Zenés színház

Végső búcsú ifj. Nagy Zoltántól

2008.04.09. 00:00
Ajánlom
Kollégái, barátai és tisztelői vettek búcsút ifj. Nagy Zoltán Kossuth-díjas táncművésztől, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorától, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosától tegnap a Magyar Állami Operaház előcsarnokában.

A 42 évesen, március 23-án elhunyt táncművésztől búcsúzva Keveházi Gábor, a balettegyüttes igazgatója hangsúlyozta: ellentmond az élet törvényszerűségeinek, hogy valaki ereje teljében, karrierje csúcsán távozzon. Úgy vélte, a kollégák, a tanítványok, a család sosem lesz képes földolgozni ifj. Nagy Zoltán elvesztését. "Te maradsz nekünk az örök herceg, az örök barát, az örök jó ember. Szorgalmad, emberséged példamutató lesz minden időben a Magyar Állami Operaház művészei, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei számára" - mondta Keveházi.

A kollégák közül Popova Aleszja, sokszoros partnere, Volf Katalin, valamint Szakály György idézték föl ifjú Nagy Zoltán pályáját. Mindannyian kitértek a táncos energikusságára, érzékeny szerepformálására, alázatára és elhivatottságára. Szakály György megfogalmazásában ifj. Nagy Zoltán csak földi pályafutását fejezte be: "Velünk vagy a nap minden percében, köszönjük a sok élményt, a barátságodat, az emberségedet."
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nevében Manherz Károly nemcsak felsőoktatási szakállamtitkárként, hanem régi barátként is szólt a Liszt- és Kossuth-díjas, kiváló művésztől, aki az ország legfiatalabb rektora volt. "Jó éjt királyfi, nyugosszon angyal, éneklő sereg..." - búcsúzott.

Az operaházi búcsúztató után családi körben, a katolikus egyház szertartása szerint, a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra ifj. Nagy Zoltánt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”