Zenés színház

Veszélyben a Salzburgi Ünnepi Játékok?

2014.04.25. 13:18
Ajánlom
Több millió euró állami támogatásra van szüksége a fennmaradáshoz a világ egyik legjelentősebb zenei-, opera- és színházi fesztiváljának, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak - jelentette ki egy lapinterjúban a fesztivál elnöke és pénzügyi igazgatója.

"Nem hallgathatok tovább. Következetesebb finanszírozásra van szükségünk" - mondta Helga Rabl-Stadler az interjúban, amely a Salzburger Nachrichten című helyi lapban jelent meg csütörtökön. - A fesztivál puszta léte forog kockán - mondta. A lap szerint a tavalyi fesztivál 1,3 millió euró veszteséggel zárt annak ellenére, hogy rekordot döntöttek a jegyeladásból származó bevételek és a szponzori támogatások is.

Az 1920-ban alapított fesztivál erre az évre nullszaldós mérlegre számít, a Salzburger Nachrichten szerint azonban ez a prognózis "irreális bevételi becsléseken" alapul.

Az osztrák állam évente 13,5 millió euróval támogatja a fesztivált, amely idén július 18. és augusztus 31. között zajlik. Az állami támogatás összege gyakorlatilag nem változott 1998 óta, s az inflációt figyelembe véve ez reálértében 34 százalékos csökkenést jelent - mondta el az elnök.

Helga Rabl-Stadler szerint a 2013-ban 65 millió euróból (20 milliárd forint) gazdálkodó fesztiválnak az elkövetkező években kevesebb mint 60 millió euró alá kell szorítania a kiadásait, ami kevesebb előadást jelent.

A megszorító politika folytatása veszélyezteti a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, mint a világ legjobb fesztiváljának az imázsát - fogalmazott az elnök.

A Salzburger Nachrichten kimutatása szerint az Ünnepi Játékokon egy-egy belépőjegyet csak 50 euróval (15 ezer forint) dotálnak közpénzből, miközben a bécsi Burgtheater jegyeihez 120, a berlini Staatsoperbe szóló jegyekhez pedig 250 euróval (77 ezer forint) járul hozzá az állam, illetve a szponzorok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.