Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

2020.01.23. 11:15
Ajánlom
A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

1940. január 23-án született Szombathelyen. Hat éves volt, amikor családjával és három testvérével Sümegre kerültek, Miller Lajos itt érettségizett. „Teljesen véletlen, hogy operaénekes lettem, a Testnevelési Főiskolára készültem” – nyilatkozta később. Elektroműszerésznek tanult, és a vonatfékező tanfolyamot is elvégezte, hátha állomásfőnök lesz belőle. Nem sikerült.

Meghallották viszont, hogy jól énekelt, így elment egy meghallgatásra a Zeneakadémiára. Ötszáz jelentkező közül hetet vettek fel, köztük őt.

1961-68 között tanult itt Sipos Jenő és első felesége, Dobránszky Zsuzsa tanítványaként. „A Jóisten a tenyerébe vett! Hét kemény évet töltöttem el itt, szorgalmasan készülve az akkor még bizonytalan jövőre.”

miller-lajos03-110940.jpg

Miller Lajos Cilea Adriana Lecouvreur című operájában (1992) (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház Archívuma)

Diploma után a Magyar Állami Operaházba került. Kezdőként Valentint, Wolframot, Don Giovannit, Anyegint, Silviot énekelt, e szerette volna felhívni magára a figyelmet, hogy több szerepet kapjon. Első komoly versenygyőzelme a G. Fauré-verseny volt Párizsban, 1974-ben, ahonnan elhozta a nagydíjat, a dalkategória első díját, és a Pompidu-különdíjat is. 1975-ben a trevisói Trubadúr-versenyen Luan grófjaként első díjat érdemelt, a zsűri fődöntnöke Mario del Monaco volt. A nyolcvanas években már nemzetközi karrier állt előtte, szerződtette volna német operaház is, viszont nem költözhetett külföldre. De nem is szeretett volna disszidálni, mondta, túlságosan hiányzott volna neki az ország. Vendégénekesként fellépett New Yorkban, Houstonban, Philadelphiában, Washingtonban és a Buenos Aires-i Teatro Colónban is. Főként Verdi-szerepeket énekelt (Macbeth, Don Carlos, A végzet hatalma, Ernani, Traviata, Simon Boccanegra). „Hamlet Horatiója, majd a Bánk bán Biberachja, a margitszigeti Faust Valentinja után elég korán Verdi Macbeth című operájának címszerepét osztották rám, ami az egyik legnehezebb, legigényesebb szerepe a bariton repertoárnak énekben és játékban egyaránt” – emlékezett vissza.

1986-ig volt az Opera társulatának tagja, ezt követően négy évig szabadfoglalkozású énekművész lett. A kilencvenes és a kétezres években egy-két szerepben látták még a nézők, 2007-ben vonult vissza a színpadtól.

miller-lajos-01-110939.jpg

Előadásra készülve: Miller Lajos 1999-ben, a Magyar Állami Operaházban (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház Archívuma)

Több díjban részesült: Liszt-díj, Székely Mihály-emlékplakett, Bartók Béla Pásztory Ditta-díj, valamint a legmagasabb állami kitüntetés, a Kossuth-díj tulajdonosa. 2008-ban a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta meg, 2009-től az Operaház Mesterművésze, 2014-től a Nemzet Művésze.

Ma nyugdíjasként vidéki otthonában, Markazon él feleségével, Szabó Katalinnal és kutyájukkal, Adéllal. Már nem énekel, csak helyi koncertek szervezésével foglalkozik, hogy az opera oda is eljusson, ahová amúgy nem jutna. „Túl vagyok egy infarktuson, küszködök néhány hasonló gyermekbetegséggel, úgyhogy már nem hiányzik az a feszültség, amit a színpad jelent, az meg különösen rossz lenne, hogy a gyerekek izgulnának értem!” – nyilatkozta tavaly. Fia, Miller Zoltán színművész lett.

„Én abból, ahogy valaki énekel, le tudom írni, hogy milyen ember az illető.

Az ember nem tudja saját magát meghazudtolni. Azok az érzelmek, amikkel rendelkezel, azok a színpadon kijönnek, sugároznak, ordítanak vagy taszítanak” – vallja.

(források: Operaház, Origo, Nők Lapja, Fidelio, Wiki, Heol)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.
Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.