Zenés színház

Vezetőváltás készül Bayreuth-ban

2013.08.28. 12:04
Ajánlom
Intenzív párbeszéd folyik a Bayreuth-i Ünnepi Játékok jelenlegi vezetői és a fesztivált működtető gazdasági társaság között arról, ki kap főszerepet 2015 után a fesztivál vezetésében - jelentette be kedden Georg von Waldenfels, az ünnepi játékok mellett álló baráti társaság szóvivője.

2008-ban teljesült az ünnepi játékokat több mint ötvenöt éven át vezető Wolfgang Wagner óhaja, amikor két lányát, Eva Wagner-Pasquier-t és Katharina Wagnert nevezték ki a szokásos hét évre a játékok társintendánsainak. Katharina Wagner néhány hónappal ezelőtt egy interjúban meglebegtette: máshová szerződne Bayreuth-ból 2015 után, döntése a kondícióktól függ.

A féltestvérek fesztiváljainak mérlege a baráti társaság szerint jórészt pozitív, bár az idei Ring-ciklus heves vitákat váltott ki. A konzervatívabb darabokhoz szokott közönség a berlini Volksbühne rendezőjét, Frank Castorfot percekig tartó füttykoncerttel fogadta a színpadon (jóllehet a karmester, Kirill Petrenko sikert aratott).

Az idei fesztivált augusztus 28-án záró és a jövő évit megnyitó Tannhäuser-előadással kapcsolatban a társaság megjegyezte, hogy a 2011-es botrányos premier óta kevés az ellenállás a közönség körében. A 2010-es, szintén vitákat kiváltó Lohengrint is elfogadta mára a publikum, ebben része van annak, hogy Klaus Florian Vogt és Annette Dasch operaénekesek örök kedvencek a Zöld Dombon. Emellett egyértelmű sikernek tartják a Katharina Wagner által bevezetett, Wagner gyermekeknek című sorozatot is. Szintén a pozitívumok közé sorolható, hogy bár a fő támogató, a Siemens kihátrált a fesztivál mögül, és így idén a Volksfestplatzon nem vetítettek élőben produkciót, helyette számos németországi moziban nézhették végig az érdeklődők a nyitóelőadást (A bolygó hollandit). A Wagner születésének 200. évfordulóján, május 22-én tartott ünnepség viszont a bírálók véleménye szerint furcsán érzelemmentesre sikeredett Bayreuth-ban.

A Festspielhaus rövidesen egy több millió eurós felújítás elé néz, így jövőre új bemutatót nem is terveznek a fesztiválon. Ezért a játékokat működtető gazdasági társaság vezetői és a bajor kulturális miniszter, Wolfgang Heubisch már most vállvetve keresik Eva és Katharina utódját. A miniszter közölte, hogy a bajor állam továbbra is támogatja a fesztivált.

A baráti társaság még idén szeretne döntést, és várja a kérdésben a szövetségi kormány és a város támogatását is. Wieland Wagner leánya, Nike neve ismét felvetődött, de ő idén veszi át a bonni Beethovenfest művészeti vezetését, Christian Thielemann karmester, a játékok zenei tanácsadója pedig aligha hogyja ott a zenekari árkot azért, hogy íróasztal mögé ülhessen. Valószínűsítik, hogy a most hatvannyolc éves Eva Wagner-Pasquier 2015-ben visszavonul, harmincöt éves féltestvére pedig teljesen elhagyja a játékteret. Utóbbi a mandátuma lejárta után még két évig biztosan jelen lesz a Zöld Dombon, 2015-re ugyanis új Trisztán és Izolda-produkciót terveznek, amelyet Katharina rendez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház varázsfuvola

Papagenóból Csubakka lesz ebben a Varázsfuvola-rendezésben

A legtöbbet fecsegő operahős szőrbundát és rózsaszín melllbimbókat kapott a Norvég Nemzeti Opera előadásában. Nézze meg a teljes előadást!
Zenés színház magazin

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Zenés színház opera

Edita Gruberová visszavonul

Utolsó operaelőadására készül a neves szlovák szopránénekesnő, aki a közelmúltban az Erkel Színházban is fellépett.
Zenés színház hír

101 éves korában elhunyt Bán Elemér operaénekes

A művészt a debreceni Csokonai Színház – melynek örökös tagja volt – saját halottjának tekinti.
Zenés színház hír

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.