Zenés színház

Vegyes fogadtatás a Bolsoj premierjén

2011.11.03. 11:00
Ajánlom
Vegyes érzelmekkel fogadta szerda este a közönség a felújítás után megnyitott moszkvai Nagyszínház első premierjét, a Ruszlán és Ludmilla című operát.

"Bravó és szégyen" - így adott hangot véleményének a bemutató közönsége. A hatéves felújítás után október 28-án megnyílt Bolsoj kísérletező rendezője, Dmitrij Csernyakov Glinka operáját merész, már-már frivol változtatásokkal állította színre. A hagyományokat felrúgó rendező munkái nem először váltottak ki botrányt. Mihail Petrenkóval és Albina Sagimuratovával a főszerepekben a klasszikus Puskin-mese egyfajta vízióvá változott. Az első és utolsó szín kivételével, amely a klasszikus hagyományokat követte, a többi már napjaink realitását tükrözte. Csernomor cár világa  pszichiátriai klinikára hasonlított, Najna varázslónő udvarában mai  öltözékben zsonglőrködtek, táncoltak, görkorcsolyáztak, és közben a kórusbetétek is elhangzottak. 

Ahogy legördült a függöny, a közönség két táborra oszlott. Egymást túlharsogva kiabálták: szégyen és bravó, de közösen tapsolták meg az operaénekesek, a kórus és a Bolsojban először vezénylő karmestert, Vlagyimir Jurovszkijt. Ő  azt nyilatkozta a rendezőről: "Érdekes Dmitrijjel dolgozni, nem zavar, hogy nehéz a természete".

A bemutatón az orosz kulturális élet krémje és elismert szakemberei mellett ott volt a madridi királyi színház, a Teatro Real igazgatója, Gerard Mortier és a Párizsi Nemzeti Opera igazgatója, Brigitte Lefevre is. Mindketten el voltak ragadtatva a Glinka opera különleges feldolgozásától. "Ez az igazi opera, a totális színház!". " Bátor és szép előadás volt"- nyilatkozták. Operaszakírók szerint a Csernyakov-féle Ruszlán és Ludmilla rendezésnek várhatóan nagyobb sikere lesz külföldön, mint a Bolsoj nagyszínpadán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.