Zenés színház

Végső búcsú ifj. Nagy Zoltántól

2008.04.09. 00:00
Ajánlom
Kollégái, barátai és tisztelői vettek búcsút ifj. Nagy Zoltán Kossuth-díjas táncművésztől, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorától, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosától tegnap a Magyar Állami Operaház előcsarnokában.

A 42 évesen, március 23-án elhunyt táncművésztől búcsúzva Keveházi Gábor, a balettegyüttes igazgatója hangsúlyozta: ellentmond az élet törvényszerűségeinek, hogy valaki ereje teljében, karrierje csúcsán távozzon. Úgy vélte, a kollégák, a tanítványok, a család sosem lesz képes földolgozni ifj. Nagy Zoltán elvesztését. "Te maradsz nekünk az örök herceg, az örök barát, az örök jó ember. Szorgalmad, emberséged példamutató lesz minden időben a Magyar Állami Operaház művészei, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei számára" - mondta Keveházi.

A kollégák közül Popova Aleszja, sokszoros partnere, Volf Katalin, valamint Szakály György idézték föl ifjú Nagy Zoltán pályáját. Mindannyian kitértek a táncos energikusságára, érzékeny szerepformálására, alázatára és elhivatottságára. Szakály György megfogalmazásában ifj. Nagy Zoltán csak földi pályafutását fejezte be: "Velünk vagy a nap minden percében, köszönjük a sok élményt, a barátságodat, az emberségedet."
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nevében Manherz Károly nemcsak felsőoktatási szakállamtitkárként, hanem régi barátként is szólt a Liszt- és Kossuth-díjas, kiváló művésztől, aki az ország legfiatalabb rektora volt. "Jó éjt királyfi, nyugosszon angyal, éneklő sereg..." - búcsúzott.

Az operaházi búcsúztató után családi körben, a katolikus egyház szertartása szerint, a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra ifj. Nagy Zoltánt.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Zenés színház interjú

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház ajánló

Különleges repertoárdarabok újra az Opera Eiffel Műhelyházában!

Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony/ Örkény István–Tóth Péter: Tóték című egyfelvonásosok és a világszerte is ritkán hallható Edgar című Puccini-darab ismét műsoron az Opera Eiffel Műhelyházában.