Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

2020.01.23. 11:15
Ajánlom
A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

1940. január 23-án született Szombathelyen. Hat éves volt, amikor családjával és három testvérével Sümegre kerültek, Miller Lajos itt érettségizett. „Teljesen véletlen, hogy operaénekes lettem, a Testnevelési Főiskolára készültem” – nyilatkozta később. Elektroműszerésznek tanult, és a vonatfékező tanfolyamot is elvégezte, hátha állomásfőnök lesz belőle. Nem sikerült.

Meghallották viszont, hogy jól énekelt, így elment egy meghallgatásra a Zeneakadémiára. Ötszáz jelentkező közül hetet vettek fel, köztük őt.

1961-68 között tanult itt Sipos Jenő és első felesége, Dobránszky Zsuzsa tanítványaként. „A Jóisten a tenyerébe vett! Hét kemény évet töltöttem el itt, szorgalmasan készülve az akkor még bizonytalan jövőre.”

miller-lajos03-110940.jpg

Miller Lajos Cilea Adriana Lecouvreur című operájában (1992) (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház Archívuma)

Diploma után a Magyar Állami Operaházba került. Kezdőként Valentint, Wolframot, Don Giovannit, Anyegint, Silviot énekelt, e szerette volna felhívni magára a figyelmet, hogy több szerepet kapjon. Első komoly versenygyőzelme a G. Fauré-verseny volt Párizsban, 1974-ben, ahonnan elhozta a nagydíjat, a dalkategória első díját, és a Pompidu-különdíjat is. 1975-ben a trevisói Trubadúr-versenyen Luan grófjaként első díjat érdemelt, a zsűri fődöntnöke Mario del Monaco volt. A nyolcvanas években már nemzetközi karrier állt előtte, szerződtette volna német operaház is, viszont nem költözhetett külföldre. De nem is szeretett volna disszidálni, mondta, túlságosan hiányzott volna neki az ország. Vendégénekesként fellépett New Yorkban, Houstonban, Philadelphiában, Washingtonban és a Buenos Aires-i Teatro Colónban is. Főként Verdi-szerepeket énekelt (Macbeth, Don Carlos, A végzet hatalma, Ernani, Traviata, Simon Boccanegra). „Hamlet Horatiója, majd a Bánk bán Biberachja, a margitszigeti Faust Valentinja után elég korán Verdi Macbeth című operájának címszerepét osztották rám, ami az egyik legnehezebb, legigényesebb szerepe a bariton repertoárnak énekben és játékban egyaránt” – emlékezett vissza.

1986-ig volt az Opera társulatának tagja, ezt követően négy évig szabadfoglalkozású énekművész lett. A kilencvenes és a kétezres években egy-két szerepben látták még a nézők, 2007-ben vonult vissza a színpadtól.

miller-lajos-01-110939.jpg

Előadásra készülve: Miller Lajos 1999-ben, a Magyar Állami Operaházban (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház Archívuma)

Több díjban részesült: Liszt-díj, Székely Mihály-emlékplakett, Bartók Béla Pásztory Ditta-díj, valamint a legmagasabb állami kitüntetés, a Kossuth-díj tulajdonosa. 2008-ban a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta meg, 2009-től az Operaház Mesterművésze, 2014-től a Nemzet Művésze.

Ma nyugdíjasként vidéki otthonában, Markazon él feleségével, Szabó Katalinnal és kutyájukkal, Adéllal. Már nem énekel, csak helyi koncertek szervezésével foglalkozik, hogy az opera oda is eljusson, ahová amúgy nem jutna. „Túl vagyok egy infarktuson, küszködök néhány hasonló gyermekbetegséggel, úgyhogy már nem hiányzik az a feszültség, amit a színpad jelent, az meg különösen rossz lenne, hogy a gyerekek izgulnának értem!” – nyilatkozta tavaly. Fia, Miller Zoltán színművész lett.

„Én abból, ahogy valaki énekel, le tudom írni, hogy milyen ember az illető.

Az ember nem tudja saját magát meghazudtolni. Azok az érzelmek, amikkel rendelkezel, azok a színpadon kijönnek, sugároznak, ordítanak vagy taszítanak” – vallja.

(források: Operaház, Origo, Nők Lapja, Fidelio, Wiki, Heol)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.