Zenés színház

Verdi Don Carlosa új rendezésben a Metropolitanben

2010.11.27. 10:07
Ajánlom
Új rendezésben láthatják az operabarátok e héttől Verdi Don Carlos című, monumentális zenedrámáját a New York-i Metropolitan Operában.

Az első beszámolók Ferruccio Furlanetto teljesítményét emelik ki II. Fülöp szerepében, ezt a magyar nézők a december 11-i élő közvetítés során a Művészetek Palotájában, illetve a 19-i ismétléskor az Uránia Nemzeti Filmszínházban ellenőrizhetik le.

A MET legfrissebb premierjét a brit Nicholas Hytner rendezte. Szellemiségéről a magyar publikum valamelyes benyomást szerezhetett, amikor a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével Mozart Cosí fan tuttéjét, a glyndebourne-i fesztivál produkció szűkített verzióját adta elő. Hytner Don Carlosában a látvány modern; egyes képi utalások például az Escorialra vagy a Szent Jusztin Székesegyházra, valamint a kosztümök teljesen hitelesek. Ha Hytner nem is szárnyalja túl, de versenyre kel Zeffirelli, illetve Otto Schenk éveken át játszott rendezésével; ezt jelezte a premier utáni taps, amely a produkciós csapatnak jutott.

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74

Metropolitan Opera, New York

Verdi ötórás, öt felvonásos és wagneri méretű alkotását eredetileg párizsi felkérésre írta 1867-ben, majd a milanói Scala számára négy felvonásosra rövidítette a darabot. A MET-ben szinte hagyomány, hogy egy köztes megoldással az első, a Fontainebleau-i képet játsszák, de a balettbetéteket nem. Hytner lemondott a hosszadalmas kezdésről és egy rövid bevezető után indította a cselekményt.

Ferruccio Furlanettót az első kritikák kimagaslónak tartják II. Fülöp király szerepében, elismerik Simon Keenlyside (Posa márki) és a címszerepben Roberto Alagna teljesítményét. Udvariasan kellemes jelenségnek értékelik Anna Szmirnovát Eboli hercegnőként, de „a színvonal kiegyensúlyozottságát csorbítja Marina Poplavszkaja merev Valois Erzsébetje, főként azért, mert túl sok vibratóval énekel, a magasságai élesek".

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.