Zenés színház

Vígopera a cseh filmek stílusában – Az eladott menyasszony a Müpában

2022.02.24. 09:25
Ajánlom
Szente Vajk állítja színpadra Smetana Az eladott menyasszony című operáját február 26-án a Müpában, az előadáson Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar működik közre.

Bedřich Smetana 1866-ban befejezett művét, Az eladott menyasszonyt joggal tekinthetjük népi operának, másfelől sok szempontból követi a kor divatos német Singspieljeinek mintáit, de mai tudásunkkal a darabot vérbő, életigenlő, lendületes zenéjével, színpompás nagyjeleneteivel, fergeteges tánctételeivel akár a musical őseként is értelmezhetjük. A zeneszerző annyira el volt bűvölve a mesés történettől, hogy gyönyörű prelúdiumot komponált: az opera nyitánya később önálló koncertdarabként szerepelt.

Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy Hollerung Gábor a látványos, sodró lendületű musicalrendezéseiről híres Szente Vajkot kérte fel a produkció színrevitelére. A Budafoki Dohnányi Zenekar műhelye leporolta a darabot,

a készülő vadonatúj magyar változat a menzeli filmek világába helyezi át a történetet anélkül, hogy elrugaszkodna Smetana eredeti szándékaitól.

A zárt vidéki közösségbe érkező prágai ügyvéd, Dr. Kecal (Cser Krisztián) a község elöljárója, Mícha úr megbízásából azon munkálkodik, hogy Mícha fiát, az ügyefogyott Vašeket (Megyesi Zoltán) és a szerény körülmények között élő Krušináék híresen szép lányát, Mařenkát (Heiter Melinda) mielőbb összeházasítsa. A lány azonban fülig szerelmes a titokzatos Jeníkbe (Ódor Botond), akiről még ő maga sem tudja, hogy pontosan kicsoda.

Innen indul a bonyodalom – árulás, hazugság, félreértés, hisztéria, veszekedés, balhé –, mindez pedig a falu örökké kíváncsi, mindenről véleményt nyilvánító közösségének orra előtt zajlik.

Velük együtt szoríthatunk a szerelmeseknek az elkerülhetetlenül boldog vég reményében.

Az előadás Túri Lajos Péter koreográfiájával, táncművészek és a Magyar Légtornász Egyesület artistáinak közreműködésével, Turcsányi Ildikó új fordításában kerül színre.

Smetana: Az eladott menyasszony
február 26. 19:30, Müpa

Rendezte: Szente Vajk
Karmester: Hollerung Gábor

Közreműködik: Heiter Melinda, Ódor Botond, Cser Krisztián, Megyesi Zoltán
Budafoki Dohnányi Zenekar

Fejléckép: Cser Krisztián (fotó: Herman Péter)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.