Zenés színház

Van miből választani

2009.05.20. 13:58
Ajánlom
Miller Zoltán Fehér és Fekete címmel jelentette meg szólóalbumát tavaly ősszel. Most egy nagyszabású koncertshow-ra készül a Margitszigeten.

- A két nagysikerű lemezbemutató koncert után, melyet ősszel adott a Művészetek Palotájában és a Thália Színházban, mennyiben lesz más a „Miller 2009" júniusi nagykoncertje?

- Alapvetően abban fog különbözni, hogy ez egy igazi show jellegű koncert lesz. A két korábbi tisztán zenei koncert volt, a színpadkép kevéssé dominált. A mostani produkció egy pontosan megtervezett és felépített műsor speciális hang- és fénytechnikával, melyet a koncert előtti héten több napon át fogunk összepróbálni a dalokkal. Abban is más lesz ez a koncert, hogy eddig még nem volt énekes sztárvendégem - a kisfiamon, Dávidon kívül. Most Mészáros Árpád Zsoltot hívtam meg, akivel musicalekből fogunk közösen énekelni. Mind ebben a musicalblokkban, mind a többi részben elhangzanak majd olyan dalok, melyeket még soha nem énekeltem, és valószínűleg nem is fogok többet. A Miller 2009 tehát új koncert lesz nemcsak a helyszínt, hanem a színpad- és fénytechnikát, valamint a zenei anyagot tekintve is.

- A koncerten inkább a popénekes vagy a musicalszínész Miller Zoltánnal fog találkozni a közönség?

- Sokkal nagyobb arányban leszek jelen popzenészként, mert az új lemez és a mostani életem is erről szól. A saját szerzemények, valamint az Emberek és a Csináljuk a fesztivált című műsor dalai a koncertnek körülbelül háromnegyedét töltik ki, és kibővül a musicalrész, amibe különlegességeket és plusz finomságokat tettem.

- Saját szerzeményei a dalok személyes jellege miatt a kedvencei?

- Természetesen az embernek a saját gyereke nagyon fontos. Ezért ha kihozok egy új lemezt, amelyen saját dalok is vannak, akkor azokat az ember a koncerten is próbálja előtérbe helyezni. Az már más kérdés, hogy a továbbiakban melyek lesznek azok a dalok, amelyek megállják a helyüket, és állandó helyet kapnak a koncertműsorban.

- Milyen szempont szerint válogatta össze a koncert dalait?

- Különböző „etapokban" gondolkodom. A saját dalok mellett elhangzanak majd az új lemezről olyan feldolgozások, melyeket ebben a formában még nem játszottunk el, a Csináljuk a fesztivált slágerei közül pedig azok a számok hallhatók majd, amiket abban a műsorban énekeltem. Ám ez utóbbiak is újdonságként fognak hatni, mivel korábban koncerteken még nem játszottam ezeket. Az Árpival kiegészült musicalrész jócskán megnőtt, illetve lesznek a volt zenekaromtól is dalok, de ezekből is az újabbak. Szerencsére van miből választanom. Egy dolog nem változott: a csapat, amellyel dolgozom, mert az nagyon jól működik.

- A Csináljuk a fesztivál című televíziós műsort egy Máté Péter-dallal nyerte meg. Mit jelent Önnek ez a dal?

- Személyes kötődést érzek Máté Péterhez, nagyon szeretem és tisztelem őt. Olyan ember volt, akinek az egész munkássága és lénye ott van a dalokban még akkor is, ha azok nem csak saját szerzeményei. A maga karakterére tudta formálni S. Nagy István dalszövegeit, és a mások által írt dalokat is úgy énekelte, mintha ő maga írta volna. Ebben biztosan hasonlítunk. Hiába énekeltem én is éveken át Berkes Gábor és Valla Attila dalait, ezek számomra nem voltak „idegenek", sőt: hozzátettem saját egyéniségemet, amitől azok még érdekesebbek lettek.

- Az Operaház Fantomja című Webber-musicalben a Fantom és Raoul szerepét is játszotta a Madách Színházban. A szólólemezre készülve azonban visszaadta ezeket a szerepeket. Nem hiányzik az előadás?

- Nem hiszek abban, hogy az ember sokféle dolgot csinálhat jól egyszerre, mert ahogy gróf Széchenyi István megfogalmazta „... aki mindenhez ért, az igazából nem ért semmihez". Nekem most ez a legfontosabb, de persze örülök, hogy havonta néhányszor azért játszhatok a Made in Hungáriában vagy az Anna Karenina és az Édeskettes hármasban című előadásokban. Mivel az elmúlt 10-13 évem szinte csak a színházról szólt, ezért színházi értelemben ez most nekem elég. Abban mindig biztos voltam, hogy a koncertezéstől, a könnyűzenétől fogok eltávolodni, mert azt nagyon szeretem. Már 2000 óta terveztem egy popzenei produkciót, ami eddig nem jött össze. Most viszont szeretném minőségi értelemben a lehető legtöbbet kihozni belőle, elvinni a produkciót egy olyan szintre, hogy arra azt mondhassam: ezért érdemes volt, és örülök, hogy részese lehettem. Remélem, a közönség is így gondolja majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.
Zenés színház hír

Tapssal tüntettek a nem biztonságos körülmények ellen a madridi operaházban

A Teatro Real közönsége úgy vélte, túl közel ültették őket egymáshoz, tapssal jelezték elégedetlenségüket. Addig-addig, hogy az előadást el sem lehetett kezdeni.
Zenés színház ajánló

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.
Zenés színház ajánló

Szerelem, féltékenység és rengeteg humor - látványos revü-operettel indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban

A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. A bohózati fordulatokban bővelkedő mulatságos féltékenységi történet helyszínét Szőcs Artur rendezése Nizzából Londonba teszi át. A mediterrán – olasz és spanyol – motívumokból építkező zenei anyagban számos népszerű sláger is felcsendül.
Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.