Zenés színház

Vegyes fogadtatás a Bolsoj premierjén

2011.11.03. 11:00
Ajánlom
Vegyes érzelmekkel fogadta szerda este a közönség a felújítás után megnyitott moszkvai Nagyszínház első premierjét, a Ruszlán és Ludmilla című operát.

"Bravó és szégyen" - így adott hangot véleményének a bemutató közönsége. A hatéves felújítás után október 28-án megnyílt Bolsoj kísérletező rendezője, Dmitrij Csernyakov Glinka operáját merész, már-már frivol változtatásokkal állította színre. A hagyományokat felrúgó rendező munkái nem először váltottak ki botrányt. Mihail Petrenkóval és Albina Sagimuratovával a főszerepekben a klasszikus Puskin-mese egyfajta vízióvá változott. Az első és utolsó szín kivételével, amely a klasszikus hagyományokat követte, a többi már napjaink realitását tükrözte. Csernomor cár világa  pszichiátriai klinikára hasonlított, Najna varázslónő udvarában mai  öltözékben zsonglőrködtek, táncoltak, görkorcsolyáztak, és közben a kórusbetétek is elhangzottak. 

Ahogy legördült a függöny, a közönség két táborra oszlott. Egymást túlharsogva kiabálták: szégyen és bravó, de közösen tapsolták meg az operaénekesek, a kórus és a Bolsojban először vezénylő karmestert, Vlagyimir Jurovszkijt. Ő  azt nyilatkozta a rendezőről: "Érdekes Dmitrijjel dolgozni, nem zavar, hogy nehéz a természete".

A bemutatón az orosz kulturális élet krémje és elismert szakemberei mellett ott volt a madridi királyi színház, a Teatro Real igazgatója, Gerard Mortier és a Párizsi Nemzeti Opera igazgatója, Brigitte Lefevre is. Mindketten el voltak ragadtatva a Glinka opera különleges feldolgozásától. "Ez az igazi opera, a totális színház!". " Bátor és szép előadás volt"- nyilatkozták. Operaszakírók szerint a Csernyakov-féle Ruszlán és Ludmilla rendezésnek várhatóan nagyobb sikere lesz külföldön, mint a Bolsoj nagyszínpadán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.