Zenés színház

Világhírű operával nyit újra az Erkel Színház

2021.05.21. 14:50
Ajánlom
Umberto Giordano Andrea Chénier-jének bemutatójával nyitja meg kaput az Erkel Színház, de az Operaház az online közvetítések kedvelőire is gondolt: a pünkösdi hétvégén két keresztmetszetet is láthatnak a nézők.

Az utolsó mondatok mindig jelentőségteljesek, különösen, ha emberéletek múlnak rajtuk. Andrea Chénier vádlója állítólag ezekkel a szavakkal küldte halálba a francia forradalom eszméinek szimpatizánsát:

„A forradalomnak nincs szüksége költőkre!”

Giordano az 1896-ban bemutatott művében eltávolodik a valóságtól, és egy tragikus szerelmi háromszög-történetet ír a költő-publicista személye köré, miközben zenéjével megidézi a forradalom Párizsának légkörét. Felcsendülnek többek között a La Marseillaise dallamának foszlányai, de nem hiányoznak az elegáns, arisztokratikus táncok sem.

Az olasz nyelven játszott kétfelvonásos Coigny grófnő bálján ismerteti össze Chénier-t és Maddalenát, ahol a költő egy zsarnokság elleni példázattal vonja magára a lány figyelmét. Az arisztokrata társaság azonban felháborodik a költeményen, így Chénier-nek távoznia kell. Évek telnek el, mire a férfi újra találkozik Maddalenával, ám a Robespierre terrorja alatt tartott Párizsból nehéz szökni. A költő barátja, Gérard látszólag segítő kezet nyújt, de titokban elárulja a szerelmeseket. Chénier-t elfogják, Gérard pedig szerelmet vall Maddalenának. A lány alkut köt Chénier életéért cserébe, az áruló barát azonban hiába vonja vissza a vádakat, a nép ítéletet követel.

Az Andrea Chénier legszebb nő áriája, a La mamma morta (Az anya halála)

Az előadás Fabio Ceresa rendezésében kerül színre, aki Az álarcosbál 2018-as premierje után ezzel az előadással tér vissza az Erkel Színházba. A címszerepet László Boldizsár, szerelmét Sümegi Eszter, míg Gérardot Kálmándy Mihály alakítja.

Eközben az OperaLive online platformján Wagner Parsifalja és Bach Máté-passiója elevenedik meg. Mindkettő megváltástörténet, ám míg Wagner utolsó zenedrámájába a bűnös vágyaktól való félelmet írja bele, addig Bach legnagyobb műve az evangélium szerint beszéli el Jézus szenvedéstörténetét.

Az Andrea Chénier május 29-én 19 órától látható az Erkel Színházban, míg az OperaLive online közvetítései május 23-án 10 órától május 24. 20 óráig érhetők el az Operaház Facebook-oldalán.

Fejléckép: Sümegi Eszter és Fabio Ceresa az Andrea Chénier jelmezterveivel (fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Folyamatos tanulás – interjú Kállai Ernővel, az Opera koncertmesterével

Nyolc éve a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertmestere, nemrég pedig ismét szólistaként hallhatta a közönség Kállai Ernőt, aki a 2023/24-es évadban az év zenekari művésze címet is kiérdemelte.
Zenés színház videó

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Zenés színház gyász

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Zenés színház hír

Haja Zsolt a következő évad Kamaraénekese az Operában

A kiváló baritont a szerdai Borisz Godunov-előadás tapsrendje alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy az Angol100 szezonban ő is a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje lesz.
Zenés színház interjú

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.