Zenés színház

Verdi-Wagner operagála

2013.09.02. 15:45
Ajánlom
2013-ban kettős évfordulót ünnepel a zenei világ, Giuseppe Verdi születésének 200., valamint Richard Wagner halálának 130. évfordulóját. A két zseniális romantikus zeneszerzőről, a XIX. század két meghatározó operazsenijéről a Duna Szimfonikus Zenekar Őszi bérletsorozatának szeptember 20-i koncertjén emlékezik meg. A Verdi-Wagner emlékesten az Adrigán Judit vezette Bel Canto Operatársulat tagjai énekelnek. Vezényel: Deák András

Szinte hihetetlen, de a XIX. század két legjelentősebb és leghíresebb operaszerzője, Giuseppe Verdi és Richard Wagner sohasem találkozott egymással. Pedig mindketten sokat utaztak egymás országában és sokáig éltek. Valószínűleg életformájuk különbözősége mellett (Verdi - Wagnerrel ellentétben - visszavonultságban élt) az is közrejátszott abban, hogy elmaradt a személyes találkozás, hogy nem voltak túl jó véleménnyel egymás munkájáról.

Verdit nyugtalanította Wagner operáinak egyre erőteljesebb szimfonikus jellege, Wagnert viszont közömbösen hagyta Verdi művészete. Verdi egészen biztosan értesült a bayreuthi Wagner-játékok hangos sikeréről, Wagner pedig arról, hogy az olaszok számára akkoriban nem igen létezett más zeneszerző, mint Verdi. Egy évben születtek (1813), de Verdi 18 évvel túlélte német pályatársát, akit a végzet különös játékaként Velencében ért a halál, 1883-ban. A zenetörténészek szerint a két mester művészete öregkorukra - minden különbözőségük ellenére is - összeért.

A helyesen válaszolók közül hárman boldog tulajdonosai lehetnek a Duna Szimfonikus Zenekar Keringővarázs c. kiadványának, illetve szeptember 20-án ketten partnerükkel ellátogathatnak a Verdi-Wagner operagála c. koncertre.

Kérdésünk: Mikor született Giuseppe Verdi és Richard Wagner?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.