Zenés színház

Világhírű operával nyit újra az Erkel Színház

2021.05.21. 14:50
Ajánlom
Umberto Giordano Andrea Chénier-jének bemutatójával nyitja meg kaput az Erkel Színház, de az Operaház az online közvetítések kedvelőire is gondolt: a pünkösdi hétvégén két keresztmetszetet is láthatnak a nézők.

Az utolsó mondatok mindig jelentőségteljesek, különösen, ha emberéletek múlnak rajtuk. Andrea Chénier vádlója állítólag ezekkel a szavakkal küldte halálba a francia forradalom eszméinek szimpatizánsát:

„A forradalomnak nincs szüksége költőkre!”

Giordano az 1896-ban bemutatott művében eltávolodik a valóságtól, és egy tragikus szerelmi háromszög-történetet ír a költő-publicista személye köré, miközben zenéjével megidézi a forradalom Párizsának légkörét. Felcsendülnek többek között a La Marseillaise dallamának foszlányai, de nem hiányoznak az elegáns, arisztokratikus táncok sem.

Az olasz nyelven játszott kétfelvonásos Coigny grófnő bálján ismerteti össze Chénier-t és Maddalenát, ahol a költő egy zsarnokság elleni példázattal vonja magára a lány figyelmét. Az arisztokrata társaság azonban felháborodik a költeményen, így Chénier-nek távoznia kell. Évek telnek el, mire a férfi újra találkozik Maddalenával, ám a Robespierre terrorja alatt tartott Párizsból nehéz szökni. A költő barátja, Gérard látszólag segítő kezet nyújt, de titokban elárulja a szerelmeseket. Chénier-t elfogják, Gérard pedig szerelmet vall Maddalenának. A lány alkut köt Chénier életéért cserébe, az áruló barát azonban hiába vonja vissza a vádakat, a nép ítéletet követel.

Az Andrea Chénier legszebb nő áriája, a La mamma morta (Az anya halála)

Az előadás Fabio Ceresa rendezésében kerül színre, aki Az álarcosbál 2018-as premierje után ezzel az előadással tér vissza az Erkel Színházba. A címszerepet László Boldizsár, szerelmét Sümegi Eszter, míg Gérardot Kálmándy Mihály alakítja.

Eközben az OperaLive online platformján Wagner Parsifalja és Bach Máté-passiója elevenedik meg. Mindkettő megváltástörténet, ám míg Wagner utolsó zenedrámájába a bűnös vágyaktól való félelmet írja bele, addig Bach legnagyobb műve az evangélium szerint beszéli el Jézus szenvedéstörténetét.

Az Andrea Chénier május 29-én 19 órától látható az Erkel Színházban, míg az OperaLive online közvetítései május 23-án 10 órától május 24. 20 óráig érhetők el az Operaház Facebook-oldalán.

Fejléckép: Sümegi Eszter és Fabio Ceresa az Andrea Chénier jelmezterveivel (fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Zenés színház hír

Londonban és Helsinkiben is bemutatják a Madách Színház két film-szín-játékát

Az Ady Endre és Karinthy Frigyes szerelmi életét feldolgozó alkotásokat a külföldi magyar kulturális intézetek támogatásával láthatják a nézők.