Zenés színház

Versailles és Budapest – Charpentier és Alföldi

2006.02.05. 00:00
Ajánlom
A versailles-i királyi kastély minden évben fesztivált rendez a barokk zene legjobbjainak részvételével, ám első alkalommal állított fel koprodukcióban operát külföldi partnerrel.

Ez a megtiszteltetés magyar művészeknek jutott, akik 2005. decemberében a Versailles-i Kastélyban francia kollégáikkal közösen mutatták be Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) Trois histoires sacrées című, három történetből álló darabját.

A Mors Saulis et Jonathae (Saul és Jonathas halála) az azonos című, 1688-ban írt tragédia rövid változatának tekinthető. A Dialogus inter angelus et pastores egyike annak a számos karácsonyi pásztorjátéknak, amelyeket a jezsuiták zeneszerzője latinul és franciául írt. Az utolsó darab a Caedes sanctorum Innocentium (A szent ártatlanok lemészárlása), mely a zeneszerző egyik legnagyobb hatású egyházi darabja.

A produkció létrejöttét két éves kutatómunka előzte meg Versailles-ban és Budapesten. A barokk kutatóközpont által nemrég felfedezett és rekonstruált darabokat a versailles-i kastélyban működő, világhírű Barokk Zenei Központ (barokk kutató, oktató és produkciókat bemutató komplexum) zeneigazgatója, Olivier Schneebeli dirigálja az intézmény által képzett szólisták és énekkar, valamint az általuk választott magyar zenekar részvételével. Három magyar táncos szólistának is lehetősége nyílik arra, hogy részt vegyen az előadásban. A közös művészi munka közel egy éve tart. A rendező, Alföldi Róbert szintén egy éve dolgozik együtt a francia karmesterrel és a koreográfussal.

A magyarországi bemutatóra a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor március 20-án a Thália Színházban 19:30-tól. (Másnap ugyanott ismét előadják a művet). Közreműködik: Les Pages et les Chantres – a Versailles-i Barokk Zenei Központ énekkara és gyermekkara, Savaria Baroque Orchestra (zenei vezető: Németh Pál), Cyril Auvity (kontratenor), Jean-Francois Novelli (bariton), Marc Labonnette (bassz-bariton), Gergye Krisztián, Szabó Csongor, Zambrzycki Ádám (tánc). Koreográfus: Francoise Deniau (Párizsi Opera). Világítástervező: Daniel Brochier.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Könyv

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.