Zenés színház

Velence-Saigon expressz

2011.03.19. 23:07
Ajánlom
Be brave! Be a winner! – áll az Egy éj Velencében előadás flipperasztalt formázó díszletén, ahol az operettszínházi Miss Saigon-meghallgatás harmadik fordulóját tartották.

A tét növekedésével a hangulat is feszültebbé vált, az izgalom jobban kiült az arcokra, amint a színpadi fénybe lépve a nézőtér sötétjével találkoztak a szerepekre pályázók. Volt, aki láthatóan csak a lelke moziján játszotta végig a szöveget, azaz egyhelyben állva, kevés gesztussal adta elő a dalt, és a hangjába igyekezett sűríteni az érzelmeket, mások életre keltve a képet mindent expresszív módon fejeztek ki. Melyik vajon a nyerő stratégia? Ezúttal nem derült ki, hiszen nem ismerjük még a válogatás eredményét, a miheztartáshoz legyen elég egy, a nézőtér sötétjéből felhangzó "higgyél a zenében" instrukció. (Kerényi Miklós Gábortól, persze, aki egy önfeledt pillanatában még arra is képes, hogy György Rózsa Sándornak vokálozzon.)

Ebben a fordulóban egyébként meglepő módon - és nem csupán a laikus számára, hanem a sokat látott, tapasztalt szakemberek is csodálkoztak - többen, akiknek a másodikban úgy tűnt, "megvan" a szerep, itt kevesebbet nyújtottak. Pillanatnyi indiszpozíció lehetett az ok, vagy az előző alkalommal tanult "meghallgatás-színész(nő)" kifejezés elé odatehetjük az egykörös, kétkörös jelzőt? Ez a kérdés is marad addig költői, míg a végleges szereposztást meg nem tudjuk. (Illetve ez így nem igaz, mert az egyik biztos pont Dolhai Attila, aki Christ alakítja majd Sopronban, és aki ezen a délutánon néhány dal erejéig beugrott Fekete Kovács Veronika Kimje és Nádasi Veronika Ellenje mellé egy kicsit konfrontálódni.)

A jelöltek között ezúttal is láttunk vezető színészeket, azokat, akiknek a neve - és persze teljesítménye - képes eladni egy produkciót, és ismét, vagy talán inkább pontosabb, ha azt mondom: még mindig találkoztunk a feltörekvő generáció képviselőivel. Előbbi természetes, utóbbi pedig dicséretes és biztató a zenés színház szempontjából. Különös annak a kémiája, amikor egymással énekelnek duettet, az, ahogyan a versengés átalakul egyfajta segítő mester-tanítvány viszonnyá.

Újra és újra ugyanazokat a dalokat éneklik a színpadon, valahogy mégsem lehet megunni azt, amit Schönberg és Boublil írt. Van, hogy megáll a levegő, és van, hogy tapsra lendülne a kéz. Természetesen nekem is vannak favoritjaim, de bárkinek is fut tovább a film, a londoni jogtulajdonosok bólintása után nagy, ám hálás feladat vár rá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.