Zenés színház

Valóra vált tündérmese

2014.04.29. 14:54
Ajánlom
Az operakomponistaként is meglehetősen termékeny Dvořák tíz színpadi műve közül a Ruszalka az egyetlen, amely tartós nemzetközi sikert aratott. A művet most a Budapesti Fesztiválzenekar tolmácsolásában hallhatja a közönség május 9-én, 11-én és 13-án a Művészetek Palotájában.

"A Ruszalka Dvořák legszebb operája, gyönyörű, színes, lírai mese. Mivel a hableány története közismert, el tudjuk képzelni a színpadot. A művet 2001-ben vezényeltem először Franciaországban, azóta szeretném Budapestre is elhozni" - meséli Fischer Iván, vezető karmester. Az álom végre megvalósulhat, a cseh zeneszerző nálunk méltatlanul kevéssé ismert operája a Budapesti Fesztiválzenekar májusi programjainak része lett. A leginkább az „Újvilág"-szimfónia, a Humoreszk, és a szláv táncok komponistájaként ismert Dvořák lírai tündérmeséje a nemzetközi operaszínpadokon már a legsikeresebb és leggyakrabban játszott operák egyike. Az operabase.com oldal statisztikái szerint, a 2012-2013-as évadban a negyvenegyedik helyen állt a leggyakrabban előadott operák sorában, megelőzve például Richard Strauss Rózsalovagját, Puccini Manon Lescaut-ját, Wagner Lohengrinjét, Bellini Normáját. Ami pedig az énekeseket illeti, Ruszalka szerepe a nagyszerű világsztár, René Fleming kedvenc szerepe, aki a gyönyörű dallamok és történet kedvéért cseh nyelv nehézségeivel is megküzdött.

A Fesztiválzenekar produkciójához viszont Csehországból érkezik egy összeszokott énekes gárda, hiszen mindannyian a cseh és a szlovák operaszcéna ismert alakjai. A címszerepet a Prágai Nemzeti Színház és a brnói Nemzeti Színház operaelőadásaiban gyakori vendégnek számító Pavla Vykopalová alakítja, partnere Aleš Briscein, a prágai operaház művésze lesz. Az Idegen hercegnő és a Boszorkány szerepében Jolana Fogašovát, a pozsonyi Nemzeti Színház operatársulatának művészét láthatja majd a közönség.

A Fesztiválzenekar számára jó ideje már nem idegen terep az opera. A zeneigazgató a koncertszerű előadásokról így nyilatkozott: "Az opera színpadi műfaj, de nem csak egyetlen megoldás létezik. Van konvencionális rendezés, újító rendezés és koncertszerű előadás is, ahol, mint egy lemezfelvételen, csak a zenét hallgatjuk. Ennek is van létjogosultsága, különösen olyan daraboknál, amelyekben a zene annyira szép, hogy önállóan is sokat mond."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.