hindavi szerint a 2011 októberére tervezett megnyitó világszínvonalú zenei esemény lesz. A jordániai hölgy az Egyesült Államokban végezte tanulmányait a művészeti irányítás témakörében.

Az első évadról nem árult el részleteket, de annyit elmondott, hogy az ománi főváros különböző létesítményeiben 2011. december 21-ig fognak tartani az operaház felavatásához kapcsolódó zenei-, tánc- és színházi események.

A lenyűgöző épülethez az építőanyag világos rózsaszín köveit egy közeli kőbányából termelik ki. A projekt eredeti körvonalait egy angliai színházi konzultáns vállalkozás dolgozta ki, az építészeti megvalósítással a Wimberly Allison Tong and Goo céget bízták meg. Az épület alapvetően olasz operák előadására szolgál majd; hatalmas méretei ellenére harmonikusan beolvad a környezetbe, amelyben számos középület található, köztük a külügyminisztérium.

A projekt 2001-ben kezdődött, a szultán akkor rendelte el egy méltó operaház felépítését. Addigra már számos klasszikus zenei hangversenyt tartottak Maszkat különböző színhelyein, köztük az Al Bustan Palace Hotelben. Az arab világ eddig egyetlen operaháza 1988-ban készült el: Omántól több ezer kilométerre, az egyiptomi fővárosban, Kairóban található.

A maszkati operaház építkezésén jelenleg mintegy másfél ezer ember dolgozik. Hamid al-Gazali projektigazgató korábban azt mondta újságíróknak, hogy 40 alvállalkozó működik közre az operaház megvalósításában. A sajtó képviselői megnézhették a külső építkezést, de az épület belső része egyelőre gondosan őrzött, titkos terület. Hindavi megmutatott az AFP-nek néhány rajzot az operaház belsejéről: arany és vörös színű motívumok díszítik a teret - ezek az ománi uralkodóház színei. A beruházás költségeit egyelőre szintén homály fedi.

Annyi kitudódott, hogy a színpadra a szultán és személyes vendégei számára fenntartott páholyból lesz a legjobb a rálátás. A zsinórpadlás 32 méter magas toronyban helyezkedik el, lehetővé téve a gyors díszletváltást. A nagyterem változtatható méretű lesz: hangversenyeken 1100 embert, színházi- és operaelőadásokon 850-et fogadhat.

Kábúsz szultán húsz évvel ezelőtt rendelte el az első ománi szimfonikus zenekar létrehozását, néhány hónapja pedig a szultanátus rádiója keretében megkezdte adását az Oman Classic állomás, amely komolyzenét sugároz és gyakran nyújt lehetőséget a fiatal és tehetséges ománi muzsikusok fellépésére.

Amikor elkészül, a maszkati királyi operaház 80 ezer négyzetméteres területet foglal majd el, ennek felét a hozzá tartozó zöld park és tájkertészet alkotja. A komplexumban lesz egy kis színház, több étterem és számos luxusüzlet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.