Zenés színház

Van miből választani

2009.05.20. 13:58
Ajánlom
Miller Zoltán Fehér és Fekete címmel jelentette meg szólóalbumát tavaly ősszel. Most egy nagyszabású koncertshow-ra készül a Margitszigeten.

- A két nagysikerű lemezbemutató koncert után, melyet ősszel adott a Művészetek Palotájában és a Thália Színházban, mennyiben lesz más a „Miller 2009" júniusi nagykoncertje?

- Alapvetően abban fog különbözni, hogy ez egy igazi show jellegű koncert lesz. A két korábbi tisztán zenei koncert volt, a színpadkép kevéssé dominált. A mostani produkció egy pontosan megtervezett és felépített műsor speciális hang- és fénytechnikával, melyet a koncert előtti héten több napon át fogunk összepróbálni a dalokkal. Abban is más lesz ez a koncert, hogy eddig még nem volt énekes sztárvendégem - a kisfiamon, Dávidon kívül. Most Mészáros Árpád Zsoltot hívtam meg, akivel musicalekből fogunk közösen énekelni. Mind ebben a musicalblokkban, mind a többi részben elhangzanak majd olyan dalok, melyeket még soha nem énekeltem, és valószínűleg nem is fogok többet. A Miller 2009 tehát új koncert lesz nemcsak a helyszínt, hanem a színpad- és fénytechnikát, valamint a zenei anyagot tekintve is.

- A koncerten inkább a popénekes vagy a musicalszínész Miller Zoltánnal fog találkozni a közönség?

- Sokkal nagyobb arányban leszek jelen popzenészként, mert az új lemez és a mostani életem is erről szól. A saját szerzemények, valamint az Emberek és a Csináljuk a fesztivált című műsor dalai a koncertnek körülbelül háromnegyedét töltik ki, és kibővül a musicalrész, amibe különlegességeket és plusz finomságokat tettem.

- Saját szerzeményei a dalok személyes jellege miatt a kedvencei?

- Természetesen az embernek a saját gyereke nagyon fontos. Ezért ha kihozok egy új lemezt, amelyen saját dalok is vannak, akkor azokat az ember a koncerten is próbálja előtérbe helyezni. Az már más kérdés, hogy a továbbiakban melyek lesznek azok a dalok, amelyek megállják a helyüket, és állandó helyet kapnak a koncertműsorban.

- Milyen szempont szerint válogatta össze a koncert dalait?

- Különböző „etapokban" gondolkodom. A saját dalok mellett elhangzanak majd az új lemezről olyan feldolgozások, melyeket ebben a formában még nem játszottunk el, a Csináljuk a fesztivált slágerei közül pedig azok a számok hallhatók majd, amiket abban a műsorban énekeltem. Ám ez utóbbiak is újdonságként fognak hatni, mivel korábban koncerteken még nem játszottam ezeket. Az Árpival kiegészült musicalrész jócskán megnőtt, illetve lesznek a volt zenekaromtól is dalok, de ezekből is az újabbak. Szerencsére van miből választanom. Egy dolog nem változott: a csapat, amellyel dolgozom, mert az nagyon jól működik.

- A Csináljuk a fesztivál című televíziós műsort egy Máté Péter-dallal nyerte meg. Mit jelent Önnek ez a dal?

- Személyes kötődést érzek Máté Péterhez, nagyon szeretem és tisztelem őt. Olyan ember volt, akinek az egész munkássága és lénye ott van a dalokban még akkor is, ha azok nem csak saját szerzeményei. A maga karakterére tudta formálni S. Nagy István dalszövegeit, és a mások által írt dalokat is úgy énekelte, mintha ő maga írta volna. Ebben biztosan hasonlítunk. Hiába énekeltem én is éveken át Berkes Gábor és Valla Attila dalait, ezek számomra nem voltak „idegenek", sőt: hozzátettem saját egyéniségemet, amitől azok még érdekesebbek lettek.

- Az Operaház Fantomja című Webber-musicalben a Fantom és Raoul szerepét is játszotta a Madách Színházban. A szólólemezre készülve azonban visszaadta ezeket a szerepeket. Nem hiányzik az előadás?

- Nem hiszek abban, hogy az ember sokféle dolgot csinálhat jól egyszerre, mert ahogy gróf Széchenyi István megfogalmazta „... aki mindenhez ért, az igazából nem ért semmihez". Nekem most ez a legfontosabb, de persze örülök, hogy havonta néhányszor azért játszhatok a Made in Hungáriában vagy az Anna Karenina és az Édeskettes hármasban című előadásokban. Mivel az elmúlt 10-13 évem szinte csak a színházról szólt, ezért színházi értelemben ez most nekem elég. Abban mindig biztos voltam, hogy a koncertezéstől, a könnyűzenétől fogok eltávolodni, mert azt nagyon szeretem. Már 2000 óta terveztem egy popzenei produkciót, ami eddig nem jött össze. Most viszont szeretném minőségi értelemben a lehető legtöbbet kihozni belőle, elvinni a produkciót egy olyan szintre, hogy arra azt mondhassam: ezért érdemes volt, és örülök, hogy részese lehettem. Remélem, a közönség is így gondolja majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.