Zenés színház

Verdi Aidáját mutatják be jövőre a Szentmargitbányai Kőfejtőben

2023.11.15. 14:05
Ajánlom
A 2024-es nyári szezonban Giuseppe Verdi remekművét, az Aidát tűzik műsorra a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán. Verdi időtlennek számító klasszikusát legutoljára 2014-ben láthatta itt a nagyközönség. A jövő évi produkciónak Thaddeus Strassberger lesz a rendezője, míg a jelmezeket Giuseppe Palella tervezi majd – mindketten a 2021-es Turandot előadásán dolgoztak már a kőfejtőben. A premiert 2024. július 10-re tűzték ki.

Strassberger és Palella jól bevált kettőse 2021-ben ázsiai hangulatot varázsolt a színpadra, jövőre pedig a fáraók Egyiptomába, Aida, a rabszolgalány és Radames, a hadvezér szerelmi drámájába kalauzolják el a hallgatóságot. Thaddeus Strassberger látványos színpadképében az olasz Giuseppe Palella pompás jelmezkreációt láthatják majd, akit

számos díjjal tüntettek ki, 2019-ben neki ítélték oda a legjobb jelmezért járó Abbiati-díjat, és 2023-ban az Év jelmeztervezője címet nyerte el.

Egyedi és részletgazdag jelmezei mindig harmonizálnak a színpadképpel. A fénytechnika és az effektek tervezésére Driscoll Otto világítástervezőt kérték fel. A vízeffektekért a CRYSTAL csapata felel majd. A Media Apparat csapatának videómunkáit már négy operaprodukcióban láthattuk, legutóbb a Turandotban, most pedig az ókori Egyiptom hangulatát kell majd a színpadra varázsolniuk. Egymás után harmadszorra irányítja majd Ran Arthur Braun az egyes jeleneteket látványos elemekkel aláfestő és teljes erőbedobással dolgozó kaszkadőrök csapatát.  

„Nagy várakozással tekintünk erre az új Aida-produkcióra, a művet pontosan tíz év elteltével visszük itt, Szentmargitbányán újra színre. Verdi 1870-ben, e remekműve komponálásakor már 24 operát szerzett, és betöltötte 56. életévét. Az Egyiptom és Etiópia között zajló háborút leíró librettó elolvasása után azonban újra fellángolt benne az alkotási vágy. Az Aida látványos szertartások és pompás bevonulások kulisszájában játszódó, személyes tragédiák sorozata:

egyfelől trombitákkal és dobokkal színezett, diadalmas jelenetek, másrészt a szerelmesek belső, a vonósokkal és fafúvósokkal érzékeltetett vívódásai állnak.

Meggyőződésem, hogy jövőre ismét elvarázsoljuk a látogatókat ezzel a háborús körülmények között zajló szerelmi történettel”fejtette ki Daniel Serafin, a Szentmargitbányai Kőfejtő operajátékainak intendánsa.

SzentmargitbanyaAida2-135613.jpg

Giuseppe Palella jelmezterve (Fotó/Forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

A mexikói származású Iván López-Reynoso áll majd a karmesteri pultnál, aki kezdetben Gellya Dubrovánál tanult hegedülni és Alexander Pashkovnál zongorázni, a kórusvezetést Jorge Medinánál sajátította el, zenekari karmesteri tanulmányait kitüntetéssel végezte Gonzalo Romeunál. Jövő nyáron először vezényli majd a szentmargitbányai operaelőadás nemzetközi élvonalbeli operaénekesekből álló csapatát. 

Aida, az etióp királylány szerepében három kitűnő szopránt hallhatunk majd, Leah Crocettót, a 2022-es Nabuccóban brillírizó Ekaterina Sannikovát, valamint Leah Gordont. A Grammy-díjas Leah Crocetto legutóbb 2023 júniusában, a Sydney-i Operaház színpadán alakította óriási sikerrel Aida szerepét. Radames hadvezér szerepét három fiatal tenor, Hovhannes Ayvazyan, Jorge Puerte és Mikheil Sheshaberidze alakítja. Aida riválisát, Amnerist, Raehann Bryce-Davis, Kseniia Nikolaieva és Sofija Petrović keltik életre. Amonasro etióp király szerepében Leo Ant valamint Nagy Zoltánt láthatjuk majd, Ramfis főpap szerepén pedig Jongmin Park és Insung Sim osztoznak majd. Ivan Zinoviev és Artyom Wasnetsov alakítják az egyiptomi királyt.  A főpapnő szerepében a csodás Melissa Purnellt hallhatjuk majd.  A fellépők közül hárman, Jongmin Park (Zakariás, Nabucco 2022), Ivan Zinoviev (Moralès, Carmen, 2023, Baal főpapja, Nabucco 2022), valamint Leo An (Nabucco, Nabucco 2022, Ping, Turandot 2021) korábbi sikeres fellépéseiknek köszönhetően kaptak most is meghívást. 

A magyar zenészekből álló Piedra Fesztiválzenekar lesz a következő évben is az operaelőadások rezidens zenekara, az ő előadásukban csendülnek fel Aida lírikus áriái, Radames románca, vagy a második felvonás győzelmi jelenete. A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli.

Az előadásokról további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Az előadás alkotói a díszlettervvel (fotó/forrás: Szentmargitbányai Kőfejtő)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.
Zenés színház hír

A Magyar Rádió Énekkara a bergamói Donizetti Operafesztiválon lép fel

Az együttes a zeneszerző Alfredo il Grande című operájában működik közre, november 19-én és 24-én. A meghívást Riccardo Frizzától, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezető karmesterétől kapták, aki egyben a fesztivál zeneigazgatója is.