Zenés színház

Verdi: Traviata

2006.09.14. 00:00
Ajánlom
Ma lép színpadra Rost Andrea Violetta szerepében a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Olyan világhírű énekesek lesznek a partnerei, mint Giuseppe Sabbatini vagy Anthony Michaels-Moore. A koncert este hétkor kezdődik.

A. D.: Alexandre Dumas és Armand Duval, A kaméliás hölgy írója és férfi főhőse monogramjának egyezése nem a véletlen műve. Az ifjabbik Dumas saját életéből merítette regénye, illetve drámája történetét. A francia író húszéves volt, amikor beleszeretett Párizs híres kurtizánjába, az ugyancsak húszesztendős Marie Duplessis-be. Viharos kapcsolatuk kilenc hónapig tartott, ám a lány – hogy megszokott, fényűző életének költségei biztosítva legyenek – továbbra is fogadta gazdag szeretőit.

Dumas ezt nem volt képes elviselni. „Kedves Marie, nem vagyok elég gazdag, hogy úgy szeressem, ahogy én akarnám, és nem vagyok elég szegény hozzá, hogy úgy hagyjam magam szeretni, ahogy Ön kívánja” – írta keserűen. Szakítottak, majd Marie két évvel később tüdőbajban meghalt. Kész regény… A kaméliás hölgy azonban azáltal, hogy Dumas rendkívüli szociális érzékenységgel nyúlt a témához, jóval fölébe emelkedik a kor szentimentális kurtizántörténeteinek. Az író a regényben Marguerite (azaz Marie) jellemének árnyoldalait is bemutatja ugyan, de minduntalan felhívja az olvasó figyelmét arra, hogy hősnője életének kisiklásában a társadalomnak is óriási felelőssége van.

Verdi 1852-ben Párizsban látta a drámát, s az mélyen megérintette. (Ebben feltehetően az is közrejátszott, hogy ő maga ekkor már négy éve „vadházasságban” élt Giuseppina Strepponi énekesnővel, és ezzel óriási botrányt kavart Sant' Agata-i birtokán.) Elhatározta, hogy operát ír A kaméliás hölgyből, amelyet 1853-ban La traviata (azaz „A megtévedt nő”) címmel mutattak be Velencében.

Az opera nagyot bukott, mivel a főhősnőt, Violettát egy feltűnően kövér hölgy énekelte, hiteltelenné téve a tüdőbajtól sorvadozó, törékeny figurát. A felkavaró, tragikus szépségű opera azonban hamarosan meghódította a közönséget, s napjainkban is az egyik legnépszerűbb Verdi-alkotás.

Aki úgy tudja magáról, hogy nem szereti az operákat, mert életszerűtlenek, unalmasak és feleslegesen hosszúak, nézze meg a Traviatát – nagyon meg fog lepődni!

Szövegét írta: Francesco Maria Piave
Háromfelvonásos opera Ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című színműve nyomán, részben szcenírozott előadás olasz nyelven.

ViolettaRost Andrea
AlfredoGiuseppe Sabbatini
GermontAnthony Michaels-Moore
Km.:Miskolci Szimfonikus Zenekar
Vez.:Marco Boemi

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.