Zenés színház

Vezetőváltás készül Bayreuth-ban

2013.08.28. 12:04
Ajánlom
Intenzív párbeszéd folyik a Bayreuth-i Ünnepi Játékok jelenlegi vezetői és a fesztivált működtető gazdasági társaság között arról, ki kap főszerepet 2015 után a fesztivál vezetésében - jelentette be kedden Georg von Waldenfels, az ünnepi játékok mellett álló baráti társaság szóvivője.

2008-ban teljesült az ünnepi játékokat több mint ötvenöt éven át vezető Wolfgang Wagner óhaja, amikor két lányát, Eva Wagner-Pasquier-t és Katharina Wagnert nevezték ki a szokásos hét évre a játékok társintendánsainak. Katharina Wagner néhány hónappal ezelőtt egy interjúban meglebegtette: máshová szerződne Bayreuth-ból 2015 után, döntése a kondícióktól függ.

A féltestvérek fesztiváljainak mérlege a baráti társaság szerint jórészt pozitív, bár az idei Ring-ciklus heves vitákat váltott ki. A konzervatívabb darabokhoz szokott közönség a berlini Volksbühne rendezőjét, Frank Castorfot percekig tartó füttykoncerttel fogadta a színpadon (jóllehet a karmester, Kirill Petrenko sikert aratott).

Az idei fesztivált augusztus 28-án záró és a jövő évit megnyitó Tannhäuser-előadással kapcsolatban a társaság megjegyezte, hogy a 2011-es botrányos premier óta kevés az ellenállás a közönség körében. A 2010-es, szintén vitákat kiváltó Lohengrint is elfogadta mára a publikum, ebben része van annak, hogy Klaus Florian Vogt és Annette Dasch operaénekesek örök kedvencek a Zöld Dombon. Emellett egyértelmű sikernek tartják a Katharina Wagner által bevezetett, Wagner gyermekeknek című sorozatot is. Szintén a pozitívumok közé sorolható, hogy bár a fő támogató, a Siemens kihátrált a fesztivál mögül, és így idén a Volksfestplatzon nem vetítettek élőben produkciót, helyette számos németországi moziban nézhették végig az érdeklődők a nyitóelőadást (A bolygó hollandit). A Wagner születésének 200. évfordulóján, május 22-én tartott ünnepség viszont a bírálók véleménye szerint furcsán érzelemmentesre sikeredett Bayreuth-ban.

A Festspielhaus rövidesen egy több millió eurós felújítás elé néz, így jövőre új bemutatót nem is terveznek a fesztiválon. Ezért a játékokat működtető gazdasági társaság vezetői és a bajor kulturális miniszter, Wolfgang Heubisch már most vállvetve keresik Eva és Katharina utódját. A miniszter közölte, hogy a bajor állam továbbra is támogatja a fesztivált.

A baráti társaság még idén szeretne döntést, és várja a kérdésben a szövetségi kormány és a város támogatását is. Wieland Wagner leánya, Nike neve ismét felvetődött, de ő idén veszi át a bonni Beethovenfest művészeti vezetését, Christian Thielemann karmester, a játékok zenei tanácsadója pedig aligha hogyja ott a zenekari árkot azért, hogy íróasztal mögé ülhessen. Valószínűsítik, hogy a most hatvannyolc éves Eva Wagner-Pasquier 2015-ben visszavonul, harmincöt éves féltestvére pedig teljesen elhagyja a játékteret. Utóbbi a mandátuma lejárta után még két évig biztosan jelen lesz a Zöld Dombon, 2015-re ugyanis új Trisztán és Izolda-produkciót terveznek, amelyet Katharina rendez.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncert az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)