Zenés színház

Veszélyben a Salzburgi Ünnepi Játékok?

2014.04.25. 13:18
Ajánlom
Több millió euró állami támogatásra van szüksége a fennmaradáshoz a világ egyik legjelentősebb zenei-, opera- és színházi fesztiváljának, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak - jelentette ki egy lapinterjúban a fesztivál elnöke és pénzügyi igazgatója.

"Nem hallgathatok tovább. Következetesebb finanszírozásra van szükségünk" - mondta Helga Rabl-Stadler az interjúban, amely a Salzburger Nachrichten című helyi lapban jelent meg csütörtökön. - A fesztivál puszta léte forog kockán - mondta. A lap szerint a tavalyi fesztivál 1,3 millió euró veszteséggel zárt annak ellenére, hogy rekordot döntöttek a jegyeladásból származó bevételek és a szponzori támogatások is.

Az 1920-ban alapított fesztivál erre az évre nullszaldós mérlegre számít, a Salzburger Nachrichten szerint azonban ez a prognózis "irreális bevételi becsléseken" alapul.

Az osztrák állam évente 13,5 millió euróval támogatja a fesztivált, amely idén július 18. és augusztus 31. között zajlik. Az állami támogatás összege gyakorlatilag nem változott 1998 óta, s az inflációt figyelembe véve ez reálértében 34 százalékos csökkenést jelent - mondta el az elnök.

Helga Rabl-Stadler szerint a 2013-ban 65 millió euróból (20 milliárd forint) gazdálkodó fesztiválnak az elkövetkező években kevesebb mint 60 millió euró alá kell szorítania a kiadásait, ami kevesebb előadást jelent.

A megszorító politika folytatása veszélyezteti a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, mint a világ legjobb fesztiváljának az imázsát - fogalmazott az elnök.

A Salzburger Nachrichten kimutatása szerint az Ünnepi Játékokon egy-egy belépőjegyet csak 50 euróval (15 ezer forint) dotálnak közpénzből, miközben a bécsi Burgtheater jegyeihez 120, a berlini Staatsoperbe szóló jegyekhez pedig 250 euróval (77 ezer forint) járul hozzá az állam, illetve a szponzorok.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.