Zenés színház

Valóra válik az operarajongó ománi szultán álma

2010.12.13. 09:07
Ajánlom
Olasz stílusú operaházat álmodott meg Omán zenerajongó szultánja, Kábúsz bin Szaid asz-Szaid; a muzsika temploma hamarosan felépül Maszkatban, az arab félszigeten.

"Igazi 16. századi olasz opera lesz" - mondta Iman Hindavi, a maszkati királyi operaház igazgatónője, aki a szultán uralkodásának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek kapcsán nyilatkozott a francia hírügynökségnek. Hindavi szerint a 2011 októberére tervezett megnyitó világszínvonalú zenei esemény lesz. A jordániai hölgy az Egyesült Államokban végezte tanulmányait a művészeti irányítás témakörében.

Az első évadról nem árult el részleteket, de annyit elmondott, hogy az ománi főváros különböző létesítményeiben 2011. december 21-ig fognak tartani az operaház felavatásához kapcsolódó zenei-, tánc- és színházi események.

A lenyűgöző épülethez az építőanyag világos rózsaszín köveit egy közeli kőbányából termelik ki. A projekt eredeti körvonalait egy angliai színházi konzultáns vállalkozás dolgozta ki, az építészeti megvalósítással a Wimberly Allison Tong and Goo céget bízták meg. Az épület alapvetően olasz operák előadására szolgál majd; hatalmas méretei ellenére harmonikusan beolvad a környezetbe, amelyben számos középület található, köztük a külügyminisztérium.

A projekt 2001-ben kezdődött, a szultán akkor rendelte el egy méltó operaház felépítését. Addigra már számos klasszikus zenei hangversenyt tartottak Maszkat különböző színhelyein, köztük az Al Bustan Palace Hotelben. Az arab világ eddig egyetlen operaháza 1988-ban készült el: Omántól több ezer kilométerre, az egyiptomi fővárosban, Kairóban található.

A maszkati operaház építkezésén jelenleg mintegy másfél ezer ember dolgozik. Hamid al-Gazali projektigazgató korábban azt mondta újságíróknak, hogy 40 alvállalkozó működik közre az operaház megvalósításában. A sajtó képviselői megnézhették a külső építkezést, de az épület belső része egyelőre gondosan őrzött, titkos terület. Hindavi megmutatott az AFP-nek néhány rajzot az operaház belsejéről: arany és vörös színű motívumok díszítik a teret - ezek az ománi uralkodóház színei. A beruházás költségeit egyelőre szintén homály fedi.

Annyi kitudódott, hogy a színpadra a szultán és személyes vendégei számára fenntartott páholyból lesz a legjobb a rálátás. A zsinórpadlás 32 méter magas toronyban helyezkedik el, lehetővé téve a gyors díszletváltást. A nagyterem változtatható méretű lesz: hangversenyeken 1100 embert, színházi- és operaelőadásokon 850-et fogadhat.

Kábúsz szultán húsz évvel ezelőtt rendelte el az első ománi szimfonikus zenekar létrehozását, néhány hónapja pedig a szultanátus rádiója keretében megkezdte adását az Oman Classic állomás, amely komolyzenét sugároz és gyakran nyújt lehetőséget a fiatal és tehetséges ománi muzsikusok fellépésére.

Amikor elkészül, a maszkati királyi operaház 80 ezer négyzetméteres területet foglal majd el, ennek felét a hozzá tartozó zöld park és tájkertészet alkotja. A komplexumban lesz egy kis színház, több étterem és számos luxusüzlet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Így ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár

Nagyszabású koncerttel ünnepli 50. születésnapját László Boldizsár. A Cotton Club Singers egykori tagja, aki azóta operaénekes, 2020. január 6-án számos vendéggel lép fel a fővárosi Erkel Színházban.
Zenés színház cinefest

Pavarotti özvegye Miskolcra jön a férjéről szóló film díszbemutatójára

Luciano Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani is ellátogat az Oscar-díjas Ron Howard, Pavarottiról készült dokumentumfilmjének gálájára a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.
Zenés színház opera

Puccini-bemutató készül Szegeden

Október 11-től láthatja a közönség a Szegedi Nemzeti Színházban Giacomo Puccini két egyfelvonásosát, A köpenyt és a Gianni Schicchit Göttinger Pál rendezésében.
Zenés színház magazin

Tel-Avivban vendégeskedett a Menyasszonytánc

A Budapesti Operettszínház 2006-ban bemutatott klezmer-operettjét két alkalommal is láthatta a közönség az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként szeptember 12-én és 13-án.
Zenés színház videó

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.