Zenés színház

Vezetőváltás készül Bayreuth-ban

2013.08.28. 12:04
Ajánlom
Intenzív párbeszéd folyik a Bayreuth-i Ünnepi Játékok jelenlegi vezetői és a fesztivált működtető gazdasági társaság között arról, ki kap főszerepet 2015 után a fesztivál vezetésében - jelentette be kedden Georg von Waldenfels, az ünnepi játékok mellett álló baráti társaság szóvivője.

2008-ban teljesült az ünnepi játékokat több mint ötvenöt éven át vezető Wolfgang Wagner óhaja, amikor két lányát, Eva Wagner-Pasquier-t és Katharina Wagnert nevezték ki a szokásos hét évre a játékok társintendánsainak. Katharina Wagner néhány hónappal ezelőtt egy interjúban meglebegtette: máshová szerződne Bayreuth-ból 2015 után, döntése a kondícióktól függ.

A féltestvérek fesztiváljainak mérlege a baráti társaság szerint jórészt pozitív, bár az idei Ring-ciklus heves vitákat váltott ki. A konzervatívabb darabokhoz szokott közönség a berlini Volksbühne rendezőjét, Frank Castorfot percekig tartó füttykoncerttel fogadta a színpadon (jóllehet a karmester, Kirill Petrenko sikert aratott).

Az idei fesztivált augusztus 28-án záró és a jövő évit megnyitó Tannhäuser-előadással kapcsolatban a társaság megjegyezte, hogy a 2011-es botrányos premier óta kevés az ellenállás a közönség körében. A 2010-es, szintén vitákat kiváltó Lohengrint is elfogadta mára a publikum, ebben része van annak, hogy Klaus Florian Vogt és Annette Dasch operaénekesek örök kedvencek a Zöld Dombon. Emellett egyértelmű sikernek tartják a Katharina Wagner által bevezetett, Wagner gyermekeknek című sorozatot is. Szintén a pozitívumok közé sorolható, hogy bár a fő támogató, a Siemens kihátrált a fesztivál mögül, és így idén a Volksfestplatzon nem vetítettek élőben produkciót, helyette számos németországi moziban nézhették végig az érdeklődők a nyitóelőadást (A bolygó hollandit). A Wagner születésének 200. évfordulóján, május 22-én tartott ünnepség viszont a bírálók véleménye szerint furcsán érzelemmentesre sikeredett Bayreuth-ban.

A Festspielhaus rövidesen egy több millió eurós felújítás elé néz, így jövőre új bemutatót nem is terveznek a fesztiválon. Ezért a játékokat működtető gazdasági társaság vezetői és a bajor kulturális miniszter, Wolfgang Heubisch már most vállvetve keresik Eva és Katharina utódját. A miniszter közölte, hogy a bajor állam továbbra is támogatja a fesztivált.

A baráti társaság még idén szeretne döntést, és várja a kérdésben a szövetségi kormány és a város támogatását is. Wieland Wagner leánya, Nike neve ismét felvetődött, de ő idén veszi át a bonni Beethovenfest művészeti vezetését, Christian Thielemann karmester, a játékok zenei tanácsadója pedig aligha hogyja ott a zenekari árkot azért, hogy íróasztal mögé ülhessen. Valószínűsítik, hogy a most hatvannyolc éves Eva Wagner-Pasquier 2015-ben visszavonul, harmincöt éves féltestvére pedig teljesen elhagyja a játékteret. Utóbbi a mandátuma lejárta után még két évig biztosan jelen lesz a Zöld Dombon, 2015-re ugyanis új Trisztán és Izolda-produkciót terveznek, amelyet Katharina rendez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.
Zenés színház opera

Megházasodott Jonas Kaufmann

Elnézést a bulvárhírért, de sok Jonas Kaufmann-rajongó olvas minket, ezért nekik fontos lehet. A világhírű tenor elkelt!
Zenés színház magazin

Egy női párbaj és egy gyorsan megírt operett története: Luxemburg grófja

Újra látható az Operettszínházban Lehár Ferenc klasszikusa, a Luxemburg grófja, főszerepben Fischl Mónikával. Az ünnepelt énekesnőről és az öregecske udvarlójáról, és persze az igaz és nem annyira igaz szerelemről és a nagy tévedésekről szóló operett, a műfaj egyik legmulatságosabb története.