Zenés színház

Végjátékok

2010.06.17. 15:00
Ajánlom
A június 18-án péntek este hét órakor kezdődő esten Vincenzo Bellini I Capuleti e i Montecchi című lírikus tragédiáját és Gaetano Donizetti Viva La Mamma! című opera buffáját hallhatják az érdeklődők. A műveket Almási-Tóth András állította színpadra.

Bellini Rómeó és Júlia feldolgozásának szinte semmi köze Shakespeare darabjához. Az opera egy pártokra hasadt, politikai csatározásoktól zajos világban játszódik, ahol senki sem törődik a fiatalokkal, akik magukra maradván egyszerre vágynak a szerelemre és a halálra. Ez az opera sokkal kegyetlenebb és kilátástalanabb képet fest a boldogság elérésének lehetőségéről, mint Shakespeare drámája. Ott szinte a véletlenen múlik a tragikus végkifejlet, míg Bellini művében az első perctől fogva világos, hogy a fiatalokra semmi jó sem várhat.

Donizetti „színház a színházban" operája valójában nagyon szomorú látlelet az eliparosodó operai üzemről, ahol már rég nem a művészetről, csak az önös érdekekről és a pénzről szól minden. Vígopera az opera lehetetlenségéről, melyen csak nevetni lehet.

A két darab ritkaságán túl tananyagként az operajátszás számos problémás pontját érinti: a bel canto éneklést, a nadrág- és szoknya-szerepek nehézségeit, a sötét és a virgonc komikum hitelesítését, az alapvetően lassú és kevés eseménnyel dolgozó, inkább a lélek történéseire koncentráló illetve a gyors tempójú és csupa akcióból álló operák játszásának kérdéseit.

Vezényel: Oberfrank Péter

Rendezőtanár: Almási-Tóth András

Látvány: Balla Margit

Tanszékvezető: Marton Éva, Kossuth- és Bartók-Pásztory díjas egyetemi tanár

Tanárok: Andor Éva, Andrejcsik István, Gombai-Nagy Magda, Keönch Boldizsár

Zenei asszisztensek: Mazalin Wanda, Rédai Csinszka

Operavizsga
2010. június 18. 19:00
Ódry Színpad

Vincenzo Bellini: I Capuleti e i Montecchi
Km.: Wagner Adrienn, Szabó Olga, Pataki Potyók Dániel, Orendt Gyula, Kelemen Dániel, Óbudai Danubia Zenekar

Gaetano Donizetti: Viva La Mamma!
Km.: Orendt Gyula, Kiss Tivadar, Kelemen Dániel, Szerdahelyi Pál, Wagner Adrienn, Szabó Olga, Gradsach Zoltán, Molnár Ágnes, Ágoston László, Óbudai Danubia Zenekar

www.zeneakademia.hu

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Arányi Adrienn

A színésznőt kilencvenhárom éves korában érte a halál – tette közzé megrendülten a hírt egykori színháza, a Budapesti Operettszínház közösségi oldalán.
Zenés színház hír

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház hír

Komlósi Ildikó mesterkurzust tart fiatal énekeseknek

A kurzusra november 28. és december 2. között kerül sor, a Benczúr Ház Dísztermében, november 30-án pedig gálakoncerten mutatkoznak be a résztvevők. Az események a nagyközönség számára ingyenesen látogathatók, de a koncert regisztrációköteles.
Zenés színház ajánló

Ismét bemutatják Budaörsön a Koldusoperát

November 24-én újra átélhetjük Bertolt Brecht világhírű alkotását Fehér Balázs Benő újragondolásában. A felújított ellőadás főbb szerepeiben mások mellett Bíró Kriszta, Brasch Bence és Páder Petra látható a Budaörsi Latinovits Színházban.
Zenés színház kritika

A diktátor emberi arca

Különleges bemutatóval indította évadát a palermói Teatro Massimo. Viktor Ullmann Atlantisz császára című operáját és Mozart Requiemjét adták elő, ám nem egymás után, hanem jelenetenként összeillesztve, így a két mű még erősebben lépett egymással párbeszédbe. Az új produkció mindkét előadásán jártunk, november 8-án és 9-én.