Zenés színház

Véget ért a Jutocsa-korszak

2006.06.14. 00:00
Ajánlom
Hegyi Árpád Jutocsa – közös megegyezéssel – távozik a Magyar Állami Operaház éléről június 19-én, hétfőn.

A hírt Hiller István oktatási és kulturális miniszter június 14-én délelőtt jelentette be. Hétfőtől Vass Lajos volt politikai államtitkár miniszteri biztosként irányítja az Operaházat. Az intézmény új vezetője legfontosabb feladatának olyan légkör kialakítását nevezte, amelyben a dolgozók nem félnek a vezetőktől. Vass Lajos kijelentette: mindenekelőtt az Operaház társulatával kíván egyeztetni, és csak ezután, egy-másfél hét múlva áll a nyilvánosság elé. Újságírói kérdésre válaszolva Hiller István közölte: új főigazgatói pályázat kiírásán egyelőre nem gondolkodnak.

Vass Lajos 1955. május 7-én született Szolnokon. Tanulmányait a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végezte. 1987-ben szerzett diplomát filozófiából az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 1991-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakán. 1980 és 1986 között a Magyar Úttörőszövetség Szolnok Járási Úttörőelnökség elnöke, majd a KISZ Megyei Bizottságának titkára volt. 1986-1989 között Szolnok Megyei Tanács Művelődési Osztályának osztályvezető-helyetteseként, majd osztályvezetőjeként működött. 1989-ben az MSZMP Szolnok Megyei Bizottságának titkára volt.

1990 és 1996 között a Szolnoki Szigligeti Színház szervezőirodájának vezetőjeként, majd a színház menedzser-igazgatójaként dolgozott. 1996-tól 2000-ig a Szolnok Városi Művelődési és Zenei Központ Kht. ügyvezető igazgatója, 2000 és 2002 között a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt. 2002. június 15-től a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkáraként működött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.