Zenés színház

Vass Lajos az Erkel Színházról

2006.07.19. 00:00
Ajánlom
Az Operaházban olyan hírek tejednek, hogy ősszel életveszélyre hivatkozva bezárják az Erkel Színházat. Vass Lajos a Magyar Állami Operaház (MÁO) miniszteri biztosa lapunknak megerősítette, az Erkel Színházban tartott szemlén meggyőződött a színház meglehetősen rossz állapotáról.

A miniszteri biztos lapunkkal azt közölte, több céggel folyik a tárgyalás a statikai vizsgálat elvégzésére. Eredmény augusztus végére várható. Vass Lajos cáfolta, hogy a vizsgálat célja az volna, hogy - életveszélyre hivatkozva - de valójában gazdasági okok miatt zárjon be a Köztársaság téri teátrum. Ugyanakkor nem tagadta, jelentős kiadáscsökkenést jelentene, ha csak egy játszóhellyel, az Andrássy úti Operaházzal működne az MÁO. Ekkor ugyanis a felszabaduló Erkel színházi műszak főmunkaidőben dolgozhatna az Andrássy úton, így nem terhelné a ház büdzséjét a közalakalmazott dolgozók túlóradíja. Jövőre 87 előadást terveztek az Erkel Színházba, tizenöt opera és balett - köztük olyan közkedvelt művek, mint a Bánk bán, az Aida, a Carmen, a Rigoletto - kerülne színre. Vass Lajos elárulta, munkatársai készítenek egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha a statikai vizsgálat esetleg életveszélyesnek nyilvánítaná az Erkelt. Az előadások jó része bekerülne az Andrássy úti Ybl palotába, esetleg más külső helyszínekre. Egyes produkciók díszletei azonban valószínűleg nem szállíthatók át másik színházba, így elképzelhető, hogy újabb címekkel szűkül az operaház repertoárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.