Zenés színház

Versailles és Budapest – Charpentier és Alföldi

2006.02.05. 00:00
Ajánlom
A versailles-i királyi kastély minden évben fesztivált rendez a barokk zene legjobbjainak részvételével, ám első alkalommal állított fel koprodukcióban operát külföldi partnerrel.

Ez a megtiszteltetés magyar művészeknek jutott, akik 2005. decemberében a Versailles-i Kastélyban francia kollégáikkal közösen mutatták be Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) Trois histoires sacrées című, három történetből álló darabját.

A Mors Saulis et Jonathae (Saul és Jonathas halála) az azonos című, 1688-ban írt tragédia rövid változatának tekinthető. A Dialogus inter angelus et pastores egyike annak a számos karácsonyi pásztorjátéknak, amelyeket a jezsuiták zeneszerzője latinul és franciául írt. Az utolsó darab a Caedes sanctorum Innocentium (A szent ártatlanok lemészárlása), mely a zeneszerző egyik legnagyobb hatású egyházi darabja.

A produkció létrejöttét két éves kutatómunka előzte meg Versailles-ban és Budapesten. A barokk kutatóközpont által nemrég felfedezett és rekonstruált darabokat a versailles-i kastélyban működő, világhírű Barokk Zenei Központ (barokk kutató, oktató és produkciókat bemutató komplexum) zeneigazgatója, Olivier Schneebeli dirigálja az intézmény által képzett szólisták és énekkar, valamint az általuk választott magyar zenekar részvételével. Három magyar táncos szólistának is lehetősége nyílik arra, hogy részt vegyen az előadásban. A közös művészi munka közel egy éve tart. A rendező, Alföldi Róbert szintén egy éve dolgozik együtt a francia karmesterrel és a koreográfussal.

A magyarországi bemutatóra a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor március 20-án a Thália Színházban 19:30-tól. (Másnap ugyanott ismét előadják a művet). Közreműködik: Les Pages et les Chantres – a Versailles-i Barokk Zenei Központ énekkara és gyermekkara, Savaria Baroque Orchestra (zenei vezető: Németh Pál), Cyril Auvity (kontratenor), Jean-Francois Novelli (bariton), Marc Labonnette (bassz-bariton), Gergye Krisztián, Szabó Csongor, Zambrzycki Ádám (tánc). Koreográfus: Francoise Deniau (Párizsi Opera). Világítástervező: Daniel Brochier.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.