Zenés színház

Verdi: Traviata

2012.02.27. 17:08
Ajánlom
A Traviata bemutatása idején felháborodást keltett - március 25-én az Operaházban azonban garantált a siker.

Különös, hogy Verdi úgynevezett középső korszakának három operája - a Rigoletto, A trubadúr és a Traviata - ma már a klasszikus operaházi repertoár gerincét alkotják, megszületésük idejében azonban zömmel sikertelen, témáikat tekintve óriási felháborodást keltő alkotások voltak. Egy púpos bolond, egy cigányasszony, vagy egy kurtizán főhősként (hősnőként) való felléptetése az 1850-es évek operaszínpadán majdhogynem a botránnyal volt egyenlő. Különösen azért, mert az alapvető mondanivalója ezeknek a műveknek épp a periférikus jellemeknek a társadalmi normákkal szembeni erkölcsi felsőbbségét hirdette.

Traviata (a tévedt, bukott nő), a kurtizán - ifj. Alexander Dumas kaméliás hölgyének zenés színpadi transzformációja -, emberi méltóságát tekintve felette áll a párizsi nagypolgárság dekadens szalonjainak, sőt, több helyzetben úgy tűnik, hogy tartása nagyobb a fia reputációját féltő tisztes polgári férfiúnál, vagy magánál a lobbanékony fiatalembernél, a szeretőjénél is. A darab fogadtatásában fontos szerepet játszott, hogy operatragédiák színpadán addig még soha nem jelent meg kortárs, polgári témát feldolgozó alkotás, ráadásul ilyen üzenettel. A zenéből pedig kitűnik, hogy Verdi a mű központi figurájával mennyire mélyen tudott azonosulni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Vizuál

Juliette Binoche, Bill Murray, Edward Norton új filmjeivel kezdődik a Titanic Fesztivál

Sztárparádéval nyílik meg október 21-én, hétfőn a 26. Titanic Filmfesztivál, amelynek két helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a budapesti Francia Intézet lesz.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.