Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

2020.01.23. 11:15
Ajánlom
A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

1940. január 23-án született Szombathelyen. Hat éves volt, amikor családjával és három testvérével Sümegre kerültek, Miller Lajos itt érettségizett. „Teljesen véletlen, hogy operaénekes lettem, a Testnevelési Főiskolára készültem” – nyilatkozta később. Elektroműszerésznek tanult, és a vonatfékező tanfolyamot is elvégezte, hátha állomásfőnök lesz belőle. Nem sikerült.

Meghallották viszont, hogy jól énekelt, így elment egy meghallgatásra a Zeneakadémiára. Ötszáz jelentkező közül hetet vettek fel, köztük őt.

1961-68 között tanult itt Sipos Jenő és első felesége, Dobránszky Zsuzsa tanítványaként. „A Jóisten a tenyerébe vett! Hét kemény évet töltöttem el itt, szorgalmasan készülve az akkor még bizonytalan jövőre.”

miller-lajos03-110940.jpg

Miller Lajos Cilea Adriana Lecouvreur című operájában (1992) (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház Archívuma)

Diploma után a Magyar Állami Operaházba került. Kezdőként Valentint, Wolframot, Don Giovannit, Anyegint, Silviot énekelt, e szerette volna felhívni magára a figyelmet, hogy több szerepet kapjon. Első komoly versenygyőzelme a G. Fauré-verseny volt Párizsban, 1974-ben, ahonnan elhozta a nagydíjat, a dalkategória első díját, és a Pompidu-különdíjat is. 1975-ben a trevisói Trubadúr-versenyen Luan grófjaként első díjat érdemelt, a zsűri fődöntnöke Mario del Monaco volt. A nyolcvanas években már nemzetközi karrier állt előtte, szerződtette volna német operaház is, viszont nem költözhetett külföldre. De nem is szeretett volna disszidálni, mondta, túlságosan hiányzott volna neki az ország. Vendégénekesként fellépett New Yorkban, Houstonban, Philadelphiában, Washingtonban és a Buenos Aires-i Teatro Colónban is. Főként Verdi-szerepeket énekelt (Macbeth, Don Carlos, A végzet hatalma, Ernani, Traviata, Simon Boccanegra). „Hamlet Horatiója, majd a Bánk bán Biberachja, a margitszigeti Faust Valentinja után elég korán Verdi Macbeth című operájának címszerepét osztották rám, ami az egyik legnehezebb, legigényesebb szerepe a bariton repertoárnak énekben és játékban egyaránt” – emlékezett vissza.

1986-ig volt az Opera társulatának tagja, ezt követően négy évig szabadfoglalkozású énekművész lett. A kilencvenes és a kétezres években egy-két szerepben látták még a nézők, 2007-ben vonult vissza a színpadtól.

miller-lajos-01-110939.jpg

Előadásra készülve: Miller Lajos 1999-ben, a Magyar Állami Operaházban (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház Archívuma)

Több díjban részesült: Liszt-díj, Székely Mihály-emlékplakett, Bartók Béla Pásztory Ditta-díj, valamint a legmagasabb állami kitüntetés, a Kossuth-díj tulajdonosa. 2008-ban a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta meg, 2009-től az Operaház Mesterművésze, 2014-től a Nemzet Művésze.

Ma nyugdíjasként vidéki otthonában, Markazon él feleségével, Szabó Katalinnal és kutyájukkal, Adéllal. Már nem énekel, csak helyi koncertek szervezésével foglalkozik, hogy az opera oda is eljusson, ahová amúgy nem jutna. „Túl vagyok egy infarktuson, küszködök néhány hasonló gyermekbetegséggel, úgyhogy már nem hiányzik az a feszültség, amit a színpad jelent, az meg különösen rossz lenne, hogy a gyerekek izgulnának értem!” – nyilatkozta tavaly. Fia, Miller Zoltán színművész lett.

„Én abból, ahogy valaki énekel, le tudom írni, hogy milyen ember az illető.

Az ember nem tudja saját magát meghazudtolni. Azok az érzelmek, amikkel rendelkezel, azok a színpadon kijönnek, sugároznak, ordítanak vagy taszítanak” – vallja.

(források: Operaház, Origo, Nők Lapja, Fidelio, Wiki, Heol)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Tenor Viñas nemzetközi énekversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.